Insalata di pollo con soncino - kip en veldsla Insalata di pollo con soncino (kip en veldsla is een recept uit The Missoni Family Cookbook. 'Ik bedenk graag recepten met overschotjes, en zo bedacht ik deze salade om restjes van een gegrilde kip te gebruiken.' (Angela Missoni)
Kastanjecrème met mascarpone, appel en speculooscrumble Een lepelhapje, om te serveren als verrassend onderdeel van het aperitief, of als toemaatje op het einde van de maaltijd.
Duck with orange, lemon and olives In een aristocratisch landhuis, zoals Downton, stond er erg vaak wild op het menu. De kasteellanderijen zaten vol eenden, patrijzen, fazanten en andere wilde vogels. Dit recept is van Georgina Ward, gravin van Dudley, een Schotse edelvrouw die haar recepten publiceerde in 1909.
Salmon rissoles Een populair voorgerecht. Rissoles werden op allerlei manieren gemaakt: als ronde bladerdeegpakketjes zoals in dit recept, als rolletjes en als kroketten. De vulling kan variëren van rijst tot gemalen of gestampt vlees, kip of vis. Dit is een recept uit 1845 van de formidabele Eliza Acton.
Zeebrasemtartaar met koriander Zeebrasemtartaar met koriander is een recept van restaurant L'Esprit Bouddha in Charleroi.
Bôtan highball Bôtan Pine Haze is een verfrissende blend met toetsen van den, citrus en zachte venkelbloemen.
Scholfilet met wortel- roomemulsie Geniet van een lekker stukje gebakken scholfilet met een rijkelijk gegarneerde schotel.
'Tonijnsalade' van watermeloen 'Deze 'tonijnsalade' van watermeloen is een van mijn favorieten', zegt groentechef Gaz Oakley. 'De watermeloen smaakt heel verfijnd en heeft echt de structuur van tonijn. Laat de gemarineerde 'tonijn' lekker karamelliseren voor je hem serveert.'
Geroosterde currybloemkool Chef Gaz Oakley gebruikt graag een gietijzeren pan voor dit recept, maar ook als je geen ovenbestendige pan hebt, kun je dit recept maken. Zet een ovenschaal klaar waar je de de currybloemkool in kunt scheppen voor je ze in de oven zet.
Vietnamese tofoeburger Een lekker kruidige Vietnamese tofoeburger tussen een broodje. Om vingers (en kin) van af te likken.
Côte de boeuf in beendersiroop Wil je een simpel stuk vlees? Of ga je voor een unieke ervaring? Let wel op: een mals en smaakvol runderribstuk laat sporen na. Wie één keer van deze côte de boeuf in beendersiroop geproefd heeft, is verloren.
Chili-jam Chili-jam is een zoetzuur, pikant sausje dat heerlijk smaakt bij kaas en charcuterie, maar ook perfect is bij Aziatische gerechten, bij gegrild vlees of om een gefrituurde snack in te dippen.
Geroosterd varkensvlees op Chinese wijze met opgelegde watermeloenschil De opgelegde watermeloenschil is de perfecte manier om de schillen te verwerken in plaats van ze weg te gooien.
Fru Eckersbergtaart Deze klassieke taart zie je bijna nooit meer. Eckersberg was een beroemde schilder uit de Deense gouden eeuw. Het is onduidelijk of deze taart iets met hem te maken heeft (waarschijnlijk niet), maar hij is verrukkelijk!
Lamsbout met dragon, munt en peterselie Ik houd van lamsvlees, maar je vindt het niet zo vaak op de menukaarten van Kopenhaagse restaurants. Ik braad lamsvlees vaak met kruiden van het seizoen.
Recepten Recepten Auberginesalade met granaatappelpitten Deze zuiderse auberginesalade met granaatappelpitten is een gerecht van kookboekenschrijfster Trine Hahnemann.
Lotuswortelchips met srirachamayodip Lotuswortelchips smaken eigenlijk een beetje hetzelfde als gewone chips, maar stelen qua verschijning natuurlijk de show. Je vindt de wortels in de vriezer bij de toko.
Gemarineerde zijdentofu Silken tofu is de zijdezachte, ongeperste variant van de stevige die we kennen uit de supermarkt. Het is een geliefd product in de plantaardige keuken, omdat je er bijvoorbeeld vegan cheesecake van kunt maken. Maar ook een simpel voorgerechtje, zoals dit.
Shiitake ramen met snelle dashi Ramen hoort met dashi, maar eerlijk: die traditionele Japanse basisbouillon vergt wat tijd en ingrediënten die je niet altijd in huis hebt en soms is dat gewoon een gedoetje. Deze shiitake ramen met snelle dashi is de smokkelversie.
Bananen-sesamijs Dit ijs heeft veel voordelen. Er komt geen ijsmachine aan te pas, je kunt het van tevoren maken en dat maken is niet ingewikkeld. Het is heerlijk romig en zacht, ziet er nogal cool uit, en mede dankzij de vette ingrediënten heb je vrijwel geen last van kristallen. En hallo, lekker! Dus plof, Netflix aan, niks meer aan doen.
Mosseltijd! Drie heerlijke recepten van Knokse restauranthouders Mosselen natuur blijven heerlijk, maar er valt méér te doen met de smakelijke schelpvruchten. Op z'n Thais, Mexicaans of met een Peruviaanse kruidenmix: drie Knokse restauranthouders doen het ons voor.
Aperol Spritz: van soldatendrank tot Instagramwaardige cocktail Fan van de verfrissende en vrolijk oranje cocktail? U bent niet alleen: vandaag staat Aperol Spritz op de negende plaats op de lijst van 's werelds best verkochte cocktails. Tijd om het drankje even van naderbij te bestuderen.
Ricotta-ijs met honing en tijm Dit ijs is ongelooflijk eenvoudig om te maken - en tegelijkertijd heel verfijnd. Kortom: dit is zeer de moeite waard.
Filotaart met pompoen, bulgur en rozijnen 'Ik hoop dat ik niet te veel yiayia's verdriet doe met deze variatie', aldus Georgina Hayden.
Pittige gegrilde garnalen met feta en ouzo Er wordt altijd gezegd dat vis en kaas niet samengaan, maar dit recept met garnalen en feta laat juist zien dat het ook een gouden combinatie kan zijn. Geef er flink wat brood bij om te dippen - de garnalen worden bijzaak als je de saus eenmaal hebt geproefd.
Gado gado maar dan anders Het traditionele recept, met een twist: met krokante sesamtahu en spicy sesamsaus.
Recepten Recepten Soto: Indonesische soep met rijstballetjes Re-soto, op z'n Engels. Heb je 'm? Soto-recycle-soep. Flauwe woordgrap, sorry. Kan het niet laten. Hoe dan ook, in het kader van restjes opmaken is deze soep met rijstballen een fijne suggestie. Je kunt overgebleven sotobouillon natuurlijk ook in een daadwerkelijke risotto verwerken. Of als basis gebruiken voor rijstpap of soep, of vries 'm in […]
Torta d'amore dolce Een Napolitaanse bruidstaart - omdat elke dag een feest kan zijn tijdens het aardbeienseizoen.
Lob'star pasta Deze Lob'star pasta, of linguini met kreeft, is een feestelijk receptje uit het kookboek Big Mamma's Cucina Popolare.
Recepten Recepten Krokante taartjes met rood fruit en vanillecrémeux Deze krokante taartjes met rood fruit en vanillecrémeux zijn een recept van Nicolas Misera van AIRrepublic.
Entrecote met bosui en mosterdsaus Een recept van Jacob Jan Boerma, jarenlang chef in driesterrenrestaurant De Leest.
Mosselen à la Wout Bru Een moderne herinterpretatie van de Franse klassieker 'Moules aux fines herbes'.
Labneh-kwarktaart met geroosterde abrikozen, honing en kardemom Kwarktaart wordt in Palestina traditioneel niet gegeten, maar alle ingrediënten wel: bijvoorbeeld de labneh en het filodeeg, en de noten en bloemige oranjebloesem.
Kip Musakhan Musakhan is het buitengewoon populaire nationale gerecht van Palestina. Je scheurt telkens een stukje van de kip en legt het tussen een stuk pita- of platbrood. Het is een gerecht dat je samen met je vrienden uit de hand eet. Het wordt vanuit een pan of op een bord geserveerd zodat iedereen een stuk van het brood kan afscheuren en zelf de kip en de vulling kan opscheppen.
Limburgse kersenvlaai Als er één plek is waar je de echte Limburgse vlaai kunt proeven, dan is het wel bij de Bisschopsmolen in het centrum van Maastricht. Of in je eigen keuken, dankzij hun recept:
Scheermessen op de grill In Bruinisse, aan de oostkust van het eiland Schouwen-Duiveland, ligt brasserie De Vluchthaven, dat door z'n felle kleuren doet denken aan Villa Kakelbont. Daar leer je dat scheermessen klaarmaken makkelijker is dan een ei bakken. 'De truc is om ze zo kort mogelijk te bereiden. Acht seconden is voldoende.'