
Shiitake ramen met snelle dashi
-
Moeilijkheid
Zeer gemakkelijk
Ramen hoort met dashi, maar eerlijk: die traditionele Japanse basisbouillon vergt wat tijd en ingrediënten die je niet altijd in huis hebt en soms is dat gewoon een gedoetje. Dit is de smokkelversie.
Voor 4 personen
- 2 knoflooktenen
- 1 rode ui, gehalveerd
- 5 zwarte peperkorrels
- 1 el verse gember
- 10 g gedroogd eekhoorntjesbrood
- 1 groentebouillonblokje
- 150 g shiitakes
- 1 1/2 l water
- 360 g (ramen)noedels
- 1 el olie
- 2 lente-ui, fijngesneden
- 2 el donkere misopasta
- 4 paksoibladeren: groene deel in reepjes, witte deel in blokjes
- 2 el sojasaus
- 2 tl sesamolie
- 1 tl zwarte sesamzaadjes, geroosterd, ter garnering
Bereiding
- Maak eerst de bouillon. Snijd 1 van de tenen knoflook door het midden, pellen is niet nodig. Doe samen met de ui in een diepe pan. Voeg de peperkorrels, gember, eekhoorntjesbrood, bouillonblokje, 3 van de shiitakes en het water toe aan de pan. Breng zachtjes tegen de kook aan. Laat met halfgesloten deksel 15 minuten trekken.
- Kook de noedels gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en spoel af met koud water.
- Snijd de tweede knoflookteen fijn. Verhit de olie in een ruime wok en fruit de knoflook, samen met de lente-ui. Voeg de misopasta toe, bak even mee. Doe nu de paksoi en de rest van de shiitakes in de wok en roerbak 2 tot 3 minuten.
- Zeef de bouillon. Je hebt nu ongeveer 1,2 liter over.
- Schenk voorzichtig in de wok. Schraap goed langs de bodem. Proef, breng op smaak met sojasaus en sesamolie. Verdeel de noedels over 4 diepe borden en schenk de bouillon erover. Garneer met de sesamzaadjes.
Uit: Vegan East, Milou van der Will (Good Cook)
Lees meer over:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier