Re-soto (Indonesische soep met rijstballetjes)

6ec0a0a8466f37ddca9659dfb3ebb0d8

Re-soto, op z’n Engels. Heb je ‘m? Soto-recycle-soep. Flauwe woordgrap, sorry. Kan het niet laten. Hoe dan ook, in het kader van restjes opmaken is deze soep met rijstballen een fijne suggestie. Je kunt overgebleven sotobouillon natuurlijk ook in een daadwerkelijke risotto verwerken. Of als basis gebruiken voor rijstpap of soep, of vries ‘m in […]

Re-soto, op z’n Engels. Heb je ‘m? Soto-recycle-soep. Flauwe woordgrap, sorry. Kan het niet laten. Hoe dan ook, in het kader van restjes opmaken is deze soep met rijstballen een fijne suggestie. Je kunt overgebleven sotobouillon natuurlijk ook in een daadwerkelijke risotto verwerken. Of als basis gebruiken voor rijstpap of soep, of vries ‘m in tot nader order. Hergebruik ‘m in ieder geval – die bouillon is vloeibaar goud. Wel zin in deze soep maar geen soto gemaakt? Neem kant-en-klare kippenbouillon en laat een half uur trekken met plakjes verse gember, een flinke hand gekneusd limoenblad en een paar stengels gekneusd sereh.

Ingrediënten

Voor de rijstballetjes:

  • 300 g gekookte rijst (een restje van de vorige dag)
  • 1 eetl. kokosmelk
  • snuf nootmuskaat
  • 1/2 theel. korianderzaad, geplet in de vijzel
  • 1/2 theel. zout
  • 2 eetl. gebakken sjalotjes (kant-en-klaar of zelfgemaakte)
  • bladselderij, gehakt (of een restje andere kruiden)
  • 50 g Hollandse garnalen (of een restje kip of vis)
  • 1 ei
  • 4-5 eetl. bloem

Voor de vulling:

  • 150 g rijstnoedels
  • 1 eetl. zonnebloemolie
  • 150 g peultjes
  • 1 liter sotobouillon (of kant-en-klare kippenbouillon)
  • 150 g doperwtjes
  • restje groene kruiden
  • gebakken sjalotjes (kant-en-klaar of zelfgemaakte)
  • 1 limoen

Bereiding

  1. Maal de gekookte rijst met de overige ingrediënten voor de rijstballetjes in de keukenmachine tot een pasta. Draai er balletjes van ter grootte van een kleine pingpongbal.
  2. Kook de rijstnoedels gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking, giet af en meng met een scheutje zonnebloemolie.
  3. Haal de peultjes af.
  4. Breng de sotobouillon aan de kook en gaar de rijstballetjes een minuut of 4 tot 5 – ze komen bovendrijven als ze klaar zijn. Voeg de peultjes en de doperwtjes toe en kook ze een paar minuten mee.
  5. Schep de soep in borden, draai in elk bord een nestje noedels. Hak wat restjes groene kruiden fijn en strooi over de soep met gebakken sjalotjes. Snijd de limoen in vieren en maak hier de soep mee af.
Uit: Indorock, Vanja van der Leeden (Nijgh Cuisine, 34,99 euro)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content