voor SPORTIEVELINGEN

Te paard door Alentejo. © Joaquim Lobo
Leen Creve Interieur- en designjournalist 

De natuur geeft haar geheimen prijs aan wie het land anders wil bekijken : te paard, te voet of vanuit de lucht.

Cavalerie

Het droge en milde klimaat van de westelijke provincie Alentejo is uitermate geschikt voor lange tochten te paard, vooral in de buurt van de stuwdam Maranhão. De Belgische organisatie Hippotrek (www.hippotrek.be) organiseert achtdaagse trektochten door de streek. Wie meer van korte tochten houdt, gaat beter aankloppen bij het toerismebureau van Alter do Chão (Largo Barreto Caldeira, +351 245 610 000 4). Vergeet onderweg niet te stoppen in de koninklijke stoeterij Alter Réal, gesticht in 1748 en daarmee de oudste ter wereld.

Alter Réal is gesloten op maandag. Info : +351 245 610 060 074 en www.snc.min-agricultura.pt.

Vogelperspectief

Vrije vogels houden deze zomer halt in Linhares da Beira ten noordwesten van de Serra da Estrela, ook wel ‘het mekka voor vliegeniers’ genoemd. Van zeven tot veertien augustus vindt er het wereldkampioenschap schermvliegen plaats. Wie zelf de vleugels wil spreiden, kan terecht bij de grootste vliegschool (www.sam-cam.com en www. fpvl.pt) van het land voor een snelcursus parapente. Blijf je liever met beide voeten op de grond, dan is een wandeling door het prachtige natuurpark Serra da Estrela ook de moeite. Afsluiten doe je in Guarda, de hoogstgelegen stad (1065 m) van Portugal.

Actief anders

Ana Viveiros Quinta en Fernando Marques Pinto wonen in Casal de São Simão, een piepklein dorpje in de bergen op een uurtje rijden van Coimbra. Samen leiden ze er Go Outdoor, een organisatie die actieve, natuurgerichte of regionale activiteiten op touw zet : van meel halen en brood bakken tot een mountainbiketocht, rotsklimmen of een nachtelijke sprookjesvaart per kajak. Ze brengen ook bewegwijzering aan voor een netwerk van wandelingen in de streek. De organisatie wordt ondersteund door Aldeios do Xisto, een project dat 24 bergdorpjes in het Portugese binnenland groepeert met de bedoeling lokale ambachten, tradities en grondstoffen weer op de kaart te zetten en de plaatselijke bewoners een economische reden te geven om niet naar de steden te trekken. Zo komt het dat Casal de São Simão, een dorpje dat twintig jaar geleden bijna verlaten was, nu in het weekend meer dan dertig inwoners heeft, een winkeltje met streekproducten en een panoramisch restaurant waar je op zaterdag en zondag maar beter kan reserveren.

Info : www.aldeiasdoxisto.pt en www.go-outdoor.pt.

Leen Creve

Partner Content