Waarom steevast naar Zwitserland lonken, als ook de Belgische horlogesector kwaliteit en creativiteit te bieden heeft.

OLIE OM DE POLS

Toen het Belgische Ressence in 2010 de Serie 0 introduceerde, een horloge met verschillende schijven die boven elkaar draaien, wekte ontwerper Benoît Mintiens de interesse van horlogefanaten over de hele wereld. Type 5, het allereerste duikershorloge dat je onder water vanuit elke hoek kunt aflezen, doet nu zijn reputatie opnieuw alle eer aan. Een traditioneel duikhorloge kun je enkel aflezen door recht op de wijzerplaat te kijken. Het Ressence Type 5 duikershorloge is gevuld met olie om de druk onder water te weerstaan en de leesbaarheid te verbeteren. Het principe bestond al bij enkele digitale horloges, maar Ressence past het voor het eerst toe op een mechanisch exemplaar. De thermische meter heeft een bereik van -15 tot +65°C en waarschuwt wanneer de olie te koud of te warm wordt. Type 5 (46 mm) in titanium, 31.500 euro.

ressencewatches.com

DE BOCHT

Raidillon – sinds zijn ontstaan in 2001 gelinkt aan de race- en autowereld – opende na Brussel ook onlangs een boetiek in Antwerpen. De ruimte, naar een ontwerp van binnenhuisarchitect Jo Lamberts, baadt in licht en ademt industriële stijl en racerij tot in de kleinste details. Met een bedrijfsnaam die verwijst naar de befaamde bocht op het circuit van Spa-Francorchamps, hoeft dat niet te verbazen. Elk horlogemodel is beschikbaar in een beperkte editie van 55 exemplaren (van 0 tot 55), een verwijzing naar 1955 (het jaar dat het nationale Belgische raceteam het daglicht zag) én naar de slechts 55 bolides die op Spa-Francorchamps mogen deelnemen aan internationale wedstrijden. Zoals bij racewagens is er geen nummer 13. Automatische Timeless-chronograaf (38 mm) in staal, datumaanduiding op 4 uur, 2550 euro.

raidillon-watches.com

GRAND PRIX VOOR DAMES

De West-Vlaamse zakenman en ondernemer Joris Ide heeft een neus voor zaken én voor kwaliteit. In 2010 kocht hij de prestigieuze, Luikse wapenfabriek Lebeau-Courally, twee jaar later introduceerde hij onder dezelfde naam een exclusief horlogegamma. Intussen is het aanbod ook uitgebreid met een collectie lederwaren. Lebeau-Courally mag zich trouwens voor het derde jaar op rij officiële tijdpartner van de Zoute Grand Prix noemen, het old- timerevent dat in oktober plaatsvindt in Knokke. In dat kader introduceert het huis een limited edition in zijn Le Baron- én Dauphincollectie. Voor het eerst kunnen de dames zich een Zoute Grand Prix horloge by Lebeau-Courally aanschaffen.

Automatisch Dauphin Zoute (38 mm) in staal, 4950 euro.

www.lebeau-courally.com

TIK TAK…

Ali Kinsbergen, de Brusselaar die in 1931 Pontiac oprichtte, wilde van het begin aan kwaliteit bieden tegen een betaalbare prijs. In 1935 ging Pontiac de uitdaging aan om de robuustheid van zijn horloges te bewijzen. Van op de Antwerpse Boerentoren – toen het hoogste gebouw in België – gooide Kinsbergen een Pontiac naar beneden. Het horloge overleefde de val van honderd meter, wat een enorm succes was voor het Belgische horloge met Zwitsers hart. Het merk verdween begin deze eeuw even van de markt, nadat het in Franse handen wat van zijn pluimen had verloren. Maar sinds Olivier Blanpain het merk in 2008 kocht en twee jaar geleden weer op de markt bracht, is het in zijn volle glorie hersteld. Cambridge kwartshorloge in staal (34 mm), 239 euro.

pontiac-watch

EENVOUD SIERT

Denis Van Esser geniet niet alleen faam voor zijn uitgebreide collectie manchetknopen, maar ook voor zijn A One-horlogelijn, die in 2002 op de markt kwam. Met zijn A One keerde Van Esser terug naar eenvoud. Alle overdaad werd overboord gegooid. Het automatisch driewijzerhorloge staat voor emotie in zijn puurste vorm.

16.900 euro voor deze damesversie (38 mm) in wit goud bezet met diamanten.

vanesser.net

WERELDSUCCES

Ice-Watch is enorm ge-evolueerd sinds Jean-Pierre Lutgen het merk in 2007 in Bastenaken uit de grond stampte. Het DNA is nog hetzelfde : democratisch geprijsde horloges waardoor fashionista’s hun uurwerk kunnen afstemmen op hun outfit, maar de kwaliteit evolueerde. Polycarbonaat als materiaal voor de horlogekast werd vervangen door minder breekbaar polyamide en de achterkant is nu op de kast gevezen.

City tanner horloge (36 en 41 mm) met polsband in glad leder verkrijgbaar in acht kleuren, 129 euro.

ice-watch.com

KINDERKOPJES

Van een diamantvorm, geïnspireerd op de Brugse kasseien, tot in de eigen ateliers gekloste kant van 24-karaats gouddraden, juwelier Peter Quijo laaft zich graag aan zijn geboortestad Brugge. Ook de strakke vorm van het Qui Moments-horloge is gebaseerd op de Qui Shape, Quijo’s meermaals bekroonde diamantslijpvorm. Typerend zijn de acht gepolijste vijzen die het uurwerk een stoere uitstraling geven.

Automatisch herenhorloge in staal met datumaanduiding op 3 uur, retrograde gangreserve van 44 uur en tweede tijdzone op 12 uur gelijklopend met de secondewijzer. Beperkt tot vijftig exemplaren, 3465 euro.

quijo.be

ZUIDPOOLSTIJL

Sinds Rodania in 2015 werd overgenomen door de Belgische zakenman Philip Cracco, graaft het merk steeds dieper in de Belgische geschiedenis. De klassieker Poltimer, het model dat werd ontworpen voor de bemanning van de Belgische Antarctische expeditie in 1959, diende als inspiratie voor de Antarctic, onderdeel van de 1930-lijn (de Swiss made-lijn van Rodania). Het originele horloge moest voldoen aan alle eisen van de expeditieleden, wat een roestvrij, water- en shockproof stalen model opleverde. Rodania gaf er nu een moderne touch aan. Antarctic kwartshorloge (40 mm) in staal, datumaanduiding op 3 uur, 369 euro.

rodania.be

REFLECTIE

Komono, het horlogemerk in 2009 opgericht door de Belgische designers Anton Janssens en Raf Maes, betekent letterlijk ‘kleine dingen’ in het Japans. Even stilstaan bij de dingen, is het thema van Mirror, de nieuwe serie. Die integreert een spiegelglas in de klassieke Winston- en Estellemodellen als een hint om te pauzeren : de tijd staat immers stil wanneer je naar je horloge kijkt. Typisch aan de horloges zijn de opvallende prints uit de fashionwereld die verwerkt zijn in de polsband en terugkeren op het doosje waarin het verpakt is. Een ander kenmerk is de kroon op 4 uur. Estelle Mirror (35 mm) in roestvrij staal, 89,95 euro.

komono.com

Door Anja Van Der Borght

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content