GABRIELLA WRIGHT

© WOUTER VAN VAERENBERGH

ACTRICE

IK KOM UIT EEN CREATIEF NEST. Elk familielid heeft zijn uitlaatklep. Maar als schilder, beeldhouwer en multimediakunstenaar had mijn vader wel de grootste invloed. Als kind poseerde ik zo vaak voor zijn camera, dat het mijn tweede natuur werd. Na mijn diploma Engelse literatuur en Sociale Economie was een acteursopleiding haast onvermijdelijk.

OP MIJN TWAALFDE VERHUISDEN WE NAAR HET FRANSE PLATTELAND. Van een inspirerende Londense wijk met Joodse winkels en een moskee naar een dorp in de Champagne-Ardenne : qua verandering kon het tellen. Bovendien kende ik de taal niet en is het Franse onderwijssysteem minder op zelfexpressie gericht dan Britse scholen. Klasgenoten schreven opstellen over hun activiteiten in het weekend, ik bedacht fantasieverhalen en onderwaterwerelden.

ALS TIENER LEGDE IK DE LAT HOOG. Ik las en studeerde me rot, alsof kennis en intelligentie de aandacht voor mijn uiterlijk moesten compenseren. Maar ik kon moeilijk een mooi plaatje blijven. Zoveel is er trouwens niet veranderd : heel wat interessante rollen worden me niet eens aangeboden.

IK BEN DE AVONTURIER VAN DE FAMILIE. Als oudste kind moest ik meer obstakels overwinnen dan mijn twee jongere zussen, maar mijn drang om de wereld te zien was te groot. Ik volgde acteerlessen in Parijs en Londen, woonde een jaar in Nieuw-Zeeland en verbleef bij de Maori’s.

INDIA HEEFT MIJN HART GESTOLEN. Ik ontdekte het land in 2004, tijdens de opnamen van One Dollar Curry, en sindsdien maakte ik er verscheidene reizen. De schok was immens : de eerste keer heb ik vaak gehuild. Maar India is écht, zowel de misère als de vreugde. Ik ben rijker geworden op spiritueel vlak, en ik ken mezelf een stuk beter.

IK WAS 21 TOEN IK VAN MIJN ZOONTJE BEVIEL. De zwangerschap viel als een geschenk uit de hemel. Het contact met de Franse vader van Michael Shawn is goed gebleven, maar ik beaam : alleenstaande moeders dwingen bewondering af ( lacht).

UITERLIJK LIJK IK ALLERMINST OP REINE CLAUDE. Maar hoe ze zoveel mannelijk chauvinisme trotseerde, zonder een spier te verrekken : die kracht speelde ik met plezier.

MIJN THUIS ZIT IN MIJN HOOFD. Waar ik woon, heeft geen belang : het gaat om de plek waar je tot rust komt, en die kan ik overal met me meenemen. Zelfs in het vliegtuig. Maar ik werd er niet op een dag mee wakker : er ging veel introspectie aan vooraf.

IK WIL MIJN ZOON ZOVEEL MOGELIJK VAN DE WERELD LATEN PROEVEN. Keuzen moet hij zelf maken, maar ik wil ervoor zorgen dat hij alle ingrediënten kent en zijn weg vindt.

MUZIEK MAKEN, TEKSTEN SCHRIJVEN, REGISSEREN : ALLES IS MOGELIJK. Ik droom van een filmproject waarbij ik kan meewerken aan de soundtrack. Maar de muziekgroepen en ambities als zangeres zijn verleden tijd – ik doe het alleen als mijn personage er beter van wordt.

IK HOUD VAN LOTUSBLOEMEN. Ze zijn onvoorspelbaar en kleurrijk, daar herken ik me in, met al mijn dromen. Bovendien groeien ze overal, ook in stinkende modder.

Make-up : Yaël voor Givenchy. Haar : Isabelle Luzet.

Theater-, tv- en filmactrice Gabriella Wright (27) vertolkt de Franse koningin Claude in het eerste seizoen van ‘The Tudors’, dit voorjaar uitgezonden door één. In de bioscoop was Wright onder meer te zien in ‘L’Immortel’ en ‘Demain des l’aube’. Ze is het gezicht van het parfum Amour van Kenzo en woont in Los Angeles. Info : www.gabriellawright.com ; www.kenzo.com

DOOR WIM DENOLF – FOTO WOUTER VAN VAERENBERGH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content