Tijdens de eindgeneriek van ?The Mirror Has Two Faces? zingen Barbra Streisand en Bryan Adams het duet ?I Finally Found Someone?. Het lijkt wel een duel tussen kristal en schuurpapier, maar het is helaas ook het enige waar je kan naar luisteren zonder het uit te proesten. De derde film waarin Streisand zichzelf regisseert, maakt overduidelijk dat de diva het beter bij zingen zou houden.

Streisand speelt Rose, literatuurprofessor aan de Columbia universiteit in New York, maar omwille van haar onaantrekkelijke fysiek veroordeeld tot een saai huisleven met haar moeder ( Lauren Bacall) en baseball op tv.

Aan de andere kant van het spectrum hebben we Jeff Bridges als Gregory, een wiskundeprofessor die even sexy als verstrooid is. Een versierder die zodra het erotische vuur gedoofd, een grote leegte voelt. Gregory besluit daarom dat hij een intellectuele gezellin nodig heeft, met wie hij alles wil delen, maar alstublief geen seks. Rose valt voor deze stoot en aanvaardt een platonisch huwelijk.

Maar het duurt uiteraard niet lang of het ontbreken van seks begint zwaar op hun relatie te wegen. Komt eindelijk het grote moment waar deze krampachtige komedie zo moeizaam naartoe gebouwd wordt : de transformatie van het lelijke eendje in een mooie zwaan de alles overheersende obsessie in het Streisand-oeuvre. Climax waarmee de hele boodschap dat echte schoonheid van binnen zit voor onze ogen wordt opgeblazen.

In het Franse origineel kwam er nog plastische chirurgie aan te pas, maar Babs klaart het in de remake zonder chirurgijnen : een snelvuur-montage van enkele gym-sessies, een nieuw kapsel en een blitzbezoek aan de boetiek van Donna Karan (de grote lijn uiteraard !), en klaar is kees : Barbra is de vamp van het jaar. En u in de zaal ligt van uw stoel !

Denk nu niet dat de plot het enige potsierlijke is dat ?The Mirror Has Two Faces? voor ons in petto heeft. Streisand regisseert in de overrijpe stijl van een commercial voor marsepeinlikeur, ze drenkt haar beelden dan nog eens in de muzikale stroop van Marvin Hamlisch en ze laat vooral geen kans voorbijgaan om op een vreesaanjagend neurotische manier haar onmetelijke ego te strelen.

Zie interview met Lauren Bacall in dit nummer.

?The Mirror Has Two Faces?van Barbra Streisand, met Barbra Streisand, Jeff Bridges, Lauren Bacall, Pierce Brosnan, Mimi Rogers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content