DE BEROEMDE JUWELIER OP DE PLACE VENDÔME IN PARIJS BLIJFT AAN DE TOP MET UITERST VROUWELIJKE, ELEGANTE SIERADEN. MAAR HET HUIS IS OOK BIJ DE TIJD MET EEN HOOGST PRECIEUZE COLLECTIE LUXEHORLOGES : ‘LE TEMPS POÉTIQUE’.

Moeten we er nog aan herinneren dat Zip, het halssnoer uit de jaren vijftig dat de link legde tussen de haute couture en de haute joaillerie, een creatie was van Van Cleef & Arpels ? Dat ongeëvenaarde sieraad begint een nieuw leven in vier versies. De eerste is volledig uitgevoerd met smaragden en de tweede met saffieren. De derde is bezet met turkooizen en chrysoprazen, terwijl de vierde wordt opgelicht met schitterende lapis lazuli, witte paarlemoeren en cultuurparels. Zip is een technisch kunststukje, even soepel en aangenaam om te dragen als een zijden sjaal.

Die nieuwe collectie haute joaillerie luistert naar de naam Bals de légende, en dat heeft alles te maken met de legendarische galabals waarop deze juwelensets geïnspireerd zijn : le bal russe, le bal vénitien, Black & White, oriental en Proust. Ze dompelen ons onder in verblindende sferen van een winters Sint-Petersburg en de pracht en praal van het achttiende-eeuwse Venetië. De andere juwelen brengen hulde aan de zwart-witstijl van de jaren dertig, de sensualiteit van oosterse danseressen of de frisheid van Prousts jeunes filles en fleurs.

Op het gebied van de meer ’toegankelijke’ juwelen is er de herwerking van Alhambra, een al even legendarisch motief. Alhambra Vintage en Sweet Alhambra krijgen specifieke nuances met roze goud (sierketting, armband, halssnoer, oorbellen en ring), terwijl Magic Alhambra (sierketting, halssnoer, hanger, armband, oorbellen, ring) volledig met diamanten bekleed is. Ten slotte is er de beroemde collectie Perlée, in roze of wit goud.

Behalve met deze sieraden positioneert Van Cleef & Arpels zich ook met hoogwaardige horloges, onder de naam Le temps poétique. Deze horloges vertellen onder meer het verhaal van de wonderlijke reizen van Jules Verne. De wijzerplaten tonen een opstijgende heteluchtballon, een vulkaan in uitbarsting of een man in duikerpak die de diepzee verkent. Feeëriek zijn de turkooisblauwe hemel, de dieren waarvan de vacht is bezet met diamanten en het gebladerte van smaragden.

De geschiedenis van Van Cleef & Arpels, ‘de meest veeleisende juwelier van de Place Vendôme’, begint meer dan een eeuw geleden wanneer de Nederlandse edelstenenhandelaar Lion Samuel Arpels in Parijs gaat samenwerken met de juwelier Alfred Van Cleef (die trouwens een verre neef was). Later zal deze Alfred Van Cleef trouwen met Estelle, de dochter van Arpels. Het bedrijf, dat de naam van de twee families draagt, wordt officieel opgericht in 1906 en betrekt een pand op de beroemde Place Vendôme, net tegenover een fraai herenhuis dat door César Ritz enkele jaren tevoren werd omgevormd tot een gerenommeerd hotel. Het jonge juweliershuis is al vlug een internationaal succes. De juwelen om bij weg te dromen worden geliefd bij koningen, koninginnen, maharadja’s en sterren zoals Ava Gardner, Jackie Kennedy, Farah Diba, Wallis Simpson en Elizabeth Taylor. De geschiedenis van het huis is overigens gemarkeerd door enkele geniale uitvindingen, met als bekendste de serti mystérieux (onzichtbaar zetwerk). Dit gepatenteerde systeem met rails en glijders, ontwikkeld in 1933, is in zijn geheel overdekt met edelstenen, zodat het mysterie intact blijft. De steentjes volgen perfect alle gebogen vormen en zijn wonderlijk soepel.

In 1936 pakt het huis uit met het wereldberoemde Cadenas-polshorloge, een speciale bestelling van de hertogin van Windsor, dat uiteindelijk hét uurwerkjuweel van de jaren dertig wordt. Het zou Estelle Arpels ook geïnspireerd hebben bij de creatie van de minaudière (het kokette tasje waarin dames hun poederdoos en lipstick bewaarden). Van Cleef & Arpels maakte ten slotte ook naam met creaties die verwijzen naar een betoverde tuin, met sierspelden in de vorm van feeën, ranke vlinders en paradijselijke vogels. Zo combineerde het huis gedurende zijn hele geschiedenis verleden en heden, creativiteit, vakmanschap en internationale ontwikkeling.

De horloges van Van Cleef & Arpels worden gedistribueerd door De Greef, www.degreef1848.be

DOOR BARBARA WITKOWSKA

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content