ARGENTINIE
Hoewel Argentinië een nieuwkomer is op de Belgische wijnmarkt, brengt het hoofdzakelijk niet-nieuwe produkten zoals chardonnaywijn en andere imitaties van Franse wijnen. Daar is natuurlijk niets op tegen : alleen wat in het glas terechtkomt, telt.
Onze referentie voor droge witte wijn is droge witte bourgogne die uitsluitend uit chardonnay wordt gemaakt. In het noorden van de Bourgogne-regio, in Chablis waar het vrij koel is, komt er friszure wijn van met elementen van citrusvruchten. In het zuiden van Bourgogne, rond Mâcon en Pouilly-Fuissé, geeft chardonnay aanleiding tot stevige aardse wijnen met een uitgesproken terroirtoets, soms zo erg dat ze naar boersheid neigen. Ertussenin, in Chassagne-Montrachet, treft chardonnay een ideaal evenwicht : finesse en kracht samen. Naar Franse normen hoort overrijpheid er niet bij, en zeker geen ranzig boterzuur of olie-achtige overconcentratie.
Een imitatiewijn die gunstig evolueerde, is witte chardonnay uit Californië. In het begin was er in Californië zeker geen wijntraditie : alle opties, ook voor chardonnay, stonden open, van uiterst flauw tot monsterachtig geconcentreerd. Men plantte chardonnay zowat overal, het was een wilde tijd. Nu gaan er meer en meer stemmen op om het wat zachter aan te doen : ?Het boterzuur en de virulente eik worden stilaan als storend ervaren,” zegt Jean Bénard van Clos Du Val. ?We gaan met de nieuwe chardonnay-aanplant eerder naar het koelere zuiden van de Napa Valley, waar de koude oceaanwinden vrij spel krijgen en waar monocépage-wijnen complexe en vooral evenwichtige wijnen kunnen voortbrengen.” In Californië beginnen ze het dus stilaan te kennen.
Onlangs werden Belgische invoerders van Argentijnse wijnen door de Argentijnse ambassade samengebracht om hun recente aanwinsten voor te stellen. Wat de Romeinen voor Frankrijk waren alle Franse wijngaarden werden door Romeinse legionairs op rust aangelegd zijn voor Argentinië de conquistadores : de Spaanse veroveraars, met in hun zog de kloosterlingen die wijn nodig hadden voor hun erediensten. Vanaf de 19de eeuw echter seculariseert de wijnbouw volledig, en dit vooral door massieve immigratie van ?dorstigen” uit Europa. Het klimaat in Argentinië is dan ook uitzonderlijk wijnvriendelijk : de zon schijnt er 300 dagen per jaar en de winden uit het Andesmassief brengen nachtelijke koelte. Het massief zelf is daarenboven een onuitputtelijke reserve van kristalhelder, zuiver water.
De belangrijkste wijnprovincies van Argentinië zijn Mendoza (145.000 ha met 12 miljoen hl) en San Juan (45.000 ha met 5 miljoen hl). Alle andere provincies samen hebben maar 15.000 ha wijngaarden. Het is wel opletten geblazen met de naamgeving op de etiketten : tafelwijn, vinos de mesa, verwijst zoals bij ons naar de laagste klasse ; vinos finos zijn de beste, maar vinos reserva zijn tussenin-wijnen en zijn geen betere selectie van de finos zoals in Italië of Spanje. In 1994 werd zo’n 120.000 hl tafelwijn uitgevoerd, 92.000 hl fijne wijn en 8500 hl reserva. De grootste invoerder van Argentijnse wijn is Nederland. België was goed voor 267 hl fijne wijn in 1994.
IN HET GLAS
Van Hende in Gavere-Dikkelvenne vertegenwoordigt bij ons het Argentijnse wijnhuis Trapiche met een uiterst interessante Chardonnay Reserve 1993 voor ongeveer 200 fr. per fles. Nu is echter de 1994 aan de beurt. De neus is van een statige rijpe chardonnay met een mooie frisse smaak, waarbij het accent ligt op levendigheid en een goede textuur. (De cabernet- en malbec-wijnen zijn ruw boers en bitter.)
Belcolux in Turnhout presenteert de wijnen van Etchart. Hierbij valt vooral de Torrontés op, een frisdroge druivensoort die afkomstig is uit Galicië in Spanje, en die nu in Cafayate in de provincie Salte werd aangeplant, op een van de hoogste wijngaarden ter wereld : 1700 m boven de zeespiegel. De neusexpressie is van het frisfruitige type en de smaak lichtfris gemuskateerd met een kleine punt restzoet. Hij zou in 1996 in de GB te koop komen voor ongeveer 120 fr. per fles.
Eveneens van Etchart is er een interessante chardonnay met goede soortexpressie, zonder zuiderse toetsen en met voldoende karakter, waarbij de frisheid niet overdonderd wordt : een wat anonieme moderne goede wijn. (Zou ook weldra in de GB te koop komen voor ongeveer 160 fr.)
Matthys in Brugge is present met een Torrontés van het wijnhuis Agricola : de Santa Julia Torrontés Riojano 1995, een friszure moderne wijn met een zachte muskaatreferentie voor 150 fr. per fles. De cabernet- en de malbec-wijnen van Agricola zijn ruw en streng bitter.
De Torrontés is een traditionele inheemse druivensoort die ter plaatse massaal gedronken wordt als dorstlesser. Men heeft er dus veel ervaring mee en de gemoderniseerde versie ervan voldoet aan alle vereisten. Toch is het chardonnay-pad ook interessant. Alle wijngaarden, ook de Franse, zijn immers ooit uit het niets begonnen met van elders meegebrachte stokken. Met de moderne, door wetenschap en kennis gestuurde wijnbouwmethoden kan de ervaring van eeuwen op korte tijd worden overbrugd en bijgebeend.
HERWIG VAN HOVE
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier