Ontdek de meest spectaculaire dierenmigraties in de wereld
Van de Grote Trek van miljoenen gnoes, zebra’s en antilopen in Kenia en Tanzania tot een bijeenkomst van een half miljoen kraanvogels in Nebraska: ontdek de wonderlijkste dierenmigraties ter wereld.
Lees ook: Finland is het beste land om dieren in het wild te zien
Kariboes in Alaska
In de maanden april en mei trekken honderdduizenden kariboes vanuit de Brooks Range in Alaska en vanuit de Canadese provincie Yukon naar het noorden om daar hun jongen ter wereld te brengen. In augustus en september maken ze de omgekeerde reis: ze trekken dan terug naar de graslanden in het zuiden. Tijdens de bronsttijd in de herfst bevechten de bokken elkaar op leven en dood en worden de hinden bevrucht.
Kariboes
Ondanks de grote aantallen valt het niet mee om de trektocht van kariboes van dichtbij te zien. Dat is alleen mogelijk onder leiding van een gids. De routes van de verschillende kudden kariboes veranderen ieder jaar en de gebieden waar ze doorheen trekken zijn enkel met kleine vliegtuigjes te bereiken.
Baardzwijnen in Maleisië, Borneo en Sumatra
De baardzwijnen leven normaal gezien in kleine groepjes, maar soms vormen ze grote groepen van een paar honderd zwijnen. Ze wandelen dan een paar honderd kilometer om in de regenwouden rijpe vruchten te gaan eten.
Baardzwijnen
Flamingo’s in Tanzania en Kenia
In de maanden oktober, november en december vliegen zo’n 2,5 miljoen flamingo’s tussen het Natron Lake in Tanzania en Bogoria Lake in Kenia. Door het hoge zout- en sodagehalte is het water van het Natron Lake ondrinkbaar, maar voor flamingo’s is het de belangrijkste broedplaats in de wereld. Meer dan 75 procent van alle flamingo’s ter wereld wordt in dit meer geboren.
Flamingo’s
Fruitvleermuizen in Zambia
Niet iedereen is gecharmeerd door vleermuizen, maar het valt niet te ontkennen dat het een spectaculair gezicht is wanneer acht miljoen van deze vliegende dieren neerstrijken in de bomen in Kasanka National Park in Zambia om zich te goed te doen aan het rijpe musuku fruit.
Fruitvleermuizen
Grijze walvissen langs de westkust van het Amerikaanse continent
De grijze walvissen maken – wat tot nu toe bekend is – de langste reis van alle zoogdieren. Ze zwemmen tussen de 16.000 en 22.000 kilometer per jaar tussen de arctische zee in het uiterste noorden van het Noord-Amerikaanse continent tot het warme water voor de kust van Mexico om daar te paren en jongen baren. In oktober vindt de migratie naar het zuiden plaats, tussen maart en mei trekken ze weer terug naar het noorden.
Grijze walvissen
Grote Trek van gnoes, gazellen en zebra’s in Kenia en Tanzania
De Grote Trek van miljoenen gnoes en honderdduizenden gazellen en zebra’s met in hun kielzog leeuwen en andere roofdieren tussen Masai Mara in Kenia en de Serengeti in Tanzania behoort tot de meest spectaculaire natuurverschijnselene die er bestaan.
Grote Trek
In april en mei trekken de dieren van de Serengeti en Ngorongoro Conservation Area in Tanzania naar Masai Mara National Reserve in Kenia. In november en december keren ze weer terug naar Tanzania.
Bultrugwalvissen
De noordelijke bultruggen trekken in november vanuit het zuiden van Alaska helemaal naar Hawaii, een tocht van 4500 kilometer. Tussen november en mei verblijven de dieren bij Hawaii. Je kan ze het beste zien tijdens een boottocht, maar zelfs vanaf de kust zijn ze zichtbaar. Tussen juni en september leven de noordelijke bultruggen in Alaska, waar Glacier Bay National Park de beste plaats is om ze te zien.
Bultrugwalvissen
De zuidelijke bultruggen verdelen hun tijd tussen Antarctica en Australië waar ze half mei arriveren en blijven tot half augustus. Een mooie plaats om ze te bekijken is het Great Barrier Reef en bij de Kimberley Coast. Vanaf september trekken de bultruggen terug naar Antarctica. Ze passeren dan onder andere Stradbroke Island in Queensland, Byron Bay in New South Wales en de Shark Bay en Ningaloo Marine Park in Western Australia.
Keizerspinguïns op Antarctica
Je moet er wel een eindje voor reizen om de migratie van deze koddige pinguïns te zien. In maart wandelen ze allemaal tegelijk tussen de 60 en 160 kilometer naar het binnenland om daar hun eieren te leggen. Vervolgens wisselen de mannetjes en vrouwtjes elkaar af in het zoeken naar voedsel en het uitbroeden van de eieren en later zorgen voor de kleine pinguïns.
Keizerspinguïns
Zwarthalskraanvogels in Bhutan
In oktober en november turen de inwoners van Bhutan naar de hemel in afwachting van de komst van de zwarthalskraanvogels. Zo’n tien procent van de volledige wereldpopulatie van deze vogels trekt dan van het Tibetaanse Plateau naar de Phobjikha vallei.
Zwarthalskraanvogels
Voor de inwoners van Bhutan staat de komst van de vogels symbool voor een lang leven. Wanneer de vogels arriveren, vieren ze het passeren van een jaar. De zwarthalskraanvogels zijn dan ook een beschermde diersoort in het Himalaystaatje. Voor het doden van zo’n heilige kraanvogel kan je zelfs een levenslange gevangenisstraf krijgen.
Magelhaense pinguïns in Patagonië
In september trekken de Magelhaen pinguïns vanuit het zuiden van Brazilië naar Punta Tombo in Patagonië om hun eieren te leggen en ze uit te broeden. Ze blijven daar tot april om de eieren te bewaken. Af en toe vertrekt vader of moeder naar de oceaan om voedsel te halen.
Magelhaense pinguïns
Olifanten in Mali
De olifanten in Mali zijn de grootste zwervers onder de olifanten. Ze leggen zo’n 450 kilometer per jaar af op zoek naar water. Ze wandelen tussen de Niger rivier in Mali naar het noorden van Burkina Faso. Wanneer de regen in juni begint trekken ze vanuit het zuiden weer terug naar het noorden.
Olifanten
Monarchvlinders in Mexico
In november vliegen miljoenen monarchvlinders van de Rocky Mountains in de Verenigde Staten naar de Transvolcanic Mountains in Mexico. Zodra ze in Mexico gearriveerd zijn verzamelen ze zich in bomen waar ze slapend de winter doorbrengen. In maart leggen ze dezelfde vlucht in omgekeerde richting af.
Lees ook: Video: als kolibri vermomde drone maakt prachtige opnames van miljoenen monarchvlinders
Monarchvlinders
De beste tijd om de monarchvlinders te zien is tijdens hun vlucht in november en maart in het Santuario de la Mariposa Monarca El Rosario bereikbaar vanuit de Mexicaanse stadjes Angungueo en Ocampo of in het Santuario Sierra Chincua bij Morelia.
Rode krabben op Christmas Island
Ergens in oktober of november maken meer dan vijftig miljoen rode krabben op Christmas Island een wandeling van ongeveer vier kilometer van het bos naar de kust om op het strand te paren. Eerst gaan de mannetjes, gevolgd door de vrouwtjes.
Rode krabben
Na afloop van het broedseizoen aan het einde van december lopen de krabben terug naar het bos. Tijdens het migratieseizoen worden veel wegen voor het verkeer gesloten zodat de krabben ongestoord over kunnen steken.
Saiga antilopen in Centraal-Azië
De saiga is een kleine antilope soort, ongeveer zo groot als een geit, en ze hebben een opvallend gevormde neus. Ooit waren ze met miljoenen, maar de populatie is de afgelopen jaren met 95 procent gedaald tot enkele honderdduizenden, alhoewel de populatie in Kazachstan momenteel weer groeit.
Saiga antilopen
De Saiga antilopen komen voor in Kazachstan, Mongolie, Rusland, Turkmenistan en Oezbekistan. De dieren trekken in de lente en in de herfst van het noorden naar het zuiden en weer terug op zoek naar voedsel. Ze leggen dan maximaal zo’n duizend kilometer af.
Canadese kraanvogels in Nebraska
In maart verzamelt tachtig procent van alle 500.000 Canadese kraanvogels ter wereld zich bij de Platte River in Nebraska. Ze komen uit Mexico, Texas, New Mexico, Arizona en Californië en gebruiken de Platte River als een tussenstop om weer op krachten te komen.
Canadese kraanvogels
Zodra het iets warmer wordt, meestal half april, trekken de Canadese kraanvogels verder naar het noorden, soms helemaal naar Siberië. Vanuit Rowe Sanctuary tussen de stadjes Kearney en Grand Island worden tours naar de rivier georganiseerd.
Olifanten in Sri Lanka
Tussen juli en oktober komen zo’n driehonderd olifanten bij elkaar in Minneriya National Park. Dat is de droogste periode in Sri Lanka en de olifanten trekken dan naar een waterreservoir dat zo’n 1700 jaar geleden door een Singalese koning werd aangelegd. Het is grootste bijeenkomst van olifanten ter wereld.
Olifanten
Zalm in Canada
Grote groepen zalmen trekken ieder jaar van het zoete water waar ze in geboren worden tegen de stroom op naar zou water. Deze migratie vindt niet ieder jaar rond dezelfde tijd plaats, maar wel altijd in de herfst.
Zalm
Twee goede plaatsen om deze tocht van zalmen te zien is de Adams River in British Columbia (Canada) en Goldstream Provincial Park in Victoria, ook in British Columbia.
Zebra’s in Botswana
Niet alleen tussen Tanzania en Kenia zijn migrerende zebra’s te zien. Een andere grote migratie van zebra’s vindt plaats tussen Makgadikgadi en Nxai Pan National Park en de Boteti River of de Okavango Delta in Botswana. Ze leggen deze 240 kilometer lange tocht af in juni en oktober.
Zebra’s
Zeeolifanten in Californië, Argentinië en op Antarctica
Zeeolifanten bestaan in twee soorten: de noordelijke en de zuidelijke. De zuidelijke zeeolifant leeft rond Antarctica en de noordelijke voor de Pacifische kust van de Verenigde Staten en Canada. De zeeolifanten brengen het grootste deel van hun tijd door in zee, maar de zuidelijke zeeolifanten komen in september aan land om te paren en jongen te baren. Ze zijn dan gedurende enkele maanden te zien op Macquarie Island in Antarctica of op de Península Valdés in Argentinië.
Zeeolifanten
De noordelijke zeeolifanten komen half december aan land en trekken begin maart weer naar de zee. Het Año Nuevo State Reserve ten zuiden van San Francisco is de belangrijkste broedplaats van de noordelijke zeeolifanten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier