Ontdek België in 110 historische plaatsen
Van het Begijnhof in Brugge tot de Menenpoort in Ieper en van Kasteel Beloeil tot het Hellend vlak van Ronquières: in België struikel je bijna over de interessante historische sites. Een rondleiding langs 110 van die unieke plaatsen in eigen land.
Alhoewel veel van deze plaatsen normaal geopend zijn voor het publiek is dat momenteel lang niet altijd het geval in verband met de coronamaatregelen. Maar hopelijk kunnen we ze in de nabije toekomst weer allemaal van binnen en van buiten gaan bewonderen.
Lees ook:
Zo mooi is België: laat je inspireren door deze foto’s en wandelingen
‘Atlas van Vergeten België: 50 verwaarloosde monumentale parels
Abdij van het Park in Leuven
Norbertijnerklooster uit 1129. De gebouwen – zoals de hoeve, watermolen, kerk en kerkhof, poortgebouwen, tiendenschuur en visvijvers – bleven vrijwel onveranderd sinds de zeventiende eeuw en vormen een uniek geheel. In een deel van het klooster is sinds 2017 Parcum gevestigd: het Dialoogmuseum voor Religie, Kunst en Cultuur.
De geschiedenis van het Benedictijner Abdij Affligem gaat terug tot het jaar 1062. Ongeveer net zo lang wordt er door de monniken bier gebrouwen. Delen van de abdij staan open voor bezoekers.
Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren
In 2018 werd het voormalige Africamuseum na een renovatie van vijf jaar opnieuw geopend. De oppervlakte werd bijna verdubbeld van 6.000 naar 11.00 vierkante meter. Er zijn vijf thematentoonstellingen rond Centraal-Afrika: Afrikaanse talen, muziek, het dagelijks leven, de bestaansmiddelen, biodiversiteit en het landschap.
Lees ook: Het Afrikamuseum: een nieuwe kijk op Centraal-Afrika
Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen
Dit indrukwekkende domein was vroeger de hoofdzetel van de Duitse Ridderorde. De bouw gebeurde in de loop van zo’n zes eeuwen vanaf 1220. Voor bezoekers is er van alles te doen: de Franse en Engelse tuinen bezoeken, tentoonstellingen, rondleidingen, storytelling, concerten en evenementen.
Station in Antwerpen
Het Station Antwerpen Centraal werd in 1905 geopend en is een van de mooiste stations in de wereld.
Atomium in Brussel
Het Atomium – het opvallende bouwwerk met de glimmende bollen – werd in 1958 gebouwd als het Belgische paviljoen op de Wereldtentoonstelling. Je kan door de bollen met diverse expo’s wandelen, hebt een panoramisch zicht op de stad en je kan een hapje eten in het restaurant op 95 meter hoogte.
Abdij van Aulne in Thuin
De voormalige cisterciënzerabdij van Aulne werd in de zevende eeuw gesticht door struikrover Sint-Landelin. Bijna duizend jaar later in 1794 werd de abdij in brand gestoken door de Franse revolutionaire troepen. De ruïnes staan nu nog overeind als mooie getuige van het verleden.
Dit interactieve museum over de Tweede Wereldoorlog werd in 2014 geopend. Het is een van de bezienswaardigheden in Bastogne dat het oorlogsverleden doet herleven.
Lees ook: Een jongen van dertien in 1944 en De oorlog is hot in Bastogne
Deze burcht, gebouwd in 1420, maakt samen met onder andere het kasteel van Gaasbeek en Meise deel uit van de fortengordel rond Brussel. Het slot wordt omringd door een gracht en speelde een belangrijke rol in het Suske en Wiske-album ‘De schat van Beersel’. De geschiedenis van het kasteel herleeft tijdens een QR-audiotour.
Lees ook: Niets is wat het lijkt in Beersel
Het Begijnhof werd oorspronkelijk in de dertiende eeuw gebouwd, maar de huisjes die er nu staan stammen uit de zeventiende eeuw. Het behoort tot de meest geschilderde en gefotografeerde plekjes te Brugge: rond een grasperk staan kleine, witte huisjes, een kerkje en een kapelletje. Sinds 1998 staat het Begijnhof op de Lijst van Werelderfgoederen van Unesco.
Het Belfort in Brugge behoort tot de bekendste gebouwen in heel Vlaanderen. Het Belfort, ook wel Hallentoren genoemd, werd in de loop van drie eeuw (van de dertiende tot de vijftiende eeuw) gebouwd. Vanaf de 88 meter hoge meter toren kan je genieten van een schitterend panorama over het Middeleeuwse Brugge. Onderweg naar de toren kom je langs het Dumery beiaard, wellicht het beroemdste ter wereld.
Belfort in Bergen
Het belfort van Mons is de enige barokke klokketoren in België. Het belfort werd in de zeventiende eeuw gebouwd en staat sinds 1999 op de lijst van werelderfgoederen van Unesco. De toren telt 49 klokken en is 87 meter hoog. Om de top te bereiken moet je 365 treden omhoog wandelen. Mensen die slecht ter been zijn, kunnen de lift nemen.
Dit kasteel werd in 1520 gebouwd en wordt om zijn prachtige Franse tuinen wel het Belgische Versailles genoemd. Het kasteel zelf behoort tot de mooiste in ons land.
Stadsmuur in Binche
Bij Binche denken we meteen aan Carnaval, maar de anderhalve kilometer lange stadsmuren zijn net zoveel roem waard. De muren met vestingtorens werden in de Middeleeuwen opgetrokken en mooi gerestaureerd.
Lees ook: Tussen de wallen van Binche
Deze mijn is een van de weinige koolmijnen in Europa die opengesteld is voor het publiek. Dat deze mijn bijzonder is, blijkt wel uit het feit dat deze in 2012 op de Unesco lijst van werelderfgoederen is gezet. De geschiedenis van de mijn gaat terug tot de vijftiende eeuw. Aan het kolen winnen kwam in 1980 een einde.
Boekentoren in Gent
De modernistische 64 meter hoge Boekentoren behoort tot de bekendste ontwerpen van Henry van de Velde (1863-1957). In de toren is de universiteitsbibliotheek gevestigd. Het 24 verdiepingen tellende gebouw herbergt zo’n drie miljoen boeken.
Bois du Cazier in Marcinelle
In deze voormalige steenkoolmijn verloren in 1956 tijdens een brand 262 mijnwerkers het leven. In 1967 ging de mijn dicht. In 2012 werd Bois du Cazier erkend als werelderfgoed. Tegenwoordig is er een museum in gevestigd over de geschiedenis van de mijn, de industriële revolutie en de mijnramp.
Bois du Luc in Houdeng-Aimeries
Ook deze kolenmijn staat sinds 2012 op de Unesco lijst van werelderfgoederen. Deze mijn was actief tussen 1685 en 1973. De historische arbeiderswijk om de mijn heen is nog intact en bewoond. Tegenwoordig is het een museum: Museum van Mijnbouw en Duurzame Ontwikkeling.
Kasteel Marnix de Sainte Aldegonde in Bornem
Dit prachtige kasteel ligt op een schilderachtige plaats aan de Oude Schelde. Zoals op de site van het kasteel zelf staat, zou het Neo-Renaissance kasteel niet misstaan tussen de beroemde Loire-kastelen. Het kasteel zelf met zijn rijk gedecoreerde kamers en de tuinen staan open voor bezoekers.
De geschiedenis van dit indrukwekkende kasteel dat hoog boven de stad Bouillon uittorent, gaat verder terug dan de beroemde ridder Godfried van Bouillon die in 1096 de eerste Kruistocht naar het Heilige Land leidde. Al in de achtste eeuw stond er op deze plaats een klein kasteel.
Fort Breendonk bij Willebroek
Voor de Tweede Wereldoorlog maakte dit fort deel uit van de Stelling van Antwerpen, de militaire verdedigingsgordel bij de stad. Toen de nazi’s het land bezetten, gingen ze dit fort gebruiken als gevangenkamp. Gevangenen werden hier ondergebracht voordat ze verder vervoerd werden naar concentratiekampen. Tegenwoordig is het een nationaal monument dat is opengesteld voor het publiek.
Charbonnage du Gouffre in Charleroi
In Charleroi liggen verschillende verlaten industriële panden en sites die vooral populair zijn in de Urbex-scene. Een van die plaatsen is de verlaten kolenmijn Charbonnage du Gouffre N10. Andere plaatsen zijn bijvoorbeeld de in onbruik geraakte Métro Léger en de vervallen Powerplant IM.
Abdij Notre-Dame de Scourmont in Chimay
Deze abdij werd in 1850 gesticht als trappistenklooster. Twaalf jaren later begonnen de paters al met het brouwen van bier. Tot op de dagn van vandaag wordt het Chimay bier in het klooster zelf gebrouwen. Daarnaast maken de paters ook kaas. De brouwerij mag je niet bezoeken, maar de kapel wel.
C-Mine in Genk
In een oude luchtgang van de voormalige steenkoolmijn van Winterslag is tegenwoordig C-Mine gevestigd. De oude luchtgang is omgevormd tot een modern belevingscentrum waar bezoekers authentieke ruimtes uit het mijnverleden kunnen bekijken, verhalen en geluiden uit de mijn kunnen horen en maken en zelf een geur kunnen samenstellen.
De Dodengang in Diksmuide
De Dodengang bij Diksmuide is het enige stuk van het loopgravenstelsel uit de Eerste Wereldoorlog dat in België nog intact is gebleven. Foto’s, originele objecten en interactieve applicaties tonen je de gruwelijke tijd van toen.
Citadel in Dinant
Het duizend jaar oude stadje Dinant ligt ingeklemd tussen de Maas en een ongeveer honderd meter hoge rotswand waarop de imposante citadel is gebouwd. In de citadel is tegenwoordig een wapenmuseum gevestigd. Je kan met de auto naar de citadel rijden, de kabelbaan vanuit het centrum nemen of de 408 treden van de in 1577 aangelegde trap opwandelen.
Durbuy is het kleinste stadje ter wereld. In het middeleeuwse Durbuy valt ondanks zijn geringe omvang veel te zien: het uitkijkpunt Belvédère waar je te voet, per fiets, met de auto of aan boord van een toeristisch treintje heen kan gaan, het merkwaardige geologische fenomeen Anticlinaal van Durbuy, ook wel bekend als de ‘Rots van Falize’ en Parc des Topiaires, het grootste vormsnoeipark ter wereld.
Lees ook: Durbuy, het kleinste stadje ter wereld
Dit fort is een van de vier forten die aan het begin van de jaren dertig van de vorige eeuw werden gebouwd in de omgeving van Luik. De militaire dreiging van Duitsland nam in die tijd toe en deze vier forten moesten samen met de al bestaande fortengordel de stad beschermen tegen een eventuele inval van de Duitsers. Fort Eben Emael zou onneembaar moeten zijn. Toch slaagden de Duitsers er op 10 mei 1940 in het fort snel te veroveren. Nu kan je er wandelen door het vijf kilometer lange ondergrondse gangenstelsel, het museum en de kazerne.
Lakenhalle in Ieper (In Flanders Fields Museum)
In de heropgebouwde Lakenhallen is het In Flanders Fields Museum gevestigd. Dit museum toont de menselijke kant van de Groote Oorlog aan de hand van verschillende personages die kleine verhalen vertellen over die vreselijke periode. De Lakenhalle zelf werd oorspronkelijk rond 1250 gebouwd, maar tijdens de Eerste Wereldoorlog vernield. Na de oorlog werd het in de oorspronkelijke gotische stijl opnieuw opgericht.
Fort Napoleon in Oostende
Keizer Napoleon liet dit fort in 1810 bouwen om Oostende te beschermen tegen een aanval van de Britten vanuit de zee. Wanneer de Franse troepen in 1814 vertrekken uit Oostende, raakt het fort in verval. Tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruiken de Duitsers het tijdelijk als bierkelder voor de officieren, maar na de Tweede Wereldoorlog wordt het volledig verwaarloosd. Tegenwoordig is het erkend als monument en, na een grondige renovatie, geopend voor het publiek die er aan de hand van een verhalenparcours alles te weten komen over de geschiedenis van het bouwwerk.
Kasteel van Freÿr in Hastière
Het kasteel van Freÿr stamt uit de vroege zeventiende eeuw. Het renaissance kasteel ligt tussen de Maas en beboste heuvels. Vooral de tuinen zijn schitterend. De paleistuinen van Versailles dienden als voorbeeld en in het bijzonder de driehonderd jaar oude sinaasappelbomen zijn uitzonderlijk.
Lees ook: Een Noorse godin aan de Maas
Dit kasteeldomein is het laatste overblijfsel van de oude heerlijkheid Gaasbeek die in 1236 gesticht werd door de Hertog van Brabant. Het huidige gebouw kreeg aan het einde van de negentiende eeuw zijn romantische uitstraling dankzij de excentrieke markiezin Arconati Visconti. Zij richtte het kasteel in als museum voor haar enorme kunstcollectie. In deze burcht dwaal je rond door de historische interieurs met wandtapijten, schilderijen, meubilair, beelden en andere waardevolle objecten.
Lees ook: Gaasbeek, het ‘speelterrein’ van markiezin Marie Arconati-Visconti
Gallo Romeins Museum in Tongeren
Dit museum vertelt het verhaal van de menselijke geschiedenis vanaf de prehistorie tot het einde van de Romeinse tijd. Het museum doet dat aan de hand van zo’n 2000 objecten, levensechte figuren, maquettes en films. Regelmatig zijn er thematische exposties te zien of worden er activiteiten en evenementen georganiseerd.
Le Grand Hornu in Mons
Le Grand Hornu is een in 1954 gesloten mijnencomplex dat tussen 1810 en 1830 werd gebouwd onder leiding van industriebaron Henri de Gorge die hier zijn ideale stad wilde bouwen. Het neoklassieke complex bestaat, behalve uit de mijnensite zelf, uit een arbeiderswijk en het Chateau de Gorge waar de leidinggevenden woonden. Tegenwoordig zijn het Centrum voor Innovatie en Design (CID) en het Museum voor Hedendaagse Kunst van de Federatie Wallonië-Brussel (MAC) erin gevestigd.
Graslei en Korenlei in Gent
De Graslei ligt op de rechterover van de Leie en de Korenlei op de linkeroever. Tussen de 11e en 18e voeren de handelsschepen er af en aan omdat hier toen de haven van de stad gevestigd was. De prachtige gebouwen aan weerszijden van het water stammen allemaal uit die periode.
Gravensteen in Gent
Gravensteen behoort tot de populairste toeristische attracties in Gent. Het is de enige overgebleven middeleeuwse waterburcht in België. De geschiedenis is te lang en turbulent om kort samen te vatten, maar tijdens een bezoek aan de burcht kom je er alles over te weten en kan je ook gruwelen bij een grote collectie foltertuigen.
Lees ook: Het historische hart van Gent
Deze abdij is de oudste ter wereld die nog bewoond wordt door norbertijnen. De abdij werd rond 1126 gesticht door de heilige Norbertus. Tegenwoordig kennen we de naam Grimbergen vooral van het gelijknamige bier. In de kloosterboerderij is sinds 1997 het abdijbiermuseum gevestigd.
Lees ook: Op dagtrip naar Grimbergen: historisch dorp in oase van groen
Groot Begijnhof in Leuven
Het Groot Begijnhof in Leuven is een soort middeleeuws stadje in de stad. Het werd gesticht rond 1230. Het is nog grotendeels ommuurd en met zijn huisjes, zijn kerk en zijn kasseistraatjes mooi bewaard. Het is eigendom van de universiteit en staat sinds 2002 op de lijst van werelderfgoederen van Unesco.
Dit bijna 400 jaar oude kasteel wordt omringd door een brede slotgracht. In het veertien hectare grote park rondom het kasteel vindt ieder jaar de Floralia Brussels plaats. In het door tuinarchitect Louis Fuchs ontworpen park worden dan meer dan een miljoen bloembollen van onder andere tulpen, hyacinten en narcissen, al dan niet in de vorm van een afbeelding, geplant.
Grote Markt in Brussel
De Grote Markt in onze hoofdstad behoort tot de mooiste pleinen van Europa en ligt in het hart van de stad. Het plein wordt omringd door prachtige gotische en barokke bouwwerken. Het pronkstuk is het Stadhuis dat werd gebouwd tussen 1402 en 1455.
Gruuthuse Museum in Brugge
Het Gruuthusemuseum is gevestigd in het 15e-eeuwse paleis van de heren van Gruuthuse. Het museum stelt een grote hoeveelheid wandtapijten en gebruiks- en siervoorwerpen tentoon. Je krijgt zo een beeld van het leven in een Brugs paleis tussen de vijftiende en negentiende eeuw. Één van de blikvangers is de 18e-eeuwse guillotine die je in de wapenzaal kan zien.
Basiliek van het Heilig Bloed in Brugge
Eén van de merkwaardigste en drukst bezochte kerkgebouwen in het historische centrum van Brugge is de middeleeuwse Heilig-Bloedkapel, een dubbelkerk met twee totaal van elkaar verschillende verdiepingen: de sobere maar indrukwekkende Sint-Basiliuskapel in Romaanse stijl en de feestelijke bovenkerk in gotische stijl, waarin de relikwie van het Heilig Bloed bewaard wordt.
Het Steen in Antwerpen
De middeleeuwse burcht Het Steen werd oorspronkelijk gebouwd in de dertiende eeuw en is daarmee het oudste gebouw in Antwerpen. In de loop van de tijd diende Het Steen als poortgebouw van een burcht, een gevangenis, een opslagplaats, een museum, als activiteitenruimte voor kinderen en binnenkort als toeristisch onthaalcentrum.
Hotel Solvay in Brussel
Hotel Solvay aan de Louizalaan in Brussel behoort tot de belangrijkste gebouwen ontworpen door Victor Horta. Het hotel staat dan ook op de werelderfgoedlijst van Unesco. In 1894 gaf gaf Armand Solvay, zoon van industrieel Ernest Solvay, aan architect Victor Horta de opdracht om een woning voor hem en zijn gezin te ontwerpen. In 1958 nam de familie Wittamer het huis over om er haar haute-couturehuis in te vestigen. Onlangs werd het unieke art-nouveau gebouw als museum opengesteld voor het publiek.
Lees ook: Hotel Solvay van Victor Horta in Brussel wordt museum voor het grote publiek
Huis van Alijn in Gent
Het Huis van Alijn werd al in 1363 gebouwd door de familie Alijn als godshuis waar kinderen, armen en ouderen verzorgd konden worden. Tegenwoordig is het eeuwenoude gebouw een museum gewijd aan het dagelijkse leven in de twintigste eeuw.
Jubelpark in Brussel
Het Jubelpark werd in 1880 aangelegd ter ere van de vijftigste verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid. Behalve aangelegde tuinen, fonteinen, beelden en bijzondere bomen liggen er ook verschillende monumenten en musea in het park waaronder de Triomfboog, het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis, het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, de Grote Moskee van Brussel en Autoworld.
Justitiepaleis in Brussel
Het enorme Justitiepaleis werd vanaf 1860 gebouwd door architect Joseph Poelaert. Hij koos voor een eclectische stijl, maar hij overleed voordat de bouw voltooid was. Voor de bouw van het grote gebouw moest een deel van de volkswijk Marollen met de grond gelijk gemaakt worden en daar was lang niet iedereen het mee eens. Op het einde van de Tweede Wereldoorlog staken de terugtrekkende nazi’s het paleis in brand waardoor de koepel instortte. Na de oorlog werd de koepel herbouwd en nog hoger gemaakt.
Kazerne Dossin in Mechelen
Kazerne Dossin heet voluit Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden 25.000 Joden en zigeuners vanuit de Dossinkazerne gedeporteerd naar concentratiekampen in Duitsland. Om te tonen dat die zwarte episode historisch erg belangrijk is, besloot de Vlaamse regering op deze plaats een memoriaal op te richten en er een nieuw museum bij te bouwen.
Nationale Basiliek van het Heilig Hart in Koekelberg
Deze basiliek behoort niet alleen tot de grootste kerken in de wereld, maar is ook het grootste art deco bouwwerk in de wereld. In 1905 werd begonnen met de bouw en pas 65 jaar later afgerond. In de basiliek zijn ook twee musea gehuisvest.
Koninklijk Paleis in Brussel
De koninklijke familie woont niet in dit paleis, maar in het paleis van Laken. De koning gebruikt het Koninklijk Paleis wel als werkpaleis. Traditiegetrouw opent het paleis iedere zomer de deuren voor het publiek.
Kasteel Laarne in de buurt van Gent
Deze waterburcht vlakbij Gent behoort tot de mooiste kastelen in het land. De geschiedenis van het kasteel bestrijkt zo’n tien eeuwen, maar van de eerste jaren staat niet veel meer overeind. In de loop van de eeuwen werden er stukken aan toegevoegd of juist vernield. Het kasteel wordt bewoond, maar staat geregeld open voor bezoekers.
Kasteel van Schonenberg te Laken
De koninklijke familie woont in dit paleis op zegen kilometer van het Koninklijk Paleis in het centrum van Brussel. Het kasteel werd in 1782 gebouwd en de tuinen werden ontworpen door de bekende Britse landschapsarchitect Capability Brown. Tijdens de zomer worden de koninklijke serres bij dit kasteel altijd gedurende drie weken opengesteld voor het publiek.
Kasteel van Lavaux Sainte-Anne
Dit kasteel werd ontworpen in 1450, maar staat er nog uitstekend bij. Het had oorspronkelijk een verdedigende functie. Vandaar de ronde toren, de slotgracht, de ophaalbrug en schietgaten. Tegenwoordig biedt het kasteel onderdak aan een Jacht- en Natuurmuseum.
Universiteitsbibliotheek in Leuven
De huidige bibliotheek van de KU Leuven verving een eerdere bibliotheek die er stond sinds 1835, maar dat gebouw werd tijdens de Eerste Wereldoorlog platgebrand door de Duitsers. De huidige bibliotheek werd tussen 1921 en 1928 gebouwd in neorenaissancistische stijl. Het was een cadeau van de Amerikanen aan Leuven. Op gedenkpanelen op de gevel kan je lezen welke Amerikanen allemaal financiële steun hebben gegeven.
Stadhuis in Leuven
Het in gotische stijl gebouwde stadhuis is waarschijnlijk het beroemdste bouwwerk in Leuven. Het prachtig en met veel details gedecoreerde stadhuis werd vanaf 1439 gebouwd. In de nissen in de gevel staan maar liefst 236 beelden. De administratieve diensten van de stad zijn ondertussen niet meer in het Stadhuis ondergebracht, maar het wordt wel nog gebruikt voor ceremonies.
Begijnhof in Lier
Het in de dertiende eeuw gebouwde Begijnhof in Lier telt 162 huisjes verspreid over 11 straatjes en de mooie Sint-Margaritakerk. Je komt het Begijnhof binnen via een dubbele barokke poort uit 1777.
Huis van Majutte in Blankenberge
Het huisje van Majutte is het oudste vissershuisje aan de Belgische kust. Het is niet precies bekend wanneer het werd gebouwd, maar wel dat het ergens in de achttiende eeuw was. Het kleine huisje met lage plafonds is een van de weinige restanten van het vroegere vissersleven in Blankenberge. Sinds 2016 is het opengesteld voor het publiek.
Lees ook: ‘Wie het geluk heeft Majutte te vinden, laat het nooit meer uit zijn hart’
Malmundarium in Malmedy
Het Malmundarium is het culturele en toeristische hart van Malmedy. Het is gevestigd in een oud klooster dat mooi gerenoveerd werd. Je vindt er verschillende musea zoals Atelier van Carnaval, Atelier van Leer en Schatkamer van de kathedraal. Ook is er veel ruimte voor tijdelijke exposities en evenementen.
Manneken Pis in Brussel
Dit kleine beeldje van een plassend jongetje is wereldberoemd. De fontein waar het jongetje in plast, werd voor het eerst vermeld in 1451. Het bronzen beeld van Manneken Pis werd in 1619 gemaakt door Hiëronymus Duquesnoy de Oude, maar dat is niet meer het exemplaar dat je tegenwoordig ziet. Het oorspronkelijke beeld werd in 1817 gestolen en daardoor ging het kapot. De stad liet daarna een nieuw exemplaar maken. Al sinds 1698 krijgt Manneken Pis geregeld een ander kostuum aan. Al zijn outfits kan je bekijken in het GardeRobe Manneken Pis Museum.
De abdij werd in 1872 gesticht door benedictijnmonniken. De monniken die er nu wonen, leven nog volgens de regels die stammen uit de zesde eeuw. De kerk, het klooster, de bibliotheek met meer dan 400.000 boeken, de kunstnijverheidsschool en het onthaalcentrum staan open voor het publiek. Ook kan je er de beroemde kazen en bieren proeven. De abdijbieren worden weliswaar niet meer op het domein van de abdij gebrouwen, maar wel nog volgens het oorspronkelijke, geheime recept. Om helemaal tot rust te komen, biedt de abdij bezoekers de mogelijkheid te blijven overnachten.
De Marollen in Brussel
De geschiedenis van deze Brusselse volkswijk gaat terug tot de Middeleeuwen. In de negentiende eeuw werd een deel van de wijk afgebroken om het enorme Justitieplaats te bouwen. In de wijk vind je antiekwinkeltjes, oude cafés, overal streetart dat zorgt voor veel kleur en natuurlijk de vlooienmarkt op het Vossenplein.
MAS in Antwerpen
Het Museum aan de Stroom op het Eilandje bestaat op 14 mei 2021 precies tien jaar. In het mooie, tien verdiepingen tellende gebouw maak je kennis met de geschiedenis van de stad, de stroom, de haven en de banden van Antwerpen met de wereld.
Lees ook: Architectuur MAS onder de loep
Menenpoort in Ieper
De Britten bouwden deze witte triomfboog in 1927 ter ere van de 54.900 Britse soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog omkwamen en niet geïdentificeerd of gevonden werden. Het is indrukwekkend om al die namen van vermiste soldaten te lezen.
Dit kasteel ligt in het gelijknamige dorpje in de provincie Luxemburg. Het behoort tot de mooiste dorpjes in Wallonië. De geschiedenis van dit op een heuvel gelegen kasteel gaat terug tot de elfde eeuw. De laatste jaren werd het kasteel gerenoveerd na jaren van verwaarlozing. In 2021 opent het de deuren voor het publiek.
Dit 17e-eeuwse kasteel, gebouwd op een rots boven de Hoyouxvallei, telt meer dan 25 kamers die stuk voor stuk schitterend gedecoreerd zijn. Ook de tuinen, waaronder prachtige rozenperken, zijn erkend als uitzonderlijk erfgoed Parken en tuinen uit Wallonië.
Montagne de Bueren in Luik
De Montagne de Bueren is een fotogenieke trap, aangelegd tussen 1875 en 1880. De 374 treden leiden naar de boven de stad uitstekende citadel. Met een stijgingspercentage van dertig procent is het een flinke klim. Daarom staan er op verschillende plaatsen bankjes waar je even op adem kan komen en kan genieten van het fraaie uitzicht.
Citadel in Namen
De citadel van de Graven van Namen torent al eeuwen trots boven de stad en de Maas uit. De citadel ligt in een tachtig hectare groot park waar voor toeristen van alles te doen en zien is: vijf kilometer aan onderaardse gangen en kazematten, het bezoekerscentrum Terra Nova, een rondrit in een treintje en werkplaatsen waar twee ambachtskunstenaars hun werk tonen.
Dit kasteel in het zuiden van Belgisch Limburg is een privédomein, maar je kan er wel een rondleiding volgen en je kan er overnachten. De geschiedenis van het prachtig gelegen kasteel gaat terug tot de dertiende eeuw. Het wordt omringd door in de negentiende eeuw aangelegde Engelse landschapstuinen.
Kathedraal Notre Dame in Doornik
Deze romaanse en gotische kathedraal behoort tot de grootste in België en staat sinds 2000 op de lijst van werelderfgoederen van Unesco. De 134 meter lange en 66 brede meter kathedraal telt vijf torens en herbergt allerlei kostbaarheden waaronder twee reliekschrijnen, kostbaar zilverwerk en tapijten.
Hospitaal Notre-Dame à la Rose in Lessen
De Notre-Dame à la Rose behoort tot de oudste hospitalen in Europa. Het hospitaal werd in 1242 opgericht door een Franse prinses om armen en zieken op te vangen. Bij het hospitaal horen een klooster, een barokke kapel en tuinen. Tegenwoordig is het een museum waarin je ziet hoe de ziekenzorg er in de Middeleeuwen aan toeging.
Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge
De toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk steekt met haar 115 meter hoogte boven de stad uit. De kerk behoort tot de hoogste gebouwen in België en is het op na hoogste baksteken gebouw in de wereld. De bouw van de kerk begon rond 1250 en herbergt de praalgraven van Karel de Stoute en Maria van Bourgondië. Ook beroemd is het beeld ‘Madonna met kind’ van Michelangelo.
Het jaar 1132 wordt gezien als het officiële stichtingsjaar van de cisterciënzerabdij Orval, maar ook daarvoor waren er al monniken aanwezig. De toenmalige abdij werd in 1793 vernield door Franse revolutionaire troepen. De huidige abdij werd tussen 1926 tot 1948 opgetrokken. Een deel van het complex waaronder de ruïnes van de vroegere kerk en de kruidentuin zijn opengesteld voor bezoekers. De brouwerij waar het beroemde Orval bier wordt gemaakt, is enkel toegankelijk voor de monniken.
Lees ook: Het verhaal van Orval: hoe vernieling de basis vormde voor een te populair trappistenbier
Oude Markt in Leuven
De Oude Markt in het hart van studentenstad Leuven telt zoveel cafés dat het plein de langste toog ter wereld wordt genoemd. Het lange rechthoekige plein wordt omringd door gebouwen in Brabantse gotiek stijl en kreeg in 1150 marktrechten.
Plantin Moretus Museum in Antwerpen
Dit historische museum is gevestigd in de voormalige drukkerij van de familie Plantin Moretus. Omdat de historische drukkerij uit de zestiende eeuw zo goed bewaard is gebleven, werd het museum in 2005 als eerste museum ooit op de Unesco lijst van werelderfgoederen geplaatst. Na een renovatie opende het in 2016 herboren weer de deuren.
Préhistomuseum in Flémalle
Dit museum behoort tot de grootste musea over de prehistorie. Aan de hand van twaalf ateliers, negen belevenissen en twee vaste tentoonstellingen wordt je kennis over deze periode flink opgekrikt. Bij het museum dat verbonden is aan de Universiteit van Luik hoort ook een beschermd bos waarin je ook telkens uitstapjes naar het verre verleden maakt.
Provinciaal Domein Raversijde bestaat uit drie bezienswaardigheden die je meenemen door zes eeuwen geschiedenis. Het Memoriaal Prins Karel is de visserswoning die de prins inrichtte tot zijn knusse villa. In de Atlantikwall herleven zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog op een aangrijpende manier. Dan is er ook nog de middeleeuwse visser Klaas die je rondleidt door drie huisjes die tonen hoe het verdwenen vissersdorpje Walraversijde er in de 14de eeuw uitzag.
Het kasteel van La Roche-en-Ardenne
Dit middeleeuwse in neogotische stijl gebouwde kasteel torent boven de vallei van de Ourthe uit. Vanuit het robuuste leistenen kasteel heb je een schitterend uitzicht over de bosachtige omgeving. Geregeld worden er activiteiten en evenementen georganiseerd zoals een roofvogelshow, boogschieten en het Spektakel van het spook Bertha.
Het Hellend vlak is een scheepslift in het Kanaal Charleroi-Brussel dat in 1968 werd geopend. Het 1500 meter lange Hellend vlak kent een verval van 70 meter. Je kan er deelnemen aan een spektakelparcours over de binnenscheepvaart.
Sanatorium du Basil in Stoumont
Dit sanatorium ligt sinds 1900 verborgen in de Ardennen. Met een oppervlakte van zo’n 3.500 vierkante meter behoort het complex tot de grootste sanatoria in België. Onder andere tuberculose patiënten werden er opgevangen omdat de lucht in de bossen zo zuiver was. Na meer dan een eeuw sloot het santorium in 2003 de deuren en sindsdien staat het te verpieteren.
Molens zoals de Schellemolen in Damme (foto)
Niet alleen in Nederland, maar ook in België zijn overal molens te vinden: watermolens, standaardmolens, bovenkruiers en rosmolens die aangedreven werden door een paard of ezel.
Schoonselhof begraafplaats in Antwerpen
Parijs heeft de Père-Lachaise begraafplaats, Antwerpen heeft Schoonselhof. Je wandelt er door een mooi park met lindebomen, beukenbossen, bloemenperken, monumenten en oude grafzerken.
Dit classicistische kasteel uit de achttiende eeuw herbergt tegenwoordig het Museum voor Zilversmeedkunst. De tuinen rondom het kasteel werden in 2008 grotendeels volgens het oorspronkelijke ontwerp hersteld.
Sint Niklaaskerk in Gent
Deze kerk aan de Korenmarkt is een mooi voorbeeld van de zogenaamde Scheldegotiek. Bijzonder zijn het gebruik van blauwe steen uit Doornik en de plaats van de vieringtoren.
Sint-Baafskathedraal in Gent
De Sint-Baafskathedraal, gebouwd in een mengeling van romaanse en gotische stijlen, dankt haar geschiedenis aan Keizer Karel V (1500-1558). Daarnaast is de kerk beroemd om haar rijke kunstverzameling met het wereldberoemde veelluik ‘De aanbidding van het Lam Gods’ (1432) van Jan van Eyck als hoogtepunt.
Sint-Romboutskathedraal in Mechelen
Het stadhuis is niet de enige reden waarom Mechelen de stad van de onafgewerkte torens wordt genoemd. De stompe toren van de Sint-Romboutskathedraal is er nog één. De toren zou eigenlijk 167 meter hoog moeten worden krijgen. Maar door geldgebrek en technische problemen bleef de toren steken op 97 meter. Je moet 514 trappen beklimmen om de top te bereiken.
In 1862 gaf de toenmalige burgemeester van Spa opdracht tot de bouw van een thermaal complex. De bronnen rondom het stadje stonden al sinds de zestiende eeuw bekend om hun weldadige werking. Het stadje werd vooral tijdens de Belle époque bekend als kuuroord.
Lees ook: 150 jaar wellness in Spa: ‘De Britten zijn hun kuuroorden niet voor niets spa’s beginnen noemen’
Neolithische vuursteenmijnen in Spiennes
Deze neolithische mijnen behoren tot de oudste en grootste ontginningscentra voor silex in Europa. Al sinds 4300 voor Christus wordt er vuursteen uit deze mijn gehaald. De mijnen staan dan ook op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het bezoekerscentrum is gewijd aan de mijnen zelf, maar ook aan de mensen die er leefden.
Stocletpaleis in Sint-Pieters-Woluwe
Het Stocletpaleis is het bekendste werk van de Oostenrijkse architect Josef Hoffmann. Voor de bouw van de villa werden kosten noch moeite gespaard. De bankiersfamilie Stoclet had geld genoeg en wilde een luxueus nieuw onderkomen. Het gebouw kwam tussen 1905 en 1911 tot stand. Naast Hoffmann leverden verschillende leden van de Wiener Werkstätte belangrijke bijdragen.
Deze scheepslift in het Centrumkanaal is de op een na grootste in de wereld. De metalen en betonnen kolos is meer dan honderd meter hoog. In het Interpretatiecentrum bij de kanaallift ontdek je alles over de geschiedenis van de Belgische binnenvaart.
Thuin in Henegouwen
Het middeleeuwse stadje Thuin bestaat uit twee delen: een benedenstad langs de Samber en een versterkte bovenstad op een heuvel. Het stadje verrast met enkele fraaie bezienswaardigheden: de middeleeuwse straatjes ‘les postys’, opvallend veel religieuze monumenten, het belfort en de hangende tuinen. De zuidelijke helling van het stadje is bezaaid met in terrasvorm aangelegde tuinen beplant met miniwijngaarden en moestuinen.
Tour & Taxis in Brussel
Tour & Taxis is een voormalig industrieel terrein rond het voormalig goederenstation Gare Maritime en het Koninklijk Pakhuis. Tegenwoordig vinden er in het gerestaureerde Pakhuis antiekbeurzen zoals BRAFA plaats. Verder zijn er grasvelden om te spelen en ontspannen en een eetbaar park. Het terrein is nog volop in ontwikkeling, maar het behoud van het architecturale verleden speelt een prominente rol.
De eerste steen van dit kasteel werd al in de elfde eeuw gelegd. Vanaf het eerste begin tot 1926 zou het in handen van de Trazegnies familie blijven. Van het oorspronkelijke kasteel is alleen de romaanse kelder over. Het huidige kasteel stamt uit de zestiende eeuw. Tegenwoordig worden er rondleidingen, concerten en andere evenementen georganiseerd.
Ecomuseum du Viroin in Treignes
Het Ecomuseum is gevestigd in een kasteelhoeve uit de zestiende eeuw. Het is gewijd aan het leven in de streek tussen Samber en Maas vanaf de achttiende tot en met twintigste eeuw.
Tyne Cot Cemetery bij Passendale
Vrolijk word je niet van een bezoek aan deze begraafplaats, maar indrukwekkend is het zonder meer: een bijna 35.000 vierkante meter groot terrein met de graven van 11.957 soldaten die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Deze abdij werd in 1146 gesticht op een afgelegen en bosrijke plek. Op zijn hoogtepunt behoorden tachtig boerderij bij de abdij. Tijdens het bewind van de Fransen werden de monniken verdreven en de abdij grotendeels gesloopt. De schitterende ruïne staat er nu nog altijd.
Museum Vleeshuis in Antwerpen
In een mooi historisch gildehuis is een museum gevestigd dat 800 jaar muziek in Antwerpen behandelt. Je ontdekt historische muziekinstrumenten, alle soorten stadsmuziek en dansen.
Walraversijde was een middeleeuws vissersdorpje. De oorspronkelijke huizen zijn verdwenen, maar in de nagebouwde versies krijg je een goed idee van het dagelijks leven van toen.
Warandepark in Brussel
Dit grote vierkante park ligt tussen het Federaal Parlement en het Koninklijk Paleis. In 1830 werd in dit park gevochten voor de Belgische onafhankelijkheid. Nu is het een groen stuk middenin de stad met wandelpaden, fonteinen, veel bomen, een kiosk en eetstalletjes.
Waterloo behoort tot de bekendste historische plaatsen in de wereld. Het is immers hier dat Napoleon Bonaparte op 18 juni 1815 definitief werd verslagen. Verschillende sites herinneren nog aan die belangrijke dag: het museum Mémorial 1815, het Wellington Museum en het beeld van de Leeuw van Waterloo dat op een 45 meter hoge heuvel staat te pronken.
Op de weg tussen Wéris en Barvaux liggen grote rotsblokken op elkaar gestapeld. Ze zijn vermoedelijk zo’n vijfduizend jaar oud en het is niet bekend wat hun functie was.
Wolfsschlucht I
Wolfsschlucht is een codewoord voor een hoofdkwartier van Adolf Hitler. Deze Wolfsschlucht I ligt bij het dorpje Brûly-de-Pesche. Hitler zelf verbleef hier in juni in 1940 tijdens de Slag om Frankrijk. In de barakken zijn nu twee tentoonstellingen ingericht.
Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen
De toren van deze gotische kathedraal domineert al sinds 1521 de skyline van de stad. De toren is met zijn 123 meter de hoogste kerktoren in de Benelux. Het interieur van de kerk is grotendeels vernield tijdens de Beeldenstorm, maar er hangen wel vier werken van Peter Paul Rubens.
Lees ook: In beeld: achter de schermen van de Antwerpse kathedraaltoren
Openluchtmuseum Bokrijk in Genk
Dit openluchtmuseum werd in 1959 geopend en toont het dagelijkse leven in België vanaf de zeventiende eeuw tot halverwege de twintigste eeuw.
Begijnhof in Diest
Dit Begijnhof werd gesticht in 1253. De huisjes die er nu staan, zijn een stuk jonger. Zo werd de barokke toegangspoort in 1671 gebouwd en de meeste huizen in de zeventiende en achttiende eeuw. Net als de begijnhoven in andere steden vormen deze hofjes een rustig historisch stadje binnen de veel drukkere stad eromheen.
Lees ook: Op citytrip naar Diest: van erfgoed ontdekken tot kanovaren op de Demer
Muur van Geraardsbergen
Deze Muur is een helling op de 110 meter hoge Oudenberg met op de top de Onze Lieve Vrouwkapel. De Muur is onlosmakelijk verbonden met de Ronde van Vlaanderen die hier al zo’n honderd jaar passeert.
Grotten van Han in Han-sur-Lesse
Deze grotten met het omringende Wildpark behoren tot de bekendste en populairste bezienswaardigheid in het land. Uit gevonden voorwerpen blijkt dat mensen al in de prehistorie de grotten binnengingen. Sinds de achttiende eeuw zijn de grotten in trek bij toeristen die slechts een deel van het grottenstelsel mogen betreden.
Hotel Metropole in Brussel
Dit vijfsterrenhotel werd in 1895 gebouwd naar een ontwerp van de beroemde Franse architect Alban Chambon. Hij koos voor een weelderige, eclectische stijl die goed past bij een luxehotel. Meer dan 120 jaar slaagde het hotel erin uit de handen van een internationale hotelketen te blijven. Maar in april 2020 werd besloten het hotel te sluiten.
Koninklijke Bibliotheek in Brussel
Deze imposante Bibliotheek werd tussen 1954 en 1969 gebouwd. Op meer dan 150 kilometer aan boekenplanken worden zo’n zes miljoen boeken bewaard. Sinds september 2020 huisvest het ook een museum waarin onder andere handschriften van de Bourgondische hertogen worden getoond.
Lillo was een dorpje ten noorden van Antwerpen, gelegen aan de Schelde. Door de uitbreiding van de haven moest het dorpje wijken. Tegenwoordig staat alleen het Fort Lillo met daarin de kleine woonkern nog overeind.
Vlaeykensgang in Antwerpen
De Vlaeykensgang is een smal steegje uit 1591 dat tussen de Hoogstraat, de Oude Koornmarkt en de Pelgrimstraat ligt. In het verleden woonden hier de armste mensen uit de stad, nu behoort het tot de mooiste plekjes in Antwerpen. In de huisjes zijn nu antiekwinkels, kunstgaleries en het restaurant Sir Anthony Van Dyck gevestigd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier