Nieuwe historische trekpleister geopend in Leuven

© Toerisme Leuven

Sinds 1129 hebben de norbertijnen het domein ononderbroken bewoond. De eeuwenoude abdijsite behield door de eeuwen heen haar authenticiteit. De gebouwen – zoals de hoeve, watermolen, kerk en kerkhof, poortgebouwen, tiendenschuur en visvijvers – bleven vrijwel onveranderd sinds de zeventiende eeuw en vormen een uniek geheel.

Bovendien zijn het kloosterinterieur en de aankleding van de gebouwen quasi intact. Een uitzonderlijk ensemble barokke stucwerkplafonds (bibliotheek en refter) en de luisterrijkeglasramen in de pandgang sieren het interieur. Vandaag zet een klein aantal inwonende norbertijnen de traditie van gemeenschapsleven en pastoraal werk voort.

Na een eerste fase van grootse renovatiewerken – die verder duren tot 2020 – worden vanaf 25 oktober 2017 reeds enkele prachtig gerenoveerde delen van de abdij voor het publiek opengesteld. De opening van een nieuw museum PARCUM vormt daarin een eerste mijlpaal. De bijzondere abdijsite met landerijen, dreven, vijvers en weiden, nodigt uit voor een wandeling of fietstocht.

PARCUM: kunstschatten die zelden tentoongesteld worden

In het voormalige abtskwartier is het nieuwe museum PARCUM, Dialoogmuseum voor Religie, Kunst en Cultuur geopend met de tijdelijke tentoonstelling ‘Van de wereld’.

In de intimiteit van de Abdij van Park onthult PARCUM kunstschatten uit kerken, kloosters en abdijen die zelden eerder werden tentoongesteld. Naast bruiklenen uit zo’n 25 religieuze instellingen biedt Van de wereld ook ruimte voor interactie met hedendaagse kunst. Tussen religieus erfgoed prijkt bestaand én nieuw werk van Mario De Brabandere, Marlene Dumas en Ann Veronica Janssens.

Van de wereld belicht de betekenis van afgezonderd en besloten leven in religieuze context. Eeuwenlang zonderden religieuzen zich af in kloosters, kluizen, bossen en woestijnen, op zoek naar stilte en eenzaamheid. Toch keren zij zich hierbij niet áf van de wereld, integendeel, zij staan wel degelijk ín de wereld. In hun zoektocht naar God groeien ze van beslotenheid naar bevrijding, en leggen ze tegelijk een weg af van deze wereld naar een andere.

Maar ook vandaag zijn mensen op zoek naar rust en bezinning, weg van alle prikkels. PARCUM zet religieus erfgoed midden in de samenleving van vandaag. Het omvat meer dan alleen religie, maar gaat ook over heel universele thema’s zoals angst, schuld, relaties of zingeving.

Dialoogmuseum voor religie, kunst en cultuur

De komende jaren brengt PARCUM wisselende thematentoonstellingen op het kruispunt van religie, kunst en cultuur. PARCUM profileert zich als dialoogmuseum. Het museum zet daarmee bewust in op dialoog op verschillende niveaus: tussen religieus erfgoed en hedendaagse (mondiale) thema’s, tussen gelovigen en niet-gelovigen, tussen verschillende levensbeschouwingen, tussen jong en oud … PARCUM kadert religieus erfgoed binnen de hedendaagse samenleving. Het gaat meestal over heel universele thema’s en biedt antwoorden op vragen die vandaag net zo actueel zijn als eeuwen geleden.

Een permanente collectie volgt over enkele jaren, wanneer een volgende gerestaureerde vleugel van de abdij in gebruik wordt genomen. Tot die tijd komen er alleen tijdelijke tentoonstellingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content