‘Lelijke’ vissoorten zijn vaker bedreigd

© Getty
redactie redactie

Rifvissen die als lelijk worden beschouwd, staan vaker op de lijst van bedreigde soorten dan hun knappere, kleurrijke collega’s. Dat blijkt uit Frans onderzoek met artificiële intelligentie.

Onderzoekers van de Universiteit van Montpellier vroegen eerst aan dertienduizend respondenten om honderden foto’s van verschillende soorten rifvissen te beoordelen op uiterlijk. Op basis van die gegevens en machine learning kregen de 2417 meest voorkomenden rifvissen een ‘schoonheidsscore’.

De conclusies in Plos Biology zijn duidelijk: heldere, kleurrijke vissoorten met rondere lichamen werden als mooiste beoordeeld. Clownvisjes als Nemo scoren dus hoog, terwijl saaiere soorten als de blauwbaars weinig bewonderaars tellen.

Bedreigd

Maar die kleurrijke soorten blijken doorgaans minder speciaal wat betreft hun eigenschappen voor het ecosysteem of hun evolutionaire geschiedenis. Ze zijn ook commercieel minder interessant, omdat ze doorgaans minder bevist worden.

Het zijn dan ook vooral de ‘lelijke’ vissen die vaker als bedreigd opduiken op de Rode Lijst van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN), merken de onderzoekers op.

Dat is van belang, zeggen de onderzoekers. De kloof tussen de esthetische waarde, ecologische functie en kwetsbaarheid kan betekenen dat de soorten die het meeste behoefte hebben aan publieke steun, minder kans hebben om die te krijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content