Gerestaureerde bibliotheek van Abdij van Park in Heverlee geopend

© Wikicommons

In het claustrum van de Abdij van Park in Heverlee is de gerestaureerde bibliotheek voorgesteld. Hierbij werd onder meer het monumentale platfondstucwerk van J.C. Hansche uit 1672 met afbeeldingen uit het leven van Norbertus minutieus hersteld.

Net als in de rest van de zuidelijke vleugel werd het dakgebinte verstevigd, de ramen vernieuwd, het dak geïsoleerd, de gevels gerestaureerd. Ook de vloer werd versterkt.

De Abdij van Park is een van de best bewaarde abdijcomplexen uit Vlaanderen. De nobertijnenabdij werd in 1129 gesticht.

Verschillende bouwwerken uit de 16de en 17de eeuw zijn vandaag nog aanwezig. Sinds het begin van de 18e eeuw veranderde er nog nauwelijks iets aan het uitzicht van de site.

De restauratie kwam in 2011 in een stroomversnelling toen de site voor 99 jaar in erfpacht gegeven werd aan de stad Leuven en Vlaams minister Bourgeois een restauratiepremie van 25 miljoen euro uitkeerde. Leuven deed er 15,7 miljoen bovenop.

In de periode 2003-2011 werden onder meer al de Mariapoort, Spreekhuis (Museum Abdij van Park) en het Wagenhuis (zetel Kerk in Nood/Oostpriesterhulp) gerestaureerd. Sinds 2011 volgden de watermolen, Sint-Janspoort, de daken en bibliotheek van zuidvleugel en de daken van de oostvleugel en infirmerie.

Voor de restauratie van de bibliotheek werden de 4.576 oude drukken uit de bib, die allen van voor 1830 dateren en waarvan de oudste teruggaan tot de 2e helft van de 15e eeuw, geïnventariseerd.

Na een voorbereiding van meer dan tien jaar verschijnt op initiatief van de Vrienden van de Abdij van Park hierover eerstdaags een boek met een catalogus een begeleidende teksten over het boekenbestand. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content