Deze vijf modellen met een maatje meer veranderen de modewereld

De vijf wondermooie dames van ALDA © Bust Magazine

Plus-size modellen zijn en blijven een ‘hot topic’ in de modewereld. Positieve en negatieve verhalen wisselen elkaar af. Eén ding is zeker, de weg is nog lang en deze felle dames willen dit versnellen.

De vijf vrouwen van Alda, IJslands voor ‘golf’, willen de modewereld overspoelen met hun nobele doel. ‘Hou van je lichaam, ongeacht of het nu smal of plus-size is’, klinkt het bij Inga Eiriksdottir, Ashley Graham, Julie Henderson, Marquita Pring en Danielle Redman. De vijf schoonheden werden een tijdje geleden aan de deur gezet bij het New Yorkse modellenagentschap Ford Models toen Ford +, voor plus-size modellen, ermee ophield.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De vijf succesvolle modellen lieten het hier niet bij en staken hun mooie koppen bij elkaar. De vrouwen zijn niet zomaar te herleiden tot mooie kopjes, want ze hebben een visie en een doel om de modewereld op zijn kop te zetten. ‘Ik heb nooit het verschil begrepen tussen ‘gewone’ en ‘curvy’ modellen’, klinkt het bij de dames. Om dat nog eens in de verf te zetten staan ze in een krachtige modeshoot van Bust Magazine, een magazine dat erom bekend staat vrouwen aan het woord te laten die een duidelijke mening hebben.

‘Ik ben een model, geen plus-size model’

De toekomst van de vijf is gegarandeerd, want IMG Models schotelde hen een contract voor. Opmerkelijk, het agentschap categoriseert hen niet onder de plus-size modellen. Ze prijken op het lijstje van gewone modellen. Dit is een stap in de goede richting, want het is absurd om vrouwen onder te verdelen volgens hun gewicht. ‘Ik ben een model, ik ben geen plus-size model’, vertelt Ashley Graham in het filmpje.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

En laat dit nu net nog heel gevoelig liggen in de modewereld. Magazines en labels blijven uitpakken met het etiket ‘plus-size’ als ze een model met een maatje meer als uithangbord gebruiken of op de cover plaatsen. Denk maar aan het voorval met Myla Dalbesio, die model stond voor een collectie van Calvin Klein. Ze is ogenschijnlijk geen ‘size 0’, maar het label pakte daar niet mee uit en beschouwde haar als een ‘gewoon model’. Het Amerikaanse magazine ELLE trapte in de val van de stereotypen toen ze over de campagne berichtten. (AB)

Bekijk hier de inspirerende Instagramfoto’s van de dames.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content