Van romantische contemplatie tot geslaagde serenade aan industrie

Verslag van de ontdekkingen, indrukken en ontmoetingen op de eerste dag van de Milanese designweek.

Ontdekkingen, indrukken en ontmoetingen tijdens de designweek van Milaan.

Gaetano Pesce vertelt ons dat hij pas in Brussel is geweest. Gaan kijken naar de tentoonstelling van El Greco in Bozar. Wat hij ervan vond? “Hm, ik was niet echt overtuigd van de opstelling.”

Pesce is enthousiaster over een restaurant dat hij heeft bezocht in de Louizalaan, Rouge Tomate. Kort samengevat: “They serve very clean food.”

In Milaan heeft de eminente, graag tegendraadse designer werk staan bij onder meer Cassina (waaronder een figuratieve, sublieme Notturno a New York) en bij Meritalia. Zijn volgende reis brengt hem terug naar Manhattan, waar hij al vele jaren woont en werkt. “Ik heb mijn studio in SoHo en ik woon aan het water. Ik geraak niet uitgekeken op dat water, de wind, het licht en de schepen.”

Romantische contemplatie

Meer romantische contemplatie bij Sony, dat voor zijn presentatie in Zona Tortona samenwerkt met Barber Osgerby, al is vooral de technologie van het Londense Design Lab van de Japanse gigant indrukwekkend. Er zijn verbluffende geluidsinstallaties en perfecte televisieschermen (minimalisme tot in het kwadraat).

Alleen ons Personal Visual Soundfield wil niet onmiddellijk van start. “De sensor hapert soms een beetje”, stelt een vriendelijke Japanse jongen ons gerust. “Misschien komt dat omdat uw hoofd te klein is.”

Jack is back

Onze andere favoriete stand in de Zona Tortona is die van het Zweedse merk Wästberg, met lampen van onder anderen Inga Sempé (een variant op de klassieke schroeflamp) en Claesson Kovisto Rune (in gerecycleerd papierachtig materiaal).

Tom Dixon brengt een geslaagde serenade aan de industrie, en heeft in Milaan een fabriekje geïnstalleerd. Hij verkoopt ter plekke gemaakte lampen, 100 euro per stuk. Bringing the consumer into the heart of industry is dit jaar Dixons streefdoel. Goed nieuws: Jack, zijn zestien jaar oude, stapelbare plastic lamp, is back (we kunnen ons vintage exemplaar opnieuw tevoorschijn halen).

De vrijheid roept

We gaan naar een exclusief diner bij tuinmeubelenspecialist Dedon, dat dit jaar samenwerkt met Philippe Starck ­– ons oog valt op een tafelblad dat gemaakt is van 65 procent bamboepoeder en 35 procent plastic (de 65 procent bamboe zijn recycleerbaar), een composiet die tot nog toe alleen voor decks werd gebruikt.

Geruchten dat ook Brad Pitt zou opduiken blijken vals. Mini heeft om de hoek een enigszins cynische, groene productshow met echt gras en bloemen, en levende vlinders (arme beestjes).

Na middernacht drinken we een kruidenthee in het gezelschap van architect Junya Ishigami in een pizzeria aan Piazza Liberty. Ishigami presenteert vandaag op de meubelbeurs een acrylic tafel en enkele stoelen. Hij is niet tevreden met de presentatie, op een lichtgevende vloer. “Morgen verander ik alles,” zegt hij, en stapt dan in een taxi. De vrijheid roept.

Jesse Brouns

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content