Zo vier je ‘anders’: glutenvrij

© /

Vroeger at iedereen wat de pot schafte, maar tegenwoordig houden verschillende gasten aan jouw feesttafel er een eigen dieet op na. Omdat het voor hen ook feest is, vertelt Weekend Knack je graag hoe je je feestmenu aanpast, of waar je terecht kan wanneer je zelf door het bos de bomen niet meer ziet. Elke dag opnieuw een ‘ander’ feestelijk menu voor die ene vervelende schoonzoon. Vandaag: glutenvrij.

Lees ook volgende afleveringen

Vegetarisch

Veganistisch

Raw

Zoutarm

Suikervrij

Lactosevrij

Als je op voorhand geweten had dat al die dochters van je zouden thuiskomen met lieven die er een specifiek dieet op nahouden, had je het iets serieuzer genomen met die anticonceptie. Helaas, ze zijn er en jij, als perfecte gastheer of -vrouw, schikt je uiteraard naar hun wensen tijdens de feestdagen. Ook als een derde schoonzoon plots een glutenintolerantie blijkt te hebben.

Beginnen bij het begin

Coeliakie, ofte: glutenintolerantie, is een chronische darmaandoening die ervoor kan zorgen dat een kerstfeest zonder aangepaste maaltijd wel eens in het kleinste kamertje gevierd zal moeten worden.

Gluten zitten in nagenoeg alle granen en aangezien zelfs kleine hoeveelheiden voor sommige patiënten al genoeg zijn om flink ziek te worden, zijn deze typische kerstproducten te vermijden: toastjes, brood, kroketjes, taart, koekjes bij de koffie en bepaalde dranken.

Iedereen glutenvrij

Aanhangers van een glutenvrij dieet beweren dat iedereen er voordelen bij kan hebben, zelfs wie niet intolerant is. Waarom deze Kerst dus niet solidair zijn met schoonzoon nummer drie en allemaal glutenvrij eten? Zo sluit je zelfs meteen kruisbesmetting uit.

Voor het aperitief hoef je het alleszins al niet te laten: typische hapjes als olijven, kippenbilletjes en een prikkertje mozzarella-kerstomaat zijn perfect. Als je graag toastjes serveert, zal je op zoek moeten naar een glutenvrije variant, maar de meeste smeersels zijn wel dik in orde. Controleer wel of er geen paneermeel in kant-en-klare producten verwerkt is.

Als je glutenvrije bouillon gebruikt, is soep wederom een prima voorgerecht. Een salade met vis of een steviger voorgerecht met geitenkaas zijn ook uitstekende opties. Allemaal lekkers waar je andere gasten graag van meesmullen.

Ook met een licht hoofdgerecht zoals dit recept zal je je andere gasten niet horen morren:

Sint-jakobsvruchten met groentefrietjes en knolseldercrème

Ingrediënten (voor 2 personen)

12 verse sint-jakobsvruchten

2 pastinaken

1/4 pompoen

1 knolselder

3 wortels

1,5 l groentebouillon

1,5 l melk

nootmuskaat

1 teentje knoflook, in schijfjes

tijm

boter of olijfolie

peper en zeezout

kokosolie

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 180 °C.?

2. Schil de pastinaken, pompoen, knol- selder en wortels. Snijd de pastinaken, pompoen en wortels in lange reepjes (zoals frietjes) en zet ze apart. Snijd de knolselder in blokjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter.

3. Zet een grote kookpot op het vuur en breng de bouillon en de melk samen aan de kook. Voeg de knolselderblokjes toe en laat ze garen. Kruid met peper en zout.

4. Giet de knolselder af en mix hem tot een mooi zacht geheel in de keukenmachine. Eventueel kan je een beetje boter of olijfolie toevoegen voor een extra romige textuur. Kruid af met nootmuskaat, peper en zout en zet apart.

5. Neem een bakplaat en leg er een vel bakpapier op. Schik de groentefrietjes op de plaat en kruid ze met een takje tijm en rozemarijn en wat jngesneden knoflookschijfjes. Besprenkel ze met wat gesmolten kokosolie en zet ze ongeveer 30 minuten in de oven (of tot de frietjes mooi krokant zijn).

6. Schroei de sint-jakobsvruchten kort in de pan met kokosolie en neem een mooi bord om te dresseren. Schep eerst wat knolseldercrème op het bord, maak een bedje van de frietjes en leg er de sint-jakobsvruchten bij.

7. Werk af met grof zout en peper.

Uit: ‘Gelukkig Glutenvrij’, Laura Canjels (Lannoo, 19,99 euro).

Het dessert houd je vervolgens lekker simpel met deze erg eigenzinnige interpretatie van fruitsalade.

Tips & tricks

  • Stap af van het idee dat koolhydraten hét ingrediënt zijn op je bord waardoor je voldaan raakt. Wie glutenvrij eet, vervangt die vaak door een extra portie groenten. Ben je echt bang met honger van tafel te gaan? Kies dan voor stevige bijgerechten zoals geroosterde pompoen of knolseldercrème.
  • Ook heel wat alcoholische dranken bevatten gluten. Lees dus aandachtig het etiket van de fles die jij wil opentrekken.
  • Vermijd kruisbesmetting en houd glutenvrije producten strikt gescheiden van ingrediënten die wel gluten bevatten. Iemand met een glutenallergie zal namelijk zelfs ziek worden als zijn glutenvrij brood op dezelfde plank is gesneden als het gewone brood.

Adresjes

Uit eten: Glutenvrij uit eten gaan is geen onmogelijke opgave, maar het is wel altijd aangeraden om het restaurant op voorhand te verwittigen van je komst. Selecteer je restaurant bovendien met zorg, want veel zaken zijn niet goed op de hoogte van wat glutenvrij eten inhoudt. Wil je zeker zijn dat je maaltijd 100 % glutenvrij is? Trek dan bijvoorbeeld naar Maison Blanche in Hasselt, waar het personeel goed op de hoogte is van de porblematiek.

Afhalen: Brood en gebak een no-go voor coeliakie-patiënten? Niet als het van bakker Eugène afhangt. Bestel wel goed op voorhand, want deze bakker houdt ook van feesten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content