Zo vier je ‘anders’: raw

© /

Vroeger at iedereen wat de pot schafte, maar tegenwoordig houden verschillende gasten aan jouw feesttafel er een eigen dieet op na. Omdat het voor hen ook feest is, vertelt Weekend Knack je graag hoe je je feestmenu aanpast, of waar je terecht kan wanneer je zelf door het bos de bomen niet meer ziet. Elke dag opnieuw een ‘ander’ feestelijk menu voor die ene vervelende schoonzoon. Vandaag: raw food.

Je dacht dat het niet meer erger kon nu je nieuwe schoonzoon een veganist blijkt te zijn, maar nu heb je gehoord dat de man van je oudste zich bekeerd heeft tot het raw-foodisme. Dat mag je redelijk letterlijk interpreteren: wie een raw dieet volgt, eet niets dat ooit boven de 38°C verwarmd is, om zo alle vitaminen te bewaren.

Beginnen bij het begin

Niets dat gekookt is, dat betekent: geen gratin dauphinois, geen soep, geen brood, geen vlees, geen taart en geen crème brulée. Je begrijpt het al: dit zou wel eens een moeilijke klant kunnen worden. (Tenzij je onze gemakkelijke feestmaaltijdtips opvolgt, uiteraard.)

Laten we even beginnen bij wat schoonzoon nummer 2 wél nog eet: rauwe groenten, fruit, zaden en noten. En misschien consumeert hij bijvoorbeeld nog wel wat gekookte quinoa (lang niet alle aanhangers zijn voor de volle 100 % raw), dus vraag het even na!

Iedereen raw

Je wil voor één iemand liever geen volledig nieuwe menu verzinnen en koken. Gelukkig kan je een aantal stappen ondernemen om de verschillende manieren van eten op elkaar af te stemmen.

Zo lust iedereen rauwkost bij het aperitief! Als je wat meer moeite wil doen, kan je ook zelf guacamole maken en ‘rauwe’ crackers halen uit de biowinkel. En wat dacht je van een gazpacho (zonder brood) als voorgerecht?

Als hoofdgerecht voor je bijzondere gast suggereren wij een van de meest typische eindejaarsgerechten: fondue! Akkoord, hij zal geen vlees eten, maar hij zal wel gretig aanvallen op de tomaatjes, salade en komkommer. Is dat dan een volledige maaltijd? Nee, natuurlijk niet. We hebben ook niet gezegd dat je niet een héél klein beetje moeite zal moeten doen.

Voorzie simpelweg een extra salade die wat meer om het lijf heeft dan je standaard garnituren. Laat bijvoorbeeld het pitabrood in dit recept weg en je rawfooder beseft dat hij – niet alleen met jouw dochter, maar ook met jou – met zijn gat in de boter is gevallen.

Een simpel dessert als je de 38°C niet mag overschrijden? IJs, natuurlijk! Een sorbet zou kunnen, maar wij opteren toch voor een meer winterse variant. Dit bananenijs met gemberkoekjestopping, dat je maakt in 10 minuten, kan je zonder schroom voorschotelen aan àl je gasten. (En je mag er ook zonder schuldgevoelens een tweede keer van opscheppen.)

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Tips & tricks

Deze drie gouden tips zorgen ervoor dat ook jouw tweede schoonzoon zich welkom voelt aan jouw feesttafel:

  • Dé stelregel waar geen enkele raw fooder aan verzaakt is: eet bladgroen bij elke maaltijd.
  • Maak die salade wel spannend: kies voor een bijzondere dressing, een minder bekend ingrediënt, verrassende texturen en een mooi samenspel van kleuren. Geheime tip: granaatappelpitjes en gekiemde zaden tillen elke salade naar een ander niveau.
  • Vergeet wat je eigen moeder je ooit geleerd heeft en speel met je eten! Experimenteer erop los en vind creativiteit in de beperking. Al eens rauwe spruitjes (heel fijn gesneden en overgoten met een dressing van sinaasappel) geprobeerd? Of het loof van radijzen gebruikt als sla? Heel erg gemakkelijk (en bovendien ook heel erg cool) zijn ‘spaghetti’ van courgette.

Adresjes

Raw uit eten gaan? De keuze van het restaurant is alvast gemakkelijk, want het aantal zaken dat zich in de eetstijl specialiseert in België is wel héél beperkt.

’t Stad: Het enige raw-only restaurant dat de Scheldestad rijk was, sloot onlangs zijn deuren, maar Eten Vol Leven organiseert wel nog steeds catering en workshops.

Parking: Blogster Julie Van den Kerchove heeft raw food in ons land op de kaart gezet. Zij organiseert allerlei workshops en verzorgt ook de catering op verschillende evenementen. In deze periode levert ze bovendien raw taarten aan huis.

Buitenland: Voor meer raw restaurants zal je ’s lands grenzen moeten oversteken. In Nederland vind je bijvoorbeeld Alchemist Garden en ook in Londen is de manier van eten al beter ingeburgerd. Wie eindejaar wil vieren in de Engelse hoofdstad, kan overnachten en raw eten in La Suite West.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content