Zo vier je ‘anders’: lactosevrij

© iStockphoto

Vroeger at iedereen wat de pot schafte, maar tegenwoordig houden verschillende gasten aan jouw feesttafel er een eigen dieet op na. Omdat het voor hen ook feest is, vertelt Weekend Knack je graag hoe je je feestmenu aanpast, of waar je terecht kan wanneer je zelf door het bos de bomen niet meer ziet. Elke dag opnieuw een ‘ander’ feestelijk menu voor die ene vervelende schoonzoon. Vandaag: lactosevrij.

Lees ook volgende afleveringen

Vegetarisch

Veganistisch

Raw

Glutenvrij

Voutarm

Zuikervrij

Je feestdis staat klaar, de inkopen zijn gedaan en je bent klaar voor een onvergetelijke Kerst. Tot je schoondochter belt, met de vraag of je toch zeker niet vergeten was dat jouw kleinkind lactose-intolerant is. Jawel dus.

Beginnen bij het begin

Iedereen kent wel iemand die (als kind) allergisch was aan zuivel, maar vandaag krijgen we steeds vaker te horen dat koemelk ook voor anderen helemaal niet zo gezond is als we lang dachten. Meer zelfs: heel wat mensen zouden niet in staat zijn lactose goed te verteren, waardoor ze ziek worden. Een gegronde reden dus om hun dieet aan te passen, ook tijdens de feestdagen.

Iedereen lactosevrij

Een volledig lactosevrij menu voorzien is eigenlijk een eitje. Al wat je nodig hebt, zijn goede vervangproducten en een beetje alertheid om niet in je vertrouwde gewoontes te vallen.

Dubbelcheck voor het aperitief de verpakkingen van het lekkers dat je wou serveren. Ook in producten waar je het niet verwacht, kunnen sporen van lactose opduiken. Denk aan voorgesneden vleeswaren, worstjes, toastjes, sommige dipsauzen en chips.

Voor het voor- en hoofdgerecht kan je je jaarlijkse kerstmenu-receptenbundel bovenhalen, want zolang je elk zuivelproduct vervangt door een lactosevrije variant, kan iemand met een allergie of intolerantie perfect meesmullen met de rest van je feesttafel. Zelfs van je gratin dauphinois. Let er wel op dat je geen gewoontefoutjes maakt, zoals je vlees bakken in boter.

Heel wat desserts bevatten ofwel boter ofwel melk. Bij de meeste recepten kan je die producten opnieuw simpelweg vervangen door hun lactosevrije variant, maar soms lukt dat niet. Voor bijvoorbeeld pannenkoeken moet je het recept aanpassen als je met sojamelk werkt. Een gemakkelijk dessert dat zeker lukt is er een met fruit als basis, zoals dit sorbet met sinaasappelen en Grand Marnier of deze Marokkaanse sinaasappelsalade.

Tips & tricks

  • Zoals bij elke intolerantie geldt: informeer je. Aan heel wat kant en klare producten wordt magere melkpoeder toegevoegd, zelfs al heeft het product in kwestie niets met zuivel te maken.
  • Jij wil graag een taart of cake bakken zonder boter? Vervang die dan eens door dezelfde hoeveelheid appelmoes.
  • Leuk weetje: harde kazen bevatten door hun lange rijping nog maar belachelijk weinig lactose. Voor iemand met een allergie blijven ze ongeschikt, maar wie intolerant is, kan wel af en toe nog genieten van een blokje!

Uit eten

Ook uit eten gaan met een lactose-intolerantie is niet enorm moeilijk. De meeste koks kunnen zich wel aanpassen indien nodig, maar je kan het jezelf ook extra gemakkelijk maken door te kiezen voor een keuken waar traditioneel weinig zuivel gebruikt wordt. Japans en Chinees zijn bijvoorbeeld goede opties.

Vaste waarde: In het stijlvolle eensterrenrestaurant Kamo kan je ontdekken dat de Japanse keuken méér is dan alleen sushi.

Dé plek voor alternatieve eters: Lombardia in Antwerpen is het vaste adres van Moby als hij in België vertoeft. Het kleine zaakje is dan ook meer dan een plek waar je lekker kan lunchen, het is een begrip onder mensen met een apart dieet, zo ook een lactosevrij.

Afhalen: Traiteur Kinoa beschikt over alle knowhow om jouw tafel van een lactosevrij feestmenu te voorzien. Bovendien zijn alle gerechtjes ook nog eens een pure streling voor het oog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content