Veel gezwam: 30 gerechten met paddenstoelen
Nu de verkiezingsdebatten achter de rug zijn, is het tijd voor ander gezwam: herfstige gerechten met wilde en minder wilde paddenstoelen. Dertig opties.
Bij paddenstoelen denk je misschien aan gerechten die typisch zijn voor het najaar, maar elk seizoen komt met z’n eigen soorten. Veel variëteiten zijn bovendien het hele jaar door verkrijgbaar omdat ze gekweekt kunnen worden. Sommige zwammen laten zich echter niet dwingen en kunnen enkel in het wild worden verzameld. Denk aan eekhoorntjesbrood, hoorn des overvloeds, morieljes, cantharellen, de gele stekelzwam, de weidekring- en anijstrechterzwam, en natuurlijk de truffel. Deze paddenstoelen zijn wel seizoensgebonden, worden in het bos geplukt en zijn bijgevolg duurder. Al lijkt het misschien een leuke herfstactiviteit om ze zelf te gaan oogsten, hou het toch maar bij de exemplaren uit de winkel of het marktkraam: wildpluk is bij ons niet alleen verboden, vele lookalikes zijn erg giftig.
30 gerechten met paddenstoelen
Ga je voor de aardse morieljes, de gepeperde cantharel of de verfijnde nootachtige smaak van eekhoorntjesbrood? Zoveel paddenstoelen, evenveel gerechten.
- Bouillon met wilde paddenstoelen en aardpeerknikkers
- Burrata met zoet-zoute paddenstoelen en roggetoast
- Crostini met tapenade van oesterzwam, ansjovis en zwarte olijven
- Flatbread met rozemarijn, oesterzwammen en burrata
- Gelakte paddenstoelen met bruine rijst
- Gevulde portobello met gehakt
- Kip met cantharellen in de oven
- Kip met oesterzwammen en pasta
- Krokante driehoekjes met champignons en parmezaan
- Krokante omelet met waterkers en eekhoorntjesbrood
- Lasagne met bospaddenstoelen, spinazie en parmaham
- Linguine met oesterzwammen en citroen
- Open lasagne met paddenstoelen, linzenvinaigrette en chorizochips
- Papillot van oesterzwammen met balsamico en tijm
- Polentaballetjes met cantharellen
- Pompoensoep met cantharellen en gekonfijte kastanjes
- Portobello gevuld met vegan spread
- Portobellosliders met pompoenpittenpesto
- Ravioli met boschampignons
- Risotto met camembert en zwarte truffel
- Risotto met champignons, grijze garnalen en saffraan
- Roodbaars met noedels, cantharellen en zure room
- Rundergebraad met dooierzwammen en zwarte truffel
- Soep van bospaddenstoelen met kervel en shiitake
- Shiitake ramen met snelle dashi
- Spaghetti met witte truffel
- Staartvis met serranoham en eekhoorntjesbrood
- Vegetarische vol-au-vent met eekhoorntjesbrood
- Veggieburgers met tomatensalade en oesterzwammen
- Wok met aubergine en champignon
Meer recepten:
– De herfst in een taart: 30 recepten voor appelgebak
– De betere burger: 35 recepten voor hamburgers
– Vogelvrij: 30 gerechten met kip
– Doen met pompoen: 30 gerechten
– Oktober zonder vlees: 30 wereldse gerechten die ook vegetarisch zijn
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier