Veel gezwam: 30 gerechten met paddenstoelen

gerechten met paddenstoelen
© Getty Images
Katrien Huysentruyt Journalist

Nu de verkiezingsdebatten achter de rug zijn, is het tijd voor ander gezwam: herfstige gerechten met wilde en minder wilde paddenstoelen. Dertig opties.

Bij paddenstoelen denk je misschien aan gerechten die typisch zijn voor het najaar, maar elk seizoen komt met z’n eigen soorten. Veel variëteiten zijn bovendien het hele jaar door verkrijgbaar omdat ze gekweekt kunnen worden. Sommige zwammen laten zich echter niet dwingen en kunnen enkel in het wild worden verzameld. Denk aan eekhoorntjesbrood, hoorn des overvloeds, morieljes, cantharellen, de gele stekelzwam, de weidekring- en anijstrechterzwam, en natuurlijk de truffel. Deze paddenstoelen zijn wel seizoensgebonden, worden in het bos geplukt en zijn bijgevolg duurder. Al lijkt het misschien een leuke herfstactiviteit om ze zelf te gaan oogsten, hou het toch maar bij de exemplaren uit de winkel of het marktkraam: wildpluk is bij ons niet alleen verboden, vele lookalikes zijn erg giftig.

Lees ookIs een voedselbos de toekomst? ‘Zo’n systeem zorgt voor zichzelf, je hoeft niet te ploegen, zaaien, ­spuiten of mesten’

30 gerechten met paddenstoelen

Ga je voor de aardse morieljes, de gepeperde cantharel of de verfijnde nootachtige smaak van eekhoorntjesbrood? Zoveel paddenstoelen, evenveel gerechten.

Meer recepten: 
– De herfst in een taart: 30 recepten voor appelgebak 
– De betere burger: 35 recepten voor hamburgers 
–  Vogelvrij: 30 gerechten met kip 
– Doen met pompoen: 30 gerechten 
– Oktober zonder vlees: 30 wereldse gerechten die ook vegetarisch zijn

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content