Knusse herfstactiviteit: maak zelf ravioli met boschampignons

© Bram Debaenst

Haast en spoed zijn zelden goed. Gelukkig is er in het weekend extra veel tijd om nieuwe recepten uit te proberen. Deze week: ravioli met boschampignons.

Serveer deze ravioli met boschampignons met pangrattato, gebakken broodkruim met knoflook en tijm.

Voor 4 personen
Voor het pastadeeg:
250 g bloem
3 eieren
Een snuf zout
Voor de vulling:
250 g verse boschampignons
2 middelgrote uien
1 teentje knoflook
2 el olijfolie
250 g ricotta
50 g geraspte parmezaan
Zout en peper naar smaak
Voor de afwerking:
115 g hoeveboter
2 teentjes knoflook
5 blaadjes salie
Extra geraspte parmezaan

1. Maak op een schoon werkoppervlak een bergje van de bloem en maak in het midden een kuil.

2. Breek de eieren in de kuil en voeg een snuf zout toe. Gebruik een vork om de eieren voorzichtig te kloppen terwijl je geleidelijk bloem met de eieren mengt. Blijf roeren en mengen tot het deeg begint samen te komen. Voeg indien nodig een beetje water toe om het deeg te helpen binden.

3. Kneed het deeg vervolgens gedurende ca. 10 minuten met je handen. Wikkel het in folie en laat minstens 30 minuten rusten in de koelkast.

4. Maak ondertussen de vulling. Snipper de ui en knoflook. Snijd de champignons fijn. Verhit olijfolie in een pan. Voeg de uien toe en bak ze bruin. Voeg de knoflook toe en bak nog eens 2 minuten. Haal uit de pan en zet opzij. Doe de boschampignons in dezelfde pan en bak 5 à 7 minuten, tot ze zacht zijn en hun vocht hebben vrijgegeven. Breng op smaak met peper en zout. Laat alles afkoelen en meng de ui, knoflook en champignons vervolgens met de ricotta en de parmezaan.

5. Om de ravioli te maken, verdeel je het deeg in 8 stukken en draai je die door een pastamachine tot ze elk 1,5 mm dik zijn. Leg deze pastavellen naast elkaar en verdeel op de helft ervan kleine hoopjes van de vulling. Bedek de vulling met de overige vellen en duw er ravioli uit met een raviolisnijder.

6. Je kunt het deeg ook in vierkante stukken van ca. 8 bij 8 cm snijden en dan een beetje vulling op het midden van elk vierkant lepelen. Bevochtig de randen van het deeg met water en vouw het deeg diagonaal dubbel zodat het een driehoek vormt. Druk stevig aan om de ravioli goed te sluiten.

7. Kook de ravioli in 2 à 3 minuten gaar (tot hij komt bovendrijven).

8. Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur. Voeg de blaadjes salie toe. Haal de ravioli uit het kookwater en wentel ‘m in de pan met salieboter. Serveer met geraspte parmezaan.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content