Feestelijke soep: 10 voor sfeer en gezelligheid
Makkelijk op te schalen, vooraf te maken en minder veeleisend qua ingrediënten dan het doorsnee feestgerecht: met deze recepten maak je van een simpele soep een feestelijke hap.
Een feestgerecht met de voordelen van een doordeweekse soep: deze tien recepten bewijzen dat het kan. Met lokale seizoensproducten hou je het budgetproof, luxe garnituren en een verzorgde presentatie doen de rest. De basis maak je makkelijk vooraf, zo neemt dit gerecht alvast geen ruimte in op het in deze tijd van het jaar toch al rijkelijk gevulde aanrecht. Wat je overhoudt, vries je in of serveer je zonder de extra’s als opwarmer na een winterse wandeling (soep is een uitstekende remedie tegen een feestelijke kater).
Lees ook: Koken voor een grote groep: zo red je het
10 feestelijke varianten op soep
1. Consommé met scampiwontons
De wontons voor deze consommé maak je zelf from scratch, maar het resultaat is ernaar: een instaproof bordje waarmee je je (schoon)familie van je keukenkunde overtuigt.
2. Crème van pompoen met steranijs en kreeftenstaartjes
Weinig tijd of geen zin in stress? Dit voorgerechtsoepje maak je makkelijk tot twee dagen op voorhand. Je bewaart het gewoon afgedekt in de koelkast tot le moment suprême.
3. Hazelnoot-pastinaaksoep met boerenkoolpesto en -chips
Deze hazelnoot-pastinaaksoep met een vrolijke topping van boerenkoolchips is helemaal vegan, maar geen carnivoor die z’n vleesbouillon zal missen in dit smaakvolle feestgerecht.
4. Romige pastinaaksoep met gekonfijte citroen en amandelschaafsel
Deze elegante pastinaaksoep is een prima aperitiefhapje, maar dubbelt ook perfect als voorgerecht. Mag het wat meer zijn, laat er dan een stukje gerookte forel in zwemmen als leuke extra.
5. Witloofroomsoep met noordzeegarnalen
Deze soep is op-en-top luxe (zie de immer stijgende prijscurve van de garnalen) en is op haar best als je ze maakt met vollegrondwitloof. Een echt Belgisch smaakbommetje.
6. Aardappelvelouté met scampi
Aardappelen hebben de reputatie van voedzame dagelijkse kost, maar ze zijn ook perfect om er een fluweelzachte soep mee te bereiden. Dit bordje romige velouté met gebakken scampi en croutons misstaat zeker niet op je feesttafel.
7. Aardpeersoep met truffelolie, gefrituurde salie en aardpeerchips
Net zoals aardappelen zijn ook aardperen een typisch ingrediënt voor winterse comfortfood. Maar maak er deze soep mee, voeg enkele luxueuze toppings toe en je hebt een feestelijk voorgerecht om mee uit te pakken.
8. Kreeftenroomsoep
Deze kreeftenroomsoep is geschikt voor al je feestjes, maar het is wel dé klassieker tijdens de eindejaarsperiode. Wie wil scoren bij z’n tafelgasten, weet wat gedaan…
9. Bloemkoolvelouté met granaatappel
Een zachte soep van doorsnee bloemkool die je pimpt met granaatappelpitten ziet er niet alleen feestelijk uit, het is tegelijk een feestje voor je smaakzin. Ook perfect in kleinere porties (in een glaasje) als hapje.
10. Bouillon met wilde paddenstoelen en aardpeerknikkers
Serveer deze verse bouillon met wilde paddenstoelen zoals eekhoorntjebrood en dooierzwammen en aardpeer, en profileer je – terecht of onterecht – als een ware keukenprins(es).
Nog meer feestelijke recepten:
– Niet mis op de feestdis: 30 recepten met kreeft
– Ferme feestvogel: 30 recepten met kalkoen (en de restjes)
– Nieuw en beter: 30 feestelijke cocktails om mee af te tellen
– Goed begonnen: 35 recepten voor een feestelijk voorgerecht
– De perfecte partystarter: 60 ideeën voor hapjes
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier