Feestelijke soep: 10 voor sfeer en gezelligheid

Pouring the lobster bisque into the bowl.
© Getty Images
Katrien Huysentruyt Journalist

Makkelijk op te schalen, vooraf te maken en minder veeleisend qua ingrediënten dan het doorsnee feestgerecht: met deze recepten maak je van een simpele soep een feestelijke hap.

Een feestgerecht met de voordelen van een doordeweekse soep: deze tien recepten bewijzen dat het kan. Met lokale seizoensproducten hou je het budgetproof, luxe garnituren en een verzorgde presentatie doen de rest. De basis maak je makkelijk vooraf, zo neemt dit gerecht alvast geen ruimte in op het in deze tijd van het jaar toch al rijkelijk gevulde aanrecht. Wat je overhoudt, vries je in of serveer je zonder de extra’s als opwarmer na een winterse wandeling (soep is een uitstekende remedie tegen een feestelijke kater).

Lees ook: Koken voor een grote groep: zo red je het

10 feestelijke varianten op soep

1. Consommé met scampiwontons

De wontons voor deze consommé maak je zelf from scratch, maar het resultaat is ernaar: een instaproof bordje waarmee je je (schoon)familie van je keukenkunde overtuigt.

Naar het recept.

2. Crème van pompoen met steranijs en kreeftenstaartjes

Weinig tijd of geen zin in stress? Dit voorgerechtsoepje maak je makkelijk tot twee dagen op voorhand. Je bewaart het gewoon afgedekt in de koelkast tot le moment suprême.

Naar het recept.

3. Hazelnoot-pastinaaksoep met boerenkoolpesto en -chips

Deze hazelnoot-pastinaaksoep met een vrolijke topping van boerenkoolchips is helemaal vegan, maar geen carnivoor die z’n vleesbouillon zal missen in dit smaakvolle feestgerecht.

Naar het recept.

4. Romige pastinaaksoep met gekonfijte citroen en amandelschaafsel

Deze elegante pastinaaksoep is een prima aperitiefhapje, maar dubbelt ook perfect als voorgerecht. Mag het wat meer zijn, laat er dan een stukje gerookte forel in zwemmen als leuke extra.

Naar het recept.

5. Witloofroomsoep met noordzeegarnalen

Deze soep is op-en-top luxe (zie de immer stijgende prijscurve van de garnalen) en is op haar best als je ze maakt met vollegrondwitloof. Een echt Belgisch smaakbommetje.

Naar het recept.

6. Aardappelvelouté met scampi

Aardappelen hebben de reputatie van voedzame dagelijkse kost, maar ze zijn ook perfect om er een fluweelzachte soep mee te bereiden. Dit bordje romige velouté met gebakken scampi en croutons misstaat zeker niet op je feesttafel.

Naar het recept.

7. Aardpeersoep met truffelolie, gefrituurde salie en aardpeerchips

Net zoals aardappelen zijn ook aardperen een typisch ingrediënt voor winterse comfortfood. Maar maak er deze soep mee, voeg enkele luxueuze toppings toe en je hebt een feestelijk voorgerecht om mee uit te pakken.

Naar het recept.

8. Kreeftenroomsoep

Deze kreeftenroomsoep is geschikt voor al je feestjes, maar het is wel dé klassieker tijdens de eindejaarsperiode. Wie wil scoren bij z’n tafelgasten, weet wat gedaan…

Naar het recept.

9. Bloemkoolvelouté met granaatappel

Een zachte soep van doorsnee bloemkool die je pimpt met granaatappelpitten ziet er niet alleen feestelijk uit, het is tegelijk een feestje voor je smaakzin. Ook perfect in kleinere porties (in een glaasje) als hapje.

Naar het recept.

10. Bouillon met wilde paddenstoelen en aardpeerknikkers

Serveer deze verse bouillon met wilde paddenstoelen zoals eekhoorntjebrood en dooierzwammen en aardpeer, en profileer je – terecht of onterecht – als een ware keukenprins(es).

Naar het recept.

Nog meer feestelijke recepten: 
– Niet mis op de feestdis: 30 recepten met kreeft 
– Ferme feestvogel: 30 recepten met kalkoen (en de restjes)  
– Nieuw en beter: 30 feestelijke cocktails om mee af te tellen
– Goed begonnen: 35 recepten voor een feestelijk voorgerecht 
– De perfecte partystarter: 60 ideeën voor hapjes

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content