Michelingids 2019: Het Belgisch firmament schittert iets minder fel
Culinair België zat met klamme handjes op de eerste dag van de Horecabeurs, want daar werd de nieuwe editie van de Michelingids bekend gemaakt. Daarin is de organisatie niet scheutig met nieuwe sterren en staat voor het eerst in veertig jaar maar één zaak in het allerhoogste segment.
Zetten de verschillende nieuwe concepten die vorig jaar meteen met een ster beloond werden hun opmars door? Krijgt ons land er een nieuw driesterrenadres bij, ter vervanging van het sluitende instituut Hertog Jan? Welke chefs moet je in de gaten houden? Er waren veel vragen bij deze editie van de Michelingids, maar de antwoorden klonken niet allemaal even bevredigend.
Nieuwe sterren
Michelin was niet scheutig met de nieuwe sterren, maar toch kunnen enkele zaken morgen uitpakken met een nieuw plaatje langs de deur. Zeven zaken ontvingen hun eerste ster. Onder hen het Leuvense restaurant EED, dat later nog in de laureatenlijst zal terugkomen.
De gids voor 2019 vermeldt 139 sterrenzaken in België en Luxemburg. Dat zijn er vijf minder dan vorig jaar
Een opmerkelijk moment tijdens de ceremonie was er toen chef Arold Bourgeois , die ook al ontdekking van het jaar 2015 werd genoemd door Gault & Millau, niet aanwezig was om zijn eerste ster in ontvangst te nemen voor Little Paris. Een aanwezige gast probeerde hem nog te bellen op het podium, maar ook dat mocht niet baten: wij zijn alvast benieuwd hoe dat gezicht er uitzag toen hij zijn voicemail beluisterde.
Drie zaken slaagden erin hun aantal sterren te verdubbelen. Geen enkele daarvan was in Vlaanderen. Een van de restaurants dat voortaan twee sterren mag etaleren, is La Paix in Anderlecht, van chef David Martin. Die mocht begin deze maand nog het podium betreden van Gault & Millau, om daar de titel Chef van het Jaar in ontvangst te nemen.
Negatieve balans
Geen enkele zaak promoveerde tot restaurant ‘waar de topambacht verheven werd tot kunst’, aldus de definitie van een driesterrenrestaurant die klonk tijdens de ceremonie. Voor het eerst in veertig jaar telt België daardoor maar één zaak in het hoogste segment. Gert De Mangeleer van Hertog Jan kondigde namelijk al aan zijn zaak te zullen sluiten eind dit jaar. Dat maakt het wel erg eenzaam aan de top voor Hof van Cleve.
De gids voor 2019 vermeldt 139 sterrenzaken in België en Luxemburg. Dat zijn er vijf minder dan vorig jaar. Er bewoog heel wat in het éénsterrensegment: daar verdwenen maar liefst acht namen. Vijf daarvan lagen in Vlaanderen: Philip Nuyens (Blankenberge), De Verborgen Tuin (Geraardsbergen), Jardin (Knokke-Heist), Table d’Amis (Kortrijk) en Herbert Robbrecht (Vrasene).
Persoonlijke prijzen
Toch was het lang niet allemaal kommer en kwel, want er was heel wat talent om in de schijnwerpers te zetten. Behalve de bekende sterren, reikt Michelin namelijk ook elk jaar nog heel wat andere prijzen uit aan individuele chefs. Dankzij de titel Jonge Chef van het Jaar zal de 23-jarige Philippe Heylen van restaurant EED (Leuven) een jaar lang een duwtje in de rug krijgen door S. Pellegrino bij het verkennen van de gastronomische wereld.
Ook het Brusselse restaurant met monumentale status Comme Chez Soi kreeg een speciale vermelding omdat ondertussen vier generaties er nu al 66 jaar in slagen het niveau hoog te houden. De familiezaak gaat alvast voor een volgende vermelding, want de vijfde generatie Wynants wordt op dit moment klaargestoomd.
Het begint een jaarlijkse traditie te worden: ook dit jaar mocht Peter Goossens zijn persoonlijke exemplaar van de gids gaan ophalen op het podium, omdat hij met zijn Hof van Cleve al veertien jaar ononderbroken drie sterren mag etaleren.
De culinaire gids Michelin 2019 is vanaf donderdag te koop voor 23,95 euro.
Bekijk hier het overzicht van alle sterrenrestaurants. p>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier