Dertig nieuwe winkels met Limburgse streekproducten

Speltbrood © iStock

Er zijn concrete plannen om in de provincie Limburg dertig winkels en twintig horecazaken te openen met focus op streekproducten.

Puur Limburg, een coöperatie van elf Limburgse producenten, krijgt daarvoor financiële steun van Limburg, Vlaanderen en Europa. Dat blijkt maandag uit een persbericht van de provincie Limburg. Ook vijf andere projecten krijgen geld.

Limburg, Vlaanderen en Europa maken in totaal 360.000 euro vrij voor de zes plattelandsprojecten. Het opvallendste is dat van Puur Limburg. “Heel concreet beoogt Puur Limburg cvba over te gaan tot de oprichting van tien ‘Puur Limburg’-boerderijwinkels, twintig ‘Puur Limburg’-shops en twintig ‘Puur Limburg’-horecazaken”, zegt coördinator Sander Dragt.

In die winkels zal je kwaliteitsvolle, seizoensgebonden en ambachtelijke producten van Limburgse bodem kunnen kopen. De rest van het geld is verdeeld over nog vijf projecten. Zo kan de gemeente Hoeselt een van haar wandelingen, die start aan de Kluis van Vrijhern, aantrekkelijker maken door gebruik te maken van special effects, drones, acteurs en een app die wandelaars kunnen downloaden.

Neerpelt kan met het geld een mindervalidepad aanleggen in het Kolisbos. Er komen ook meer plaatsen in Haspengouw waar mensen kunnen paalkamperen (kamperen binnen een straal rond een paal). En de Yacon, een nieuw knolgewas, kan dankzij de investering bekendgemaakt worden bij de Limburgse consument als een nieuw lokaal geteeld landbouwproduct in Kinrooi.

“De projecten moeten de leefbaarheid op het platteland en de Limburgse plattelandseconomie bevorderen. Elk project werkt als een hefboom om de leefbaarheid op het platteland te versterken”, aldus gedeputeerde van Landbouw en Platteland Inge Moors.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content