Feromonenzeep moet man aantrekkelijker maken

Zeepfabrikant Dial werkt aan een zeep met feromonen die het sex appeal van mannen moet verhogen.

Onlangs vond een ongewoon experiment plaats in downtown Manhattan. Negen geblinddoekte vrouwen werd gevraagd enkel en alleen op basis van de lichaamsgeur te beslissen wie van de negen mannen die ze voor zich hadden de moeite loonde om nader kennis mee te maken. Drie mannen hadden zich gewassen met een zeep waar feromonen aan toegevoegd waren, drie met een gewone zeep en drie hadden een wasbeurt overgeslagen. Ze moesten hun armen over een geurstrip wrijven en aan de vrouwen overhandigen. Een van de deelneemsters, de 24-jarige Michelle Hotaling, koos een man die zich met feromonen had gewassen. “Wat persoonlijkheid en uitstraling betreft, is hij niet echt mijn type, maar zijn geur is de doorslaggevende factor die mij ‘ja’ zou doen zeggen”, aldus de vrouw toen ze haar blinddoek afnam aan de New York Times.

En dat was wat zeepfabrikant Dial wilde horen. Het bedrijf werkt aan een nieuw soort zeep met feromonen voor mannen -“Dial for Men Magnetic Attraction Enhancing Body” luidt de veelbelovende naam- en liet de test uitvoeren. Feromonen zijn familie van de steroïden en het mannelijke hormoon testosteron. Ze zouden werken als afrodisiacum en het gedrag van het andere geslacht beïnvloeden.

Geen bewijs
Maar zijn synthetische feromonen echt het geheime ingrediÔnt voor een love potion no 9? Wetenschappers hebben hun bedenkingen. “Er doen heel veel fabeltjes de ronde over feromonen”, aldus Charles Wysocki, gedragswetenschapper aan het Monell Chemical Senses Center in Philadephia. “Hoe ze precies werken is nog altijd niet duidelijk”.

“Voor mensen geldt nog altijd ‘liefde op het eerste gezicht’ en niet ‘liefde bij de eerste geur'”, aldus antropologe Helen Fisher. “Geur kan een rol spelen, maar het menselijke brein reageert toch vooral op visuele stimuli”. Vooralsnog hebben hebben mannen dus nog geen reden om hun uiterlijk te verwaarlozen en een feromonenzeepje te gebruiken.

Ann Heylens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content