Culinair Culinair Wier hier: pluk samen met zeewierchef Donald Deschagt het voedsel van de toekomst Zeewierchef Donald Deschagt neemt ons mee op zeewierwandeling in Oostende. Goed nieuws: er is geen restrictie op hoeveel zeewier je als particuliere plukker mag meenemen. 'Zeewier groeit sneller dan wij het kunnen opeten', vertelt Donald.
Culinair Culinair Wijnbistro Mey op 't Eilandje serveert verrassende gerechten met Zuid-Amerikaanse toets Mey is een gloednieuwe wijnbistro met oogstrelend interieur die begin dit jaar zijn deuren opende op het Antwerpse Eilandje.
Culinair Culinair Macrobiotisch eten begint aan tweede leven: 'Wat je eet moet in evenwicht zijn met wie je bent' Immens populair in de jaren 70, maar daarna stilletjes uit de keuken verdwenen: hoe zou het nog gaan met de macrobiotiek? Net toen we ons die vraag stelden, vuurde grande dame Viviane Van Dyck haar nieuwe boek op de wereld af: Vegans are better lovers, een vurig pleidooi voor gebalanceerde plantaardige voeding. Oftewel: macrobiotiek in een sexy jasje.
Culinair Culinair Tiptoh maakt romige melkdrank van gele spliterwten: 'Ons ultieme doel? De erwt sexy maken' Welke culinaire schatten heeft België te bieden? We zoeken het lekker lokaal, van de Vlaamse velden tot de Ardense bossen.
Culinair Culinair Elbow Lunch Counter in Brussel: Amerikaanse klassieke sandwiches in iconische diner-stijl In tijden als deze zijn plaatsen waar je een ander universum lijkt binnen te stappen van onschatbare waarde. Waan je even in een Amerikaanse roadmovie bij Elbow Lunch Counter in Brussel. (****)
Culinair Culinair Noedels voor kenners: zoek het eens wat verder dan de supermarkt Instantnoedels: wie er niet mee opgroeit kijkt niet verder dan het knalgele potje Aïki Noodles uit de supermarkt. Nochtans is er een wereld aan smaken te ontdekken.
Culinair Culinair Groene voornemens: zo verklein je je ecologische voetafdruk in de keuken Verander de wereld, begin bij jezelf. Om het nieuwe jaar groener in te zetten, verzamelen we een arsenaal aan kleine, haalbare acties die een grote impact hebben op het ecologisch gewicht van jouw keuken. En geen zorgen, wat er op je bord ligt, blijft even lekker. Een fijne bonus? Een groene keuken is ook nog eens gezonder: zo tackel je twee goede voornemens in één.
Culinair Culinair Fastfood op niveau bij Studio Pickle Pickle: loepzuivere smaken gecombineerd met topingrediënten Studio Pickle Pickle is een intieme zaak in het centrum van Veurne, waar je in een oogstrelend mooi interieur aan de toog of in een comfortabele zetel aanschuift in kleine bezetting. (****)
Human Interest Human Interest Weggooien is zonde: drie slimme ideeën voor minder voedselverspilling Duurzaam eten gaat niet alleen over wat je koopt, maar ook over wat er in de vuilnisbak belandt. Of net wat er niet in belandt. Deze drie bedrijven zorgen elk op hun manier voor minder voedselverspilling door te werken met reststromen: van het onbekende sap van de cacaovrucht over veilingoverschotten tot appelmoes mét schil.
Culinair Culinair La Ca Su Ki in Hasselt: gezellige bistro met Aziatisch geïnspireerde fusionkeuken Een strak maar gezellig ingericht restaurantje in het centrum van Hasselt serveert Aziatisch getinte gerechten. (***)
Culinair Culinair De nieuwe foodtrends: wat schaft de pot in 2022? Vegan blijft regeren, al heeft die droge bloemkoolrijst gelukkig zijn beste tijd gehad. En ongegeneerd genieten in de frituur is net zo belangrijk als tafelen op topniveau. Welkom in het nieuwe eetjaar!
Culinair Culinair Hamburgertent Murphy's in Aalst: de hype is de omweg niet waard 'De burgers zijn lekker, maar blazen ons niet omver', oordeelt onze recensente. (**)
Culinair Culinair Verse gember van eigen bodem: 'Deze knollen zijn veel straffer dan de Chinese variant' Welke culinaire schatten heeft België te bieden? We zoeken het lekker lokaal, van de Vlaamse velden tot de Ardense bossen.
Restaurantreviews Restaurantreviews Speelse en lichte keuken van uitzonderlijk niveau bij Orange District in Brugge Chef Hermes Vanliefde van restaurant Orange District tovert bijzondere gerechten uit zijn mouw met focus op kraakverse seizoensproducten. ****
Culinair Culinair Tussen pot en Japan: makkelijk koken met miso en co. Ben je geïntimideerd door de Japanse keuken omdat alleen een technisch perfect versneden stuk rauwe vis voldoet aan de norm? Ontdek dan hier het alledaagse Japan: immens smaakvol en wars van ingewikkelde technieken. Restaurateur Mariko Ono serveert gerechten die zonder veel moeite ook op jouw weekmenu belanden.
Culinair Culinair Zuur bier bij je diner: de glorieuze renaissance van de geuze Je vindt zure bieren niet langer alleen in bruine kroegen, maar ook op de kaart van de betere restaurants. Ontdek hoe je ze kunt inzetten bij je volgende diner.
Restaurantreviews Restaurantreviews Fenomenale zuurdesempizza uit de houtoven bij Guzzi in Leuven Italiaanse trattoria Guzzi in Leuven tovert overheerlijke, luchtige zuurdesempizza op tafel. Te lekker om te laten liggen. ****
Culinair Culinair Waterkefir als gezonde apero: 'Het smaakt fris, licht zurig en een beetje naar yoghurt' Welke culinaire schatten heeft België te bieden? We zoeken het lekker lokaal, van de Vlaamse velden tot de Ardense bossen. Deze week: waterkefir.
Weekend tipt: bars & restaurants Weekend tipt: bars & restaurants Italië kampioen: kies uit deze 12 adressen voor overheerlijke pizza of pasta De Italianen blinken uit in pizza's, pasta's en veel meer. Maar waar zitten de topscoorders?
Culinair Culinair De oven in: je volgend etentje wordt ongetwijfeld een bakplaatdiner We toveren alsmaar vaker volledige maaltijden uit de oven. Al is het absoluut geen nieuw apparaat in onze keukens, toch ontdekken we het nu pas in zijn volle glorie. We ontleden de opkomst van de bakplaatdiners en updaten de nostalgische ovenschotel.
Weekend tipt: bars & restaurants Weekend tipt: bars & restaurants Trapje hoger: 12 gastronomische adresjes voor echte fijnproevers Het allerbeste. Omdat er altijd wel iets te vieren valt.
Weekend tipt: bars & restaurants Weekend tipt: bars & restaurants Keuze van de chef: 13 adresjes waar koks zelf graag gaan tafelen De snelste weg naar een goed restaurant? Noteren waar koks zélf vaste klant zijn.
Weekend tipt: bars & restaurants Weekend tipt: bars & restaurants De ene afhaalmaaltijd is de andere niet: 13 takeawayadressen voor dat tikkeltje meer Takeaway, sinds corona kunnen we niet meer zonder.
Culinair Culinair Hier slaap je op je twee oren: 12 adressen om heerlijk te tafelen én te overnachten Nog leuker dan lekker tafelen is achteraf niet naar huis moeten rijden. Op deze verwenplekken is het heerlijk eten én overnachten.
Culinair Culinair Honger naar iets nieuws? Deze 13 dappere restaurants maakten een geweldige start Ondanks de moeilijke tijden openden heel wat eethuizen onlangs de deuren.
Weekend tipt: bars & restaurants Weekend tipt: bars & restaurants Smullen maar: 12 culinaire adresjes waar groenten centraal staan Goed nieuws voor iedereen die van groenten houdt: steeds meer mensen zijn vegetariër, en dat heeft niet alleen een ecologische, maar ook een gastronomische impact.
Culinair Culinair Boer Tom Troonbeeckx: 'Ik wil ons voedselsysteem verbeteren, op welke manier ook' Tom Troonbeeckx (45) is medeoprichter van Boerencompagnie, een boerderij in de Leuvense rand die werkt volgens het principe van community-supported-agriculture (CSA). Hij was vijftien jaar geleden de eerste die het systeem in ons land importeerde: leden betalen aan de start van het seizoen een bijdrage, zodat de boer zijn loon en kosten kan dekken. Zo draagt de hele gemeenschap het risico van een tegenvallende oogst.
Culinair Culinair Zoethouders: 13 adressen voor het beste gebak of perfecte chocoladecreatie Van een klein feestje tot een fatale verslaving, we staan niet in voor de gevolgen van de volgende adressenlijst.
Restaurantreviews Restaurantreviews Restaurant Wabi & Sabi in Gent: prima in orde, maar het mist een ziel Onze recensente krijgt het warm noch koud van het Gentse restaurant Wabi & Sabi.
Culinair Culinair Brandalarm: de pikante waarheid achter hotsaus In heel wat keukens wordt er kwistig met pepers, chili en ander heet spul gekookt. Niet iedereen is fan, maar het is vaak een bron van een bizar soort trots, pikant kunnen eten. En zelfs bij ons staan tegenwoordig hotsauzen op tafel. Waarom eigenlijk?
Culinair Culinair Restaurant Nage in Antwerpen: een warme zaak met pretentieloos lekker eten Bij Nage serveren ze hedendaagse, Frans geïnspireerde gerechten in een gezellige, ietwat rumoerige eetzaal.
Culinair Culinair Een zee van keuze: tips om goed te tafelen in Knokke-Heist en omgeving De boog kan niet altijd gespannen staan. Tussen al dat winkelen en fietsen door kom je op adem in de talrijke Knokse barretjes en lunchadressen, of je eindigt je dag in een van de verfijnde eetgelegenheden in Knokke-Heist en omgeving. Onze tips.
Culinair Culinair Van picknick tot vliegtuigeten: hoe aten we vroeger onderweg? Hoe aten we vroeger onderweg? - Een lunchpakket op een daguitstap of kip of vis op het vliegtuig, eten doen we ook onderweg. De Nederlandse culinaire historica Charlotte Kleyn schreef er een boek over.
Culinair Culinair Van Koreaanse dumplings tot zevengangenbrunch: vier restaurants om in de gaten te houden Het is zover: de restaurants zijn weer open. Waar is het goed tafelen? En wat zijn de smakelijkste nieuwkomers? Een greep uit het overheerlijke aanbod.
Culinair Culinair Van Ras El Hanout tot Za'atar: deze vijf kruidenmengsels maak je volledig zelf Wij hebben ons hart verloren aan potjes vol geurige mengelingen van kruiden, noten, zaadjes, citrusschil en zeewier. Het voordeel van zo'n mix in de kruidenkast is dat je een simpel gerecht met één kwistige gooi tot iets bijzonders maakt.
Culinair Culinair Van zachte bloemkoolcurry tot kraakverse mosselen: drie heerlijke takeawayadressen De terrassen zijn weer open, maar takeaway blijft gelukkig op veel plaatsen een mogelijkheid. Een greep uit het overheerlijke aanbod. Extra adressen vind je op hier.
Culinair Culinair Geluk in een zak: Natalie Vanderick maakt huisgemaakte granola Welke culinaire schatten heeft België te bieden? We zoeken het lekker lokaal, van de Vlaamse velden tot de Ardense bossen.
Culinair Culinair Van gebakken dumplings tot vegan sushi: 4 overheerlijke afhaaladressen Tijdens de lockdown van de horeca schakelen veel restaurants opnieuw over naar takeaway. Een greep uit het overheerlijke aanbod. Extra takeawayadressen vind je hier.
Culinair Culinair Vers van 't stad: hoe steeds meer steden werken aan hun duurzaam voedselbeleid Van een 'eiwittransitie' tot moestuinen die buurten verbinden en herverdelingsstrategieën voor voedseloverschotten: steeds meer steden werken een duurzaam voedselbeleid uit. Een overzicht.
Culinair Culinair Zelfgemaakte chilisaus van Rascal: 'In onze serres bungelen pepers in alle kleuren en smaken' Welke culinaire schatten heeft België te bieden? We zoeken het lekker lokaal, van de Vlaamse velden tot de Ardense bossen.
Culinair Culinair Van chocolade cookies tot dampende ramen: vier speciale takeawayadressen Tijdens de lockdown van de horeca schakelen veel restaurants opnieuw over naar takeaway. Een greep uit het overheerlijke aanbod. Extra takeawayadressen vind je hier.
Culinair Culinair Eet je naar de meet: vier sporters vertellen hoe ze hun lichaam in topvorm eten Voeding was lang een verwaarloosbaar thema in de topsportwereld. De laatste jaren wordt duidelijk dat wat je in je mond stopt een impact heeft op het veld, de piste of de mat.
Culinair Culinair Van citroentaartjes tot gebrande meringue: vier afhaaladressen voor heerlijke desserts Tijdens de lockdown van de horeca schakelen veel restaurants opnieuw over naar takeaway. Een greep uit het overheerlijke aanbod. Extra takeawayadressen vind je op weekend.be
Culinair Culinair Vegetarische chef Anna Jones: 'Ik wil mensen leren koken op gevoel' Wil je goeddoen voor de aarde? Eet dan vaker plantaardig. Na drie kookboeken waarin ze lezers met kleurrijke en smakelijke recepten verleidde tot het eten van minder vlees en vis, schrijft vegetarische chef Anna Jones in Eén pan, plaat, planeet voor het eerst expliciet over de invloed van plantaardig eten op de planeet. 'Eten is een makkelijke en snelle manier om een positieve impact te hebben.'
Culinair Culinair Roomijs uit het Midden-Oosten met saffraan en rozenwater: 'Heel populaire ijssmaak in Iran' Welke culinaire schatten heeft België te bieden? We zoeken het lekker lokaal, van de Vlaamse velden tot de Ardense bossen.
Culinair Culinair Verstand van vlees: zo bak je steak voor échte fijnproevers We eten almaar minder vlees, maar wat op ons bord komt, moet wel perfect zijn. We proberen het beste uit het rund te halen.
Culinair Culinair Van Japanse streetfood tot vegan witloof in hespenrolletjes: 4 heerlijke takeawayadressen Tijdens de lockdown van de horeca schakelen veel restaurants opnieuw over naar takeaway. Een greep uit het overheerlijke aanbod. Extra takeawayadressen vind je op weekend.be
Culinair Culinair The Messy Chef: 'We hebben te veel stress rond koken: gewoon lekker is goed genoeg' The Messy Chef - Jelle Beeckman is The Messy Chef. Een jonge vader van twee kinderen, een leerlingenbegeleider bij het CLB, een Gentenaar die de liefde volgde naar West-Vlaanderen, foodblogger en auteur van - binnenkort - twéé kookboeken in één jaar.
Culinair Culinair Haute confiture met liefde gemaakt: 'Als de smaak je tong raakt, gaan er lichtjes in fonkelen' Welke culinaire schatten heeft België te bieden? We zoeken het lekker lokaal, van de Vlaamse velden tot de Ardense bossen.
Culinair Culinair Van broodje tot pickles: drie chefs over hun beste hamburgers De hamburger veroverde onze harten als een snelle, lekkere hap. Toen kwam de gourmetburger. Vandaag is de oldskool burger terug, maar dan met een upgrade. We bezoeken drie chefs die expert werden in burgers flippen.