Door de Parijse straten met Sam De Bruyn

Zoek je du jamais vu in Parijs? Ontdek samen met radiopresentator Sam De Bruyn de verborgen hoekjes én grootse geschiedenis van de lichtstad.

Tien galerijen om te zien

“Wist je dat de overdekte passages in Parijs drie jaar voor de Franse Revolutie het licht zagen? Dit en zoveel meer ontdek je tijdens de rondleiding ‘Overdekte passages’. De wandeltocht start aan Place Colette en eindigt 90 minuten later aan de metrohalte Palais Royal. Samen met de gids ontdek je de meest elegante, levendige en iconische galerijen van Parijs, tien in totaal. Ideaal voor wie de straatdrukte even wil verlaten en in de ban is van de geschiedenis van de handel tussen het Palais Royal en de Grands Boulevards. Ontzettend interessant en ook een ideaal tijdverdrijf op een regenachtige dag..”

Tafelen bij een jonge sterrenchef

Door de Parijse straten met Sam De Bruyn

“Franse keuken traditioneel? Dat is buiten Frédéric Simonin gerekend! Al op zijn 27 jaar, in 2002, sleepte de kok een eerste ster in de wacht. Na een erkenning als jonge belofte en werkervaring bij Joël Robuchon, opende hij in 2010 zijn eigen restaurant op een onopvallende straathoek in het 17e arrondissement. Een greep van wat er op de kaart staat? Kabeljauw gekookt op het vel, kokosnoot-citroengrasbouillon, gepofte rijst met Thaise lente-ui, kokkels en wilde limoen. Een overheerlijke eetervaring!”

Springlevende geschiedenis

Het Panthéon.
Het Panthéon.© J-L. Paillé.

“Het Pantheon in de Quartier Latin is een echte parel. Sinds het overlijden van Victor Hugo in 1885 is het de begraafplaats van alle grote Franse persoonlijkheden. Denk aan filosofen zoals Voltaire en Jean-Jacques Rousseau, maar ook aan de natuurkundige Marie Curie. De president beslist wie hier begraven wordt. Toch rouw je hier best met de ogen open! Op het plafond zie je de slinger van Foucault, de Franse fysicus die de wereld bewees dat de aarde ronddraait. Vanuit het Pantheon ontdek je misschien wel het mooiste uitzicht op Parijs.”

Cocktail with a view

Le Perchoir.
Le Perchoir.© Studio Cuicui

Le Perchoir is een hippe rooftopbar in het 11e arrondissement. De cocktailkaart telt originele creaties en op het ritme van de DJ-sets geniet je van een sensationeel uitzicht op de daken van Parijs. Mijn tip? Kom heel vroeg, want Parijse jongeren zijn dol op dit plekje. Als je dat wenst, eet je een hap in het restaurant op de benedenverdieping.”

En waar slapen?

Door de Parijse straten met Sam De Bruyn
© abacapress/ philippe louzon

“Een goed hotel maakt de helft van je verblijf! In de wijk van de Grands Boulevards, vlak bij de opera en het Louvre, vind je L’Échiquier Opéra. In dit viersterrenhotelmet ‘Belle Époque’-sfeer waan jij je in een appartement uit de jaren 30. Vraag zeker een kamer met zicht op Montmartre.”

Ook zin om naar Parijs te vertrekken?