In de kuststreek bij Bordeaux zijn de houten vakantiehuizen van architect Laurent Duplantier zeer in trek. Zowel binnen als buiten importeert hij een maritieme sfeer.

Veel mensen in de streek van Bordeaux kiezen steen voor hun vaste residentie en hout voor hun buitenverblijf. Ze associëren hout met vakanties in Amerika of op eilanden in de oceaan, en die keuze neigt dus naar exotisme”, zegt Laurent Duplantier.

Duplantiers houten woningen integreren zich perfect in het bosrijke landschap rond Bordeaux. Zijn stijl lijkt wat op de Noord-Amerikaanse kustarchitectuur, en past goed bij de vlakte van de Gironde, die niets mediterraans heeft. Je kan het een maritieme stijl noemen. Zelfs middenin het bos, waar de zeewind krachtig waait, voel je hierdoor de nabijheid van de oceaan. Het bovenste terras is van belang, want daar, ter hoogte van de boomkruinen, is de wind het hevigst. De huizen van Duplantier lijken ook vormelijk op schuiten met patrijspoorten en houten dekken.

Duplantier gebruikt grenen uit de Landes voor de binnenafwerking. Behalve esthetische heeft hout ook isolerende kwaliteiten, wat zijn nut heeft in deze vochtige streek.

Deze woning ligt op een duin in een bos in de buurt van Arcachon, een streek vol vakantiehuizen. “Een omgeving waarvan je de natuur absoluut moet respecteren”, legt de architect uit. Daarom zette hij deze constructie op betonnen palen van ruim een halve meter hoog, en met dezelfde moeite beschermde hij ze zo tegen de vochtige bodem.

Voor de bouw liet Duplantier nauwelijks bomen rooien, sommige integreerde hij zelfs in het terras. Het dichte bos maakt het contact met de natuur intenser en de sfeer intiemer.

De woning is op het zuiden georiënteerd. In de zomer geeft het lage plafond schaduw en in de winter laat de structuur toe dat de zon diep in huis valt, goed voor de natuurlijke verwarming. Duplantier geeft bijna al zijn woningen platte daken om daarbovenop grote terrassen te kunnen aanleggen.

Aan drie zijden is er een terras: het grootste deel van het jaar leven de bewoners buiten. Voor wat extra schaduw kunnen aan een metalen tentconstructie zeilen worden gespannen.

De structuur van de woning is eenvoudig en open van grondplan. Aan de zuidkant bevindt zich de grote woonkamer, het voornaamste vertrek. Wat dieper in huis ligt de spiltrap, daarachter de keuken. Via de trap komen we in de badkamer en de master bedroom-met-dakterras.

Overal heffen grote glaspartijen de scheiding op tussen in- en exterieur. Duplantier koos voor ramen van zwartgelakt aluminium. Voor het overige is bijna alles van hout, behalve enkele metalen steunpilaren. Binnen werden de wanden afgewerkt met inlandse den, de vloeren met oregon. De terrassen zijn uitgevoerd in iroko.

De constructie van hout en metaal is niet zo duur en sneller te realiseren dan een traditionele woning. Omdat dit huis geconcipieerd werd voor een mild klimaat, konden isolatie en verwarming beperkt worden. Dat drukt de kostprijs en maakt de woning extra transparant.

Piet Swimberghe / Foto’s Betrand Limbour

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content