“MORGEN VERTREK IK NAAR BERLIJN, DAARNA VLIEG IK DOOR NAAR TAIWAN, EN DAN GA IK EEN MAAND NAAR AUSTRALIË.” HET GAAT DEZER DAGEN HARD VOOR YOUNESS AMRANI, EEN JONGE BELGISCH SKATEBOARDER DIE OP HET PUNT STAAT DOOR TE BREKEN IN AMERIKA.

Zijn voornaam is Marokkaans, zijn achternaam Saoedi-Arabisch, zijn nationaliteit Belg, zijn woonplaats Hasselt. Tenminste, als hij niet in het buitenland zit. Youness Amrani begon op zijn tiende met skateboarden, een decennium later is hij wellicht de meest beloftevolle streetskateboarder van ons land. Hij is goed op weg om in de VS, het skateboardmekka, door te breken, waar hij rijdt voor het Almostteam van Rodney Mullen, een van de grootsten aller tijden. En onlangs nog kreeg hij de opening part in de video van Nike SB toegewezen, zowat het grootste compliment dat een jonge skateboarder te beurt kan vallen.

Het moet wel gezegd : we hebben je verschillende keren zien vallen in die video.

Youness Amrani : (lacht) Vallen hoort erbij, dat weet elke skater. Er is geen reden om je te schamen als een truc niet van de eerste keer lukt, zolang hij uiteindelijk maar lukt.

De videocultuur lijkt essentieel voor het skateboarden. Hoe wordt zo’n clip eigenlijk gemaakt ?

Je rijdt met een busje en een cameraman door steden als Parijs of Los Angeles, je stopt aan een skateboardspot. Dat kan een onnozele stoeprand zijn, zolang hij maar interessant is. Vervolgens krijg je te horen welke trucs er al uitgevoerd zijn op die plek, en die je dus niet meer moet doen. Ik denk even na over welke trucs ik wel nog kan doen, en dan probeer ik. Dat kan snel gaan, maar het kan ook lang duren. Voor sommige trucs in die video had ik maar een kwartier nodig, voor andere ben ik vijf dagen lang teruggekomen tot het uiteindelijk lukte.

Wat is voor jou de filosofie van skateboarden ?

Rodney Mullen heeft me ooit eens verteld dat spieren een geheugen hebben. Eens een truc één keer lukt, onthouden je spieren hoe ze dat gedaan hebben. Voor mij is dat de essentie. Heel af en toe heb je momenten waarop je het gevoel hebt dat alles lukt wat je wilt doen : daar gaat het voor mij om. Ik skateboard ook niet voor anderen : het boeit me niet wat de rest van mijn stijl vindt, ik wil alleen mezelf tevreden stellen. Trucs : dat is mijn leven.

Je bent de voorhoede van een jonge generatie Belgische skateboarders die het uitzonderlijk goed doen. Heb je daar een verklaring voor ?

Ik denk dat het met de Belgische mentaliteit te maken heeft. Er zijn hier niet zo veel parken, de winter is koud, maar we worden wel los opgevoed in een cultuur van vrijheid. In Amerika, waar de sport veel meer gecommercialiseerd is, zie je dat veel skaters niet meer rijden voor zichzelf, maar om geld te verdienen. In Europa is die oude mentaliteit van plezier maken er nog.

Het zijn niet alleen de Belgen die het goed doen, in heel Europa, en zeker in Scandinavië, zie je fantastische skaters. De druk is gewoon veel minder : heb je zin om een filmpje op te nemen, dan zoek je een cameraman en trek je eropuit. En vreemd genoeg lijkt dat nog altijd de beste skateboarders op te leveren, ongeacht hoeveel prijzengeld ze op wedstrijden winnen. De cultuur die skateboarden groot heeft gemaakt, die mag je niet uit het oog verliezen.

DOOR GEERT ZAGERS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content