Herwig Van Hove

De misère met rode bourgogne blijft duren. “Alles wordt almaar duurder, maar niet beter”, aldus Frank Frisette, de bekende wijnmakelaar uit het Limburgse. “Zelfs de Haute Côtes zijn met een vertrekprijs van boven de 100 FF geen zaak meer.”

Toch blijft pinot noir attractief. In de goede jaren met koude nachten (wat de rijping vertraagt) en met voldoende zon (zodat de tannines rijp worden en smakelijk) is hij onvervangbaar. Goede rode bourgogne blijft het voorwerp van grote nostalgie. Als dan grote namen ter degustatie worden aangeboden gaat ons hart ook sneller slaan: zal het ditmaal lukken?

Onlangs stuurde het bekende bourgognehuis Reine Pedauque van Aloxe Corton enkele rode flessen 1999 met ronkende namen. De ontgoocheling was torenhoog. Een Pomard Premier Cru Les Epenots was dun, zuur en kort, en een Beaune Premier Cru Clos du Roi was zo hoogtonig dat hij nauwelijks drinkbaar was. Beide wijnen zijn zo slecht dat ze zelfs voor een marinadebasis van adellijk wild niet kunnen dienen.

Tweede poging: vier flessen van nv Pallet, de Aarschotse invoerder (016-57 12 97), waarvoor Marcel Merckx-Andries (“Ik ben de grootste van het land”) nog zelf in Frankrijk gaat selecteren. Ik kom hem tegen op een vijfdaagse rhôneproeverij en kan het niet laten om te vragen of hij dezer dagen goede en redelijk geprijsde bourgogne in zijn korf heeft. Hier zijn ze.

Bourgogne Pinot Noir 1999, Domaine Heresztyn, van Gevrey Chambertin, 345 fr. De kleur is wat licht, maar wel met een verse nuance, discrete pinot noir in de neus zonder diepte. Een smakelijke aanzet in de mond met een zuur accent aan het einde. Zwakke wijn, op Pallets kaart staan betere Côtes de Ventoux voor minder dan de helft van de prijs.

Chorey-les-Beaune 1999, Bubois Bernard, van Chorey, 414 fr. Goede kleurconcentratie met zelfs wat belegenheid en een pinot-noirneus met fruit dat ontwikkelt bij opschudden. Evenwichtig en fris van smaak met goed ingebouwd zuur. Misschien niet de grote lengte, maar toch een interessante bourgogne voor die prijs.

Savigny-les-Beaune 1999, Dubois Bernard, 467 fr. Goede kleur met een neiging naar diep somber en een fruitneus met finesse en een toetje framboos. Iets gevulder dan de vorige, met wat meer lengte. Goede wijn.

Gevrey Chambertin 1999, vielles vignes, Dom Heresztyn, 737 fr. Goed gevulde sombere kleur en een dragende pinot-noirneus met diepte en houttonen. De stevige smaak is door hout gedragen en goed samengeknoopt. Ook flinke lengte, goede wijn met structuur.

Het kan dus nog. Maar in een prijsvergelijking zullen bourgognewijnen altijd duurder uitvallen dan andere appellations.

Herwig Van Hove

Partner Content