Er beweegt wat in het Belgische modelandschap. Nieuwe boetieks openen hun deuren, oude winkelstraten worden opgefrist. We zoomen in op enkele places to be in Brussel en Antwerpen.

Brussel

In Brussel situeert de vernieuwing zich op en rond de Louiza- en Waterloolaan. Anders dan in de Dansaertstraat, waar avant-garde en trendy de codewoorden zijn, blijven de boulevards bij hun traditie van luxe en chic. Maar dan wel met een nieuw elan, want de buurt was dringend aan een opfrissing toe.

Wanneer we van het Louizaplein de Louizalaan in wandelen, worden we meteen verrast door de riante boetiek van Lancel, het prestigieuze Franse handtassenmerk dat er sinds januari een eerste Brussels filiaal heeft. Naast concurrent Longchamp, wat toch een risico was. Veel problemen geeft dat niet: beide merken hebben hun eigen filosofie en mikken op een ander publiek. Deze lente plant het label nog vijf nieuwe vestigingen in ons land, waarvan een in de Brusselse Nieuwstraat en een in Antwerpen.

Op het Stefaniaplein, waar tot vorig jaar het befaamde New York Café gehuisvest was, opent in de tweede helft van maart een gigantische Bellerose-boetiek haar deuren. We blijven in de sfeer van Americana: een grote Coca-Cola-koelkast, Amerikaanse lifestylemagazines, de obligate vlag en de muziek die de klanten meteen in de sportief-gemoedelijke sfeer onderdompelen. Voorbij het plein, aan de linkerkant, lijkt de laatste maanden een kettingreactie van nieuwe projecten te hebben plaatsgevonden. Op nummer 70 vinden we de gloednieuwe shop van het jonge Belgische label k de kan. Na Knokke en Hasselt kon ook Brussel niet ontbreken. De winkel, ontworpen door Joan Filipe da Franca, die ook de collecties voor zijn rekening neemt, straalt dezelfde abstracte en krachtige sfeer uit als het label. Glas, metaal en marmer overheersen.

Ook voor kinderen beweegt er wat. Het Franse klassemerk Bonpoint, vaste leverancier voor de jonge telgen van ons koningshuis, is terug van weggeweest. Een goed jaar geleden sloot de vroegere zaak op de Louizalaan haar deuren om in augustus 2001 plaats te maken voor een prachtige nieuwe winkel. Met het stijlvolle parket, de opvallende luster en de barokke spiegels kreeg het romantische label een perfect decor. Op hetzelfde moment opende het merk ook een zaak in Antwerpen, “om de Vlamingen niet jaloers te maken”. De opening van een afdeling in Knokke is voorzien voor januari volgend jaar. Wat verderop werd ook de klassiekere kinderboetiek Dujardin in een nieuw kleedje gestoken. In feite verhuisde de zaak gewoon naar het aanpalende pand, dat kleiner en gezelliger is en dus beter past bij de ingetogen sfeer van het label.

De vrijgekomen ruimte van 300 vierkante meter was niet lang zonder bestemming. Ze werd ingenomen door Chine Collection, het subtiele Belgische label dat de ruimte meteen een eigen stempel gaf. Er werd geopteerd voor een ultravrouwelijke boudoirstijl, met lila en witte muren, royale paarse gordijnen, lavendelkleurige fluwelen poefs en zachte woltapijten. Deze flagship store wil echter meer zijn dan gewoon een kledingzaak. Voor september is de opening gepland van een restaurant dat overdag toegankelijk zal zijn via de boetiek en ’s avonds via een aparte ingang. Deze lente krijgt ook Gent zijn eigen Chine Collection-boetiek op de Brabantdam.

Terug naar de Waterloolaan, waar we eveneens enkele nieuwigheden opmerkten. Om te beginnen de prachtige renovatie van de Louis Vuitton-boetiek. Het pand uit 1828 werd uitgebreid en vernieuwd, waarbij klassiek en modern in de bekende huisstijl samenvloeien. De grootste vernieuwing schuilt in de collecties zelf, waar vanaf nu de nadruk ligt op prêt-à-porter en schoenen. Hierdoor werd de luxetempel omgevormd tot de eerste Belgische Global Store, zodat de sublieme collecties van Marc Jacobs na Parijs, Londen en Milaan ook in Brussel een vaste waarde kunnen worden. Wat verder, in de rue du Grand Cerf, werd in september vorig jaar een tweede winkel van Y-Enzo geopend, een multimerkenzaak uit de Louizagalerij. Deze, kleinere, zaak concentreert zich op de accessoires: schoenen en handtassen van Fendi, Prada, Helmut Lang, Jil Sander en Miu Miu.

Tot slot nog twee nieuwtjes: dit voorjaar is ook de boetiek van Ralph Lauren aan vernieuwing toe. De licentie voor de zaak werd teruggekocht door de groep zelf, wat zich zal vertalen in een vernieuwd winkelconcept. Wat verderop zijn er plannen voor een nieuwe boetiek van Dior die nog voor de zomer de deuren zou openen.

Lancel, Louizalaan 7, 1050 Brussel, tel. 02-533 08 88.

Bellerose, Charleroisesteenweg 5, 1060 Brussel (opening tweede helft maart).

k de kan, Louizalaan 70, 1050 Brussel, tel. 02-503 36 54.

Bonpoint, Louizalaan 74, 1050 Brussel, tel. 02-502 44 80.

Dujardin, Louizalaan 86, 1050 Brussel, tel. 02-512 75 75.

Chine Collection, Louizalaan 82-84, 1050 Brussel, tel. 02-743 01 43.

Louis Vuitton, Waterloolaan 59-60, 1000 Brussel, tel. 02-289 28 28.

Y-Enzo, Grote Hertstraat 22, 1000 Brussel, tel. 02-502 62 65.

Antwerpen

Behalve de zonet vermelde nieuwe vestigingen van Bonpoint in de Schuttershofstraat en van Lancel op de Teniersplaats, moeten we voor nieuwe adressen in Antwerpen absoluut naar de Nationalestraat. De befaamde ontwerpersbuurt, waar tot voor kort enkel Dries Van Noten, Ann Demeulemeester en Walter Van Beirendonck neerstreken, blijkt nu een trekpleister te zijn voor allerhande stijlgevoelige boetieks. Het bezorgde de straat in minder dan een jaar tijd het label van ‘meest avant-garde straat van Antwerpen’. De komst van de Modenatie, het nieuwe modemekka van België waar binnenkort een modemuseum ( MOMU) en het Flanders Fashion Institute huizen, zal er wel voor iets tussen zitten.

De eerste die in april vorig jaar het risico nam in de Nationalestraat was Garde-Robe Nationale, een eigenzinnige en compromisloze damesboetiek. Eigenzinnig, alleen al door de architectuur van het duo Blau & Huycke, dat de shop een beetje opvat als een tentoonstelling, met originele accenten als een catwalk die in de vloer is ingewerkt. Pittig detail: in dit pand was vroeger een dansschool ondergebracht, wat nog steeds merkbaar is aan de prachtige houten vloer. Voor de collecties concentreert de zaak zich op merken die in Antwerpen amper of niet te vinden waren: Annemie Verbeke, VictorVictoria, PierAntonioGaspari, Collection Privée en Yael Goldberg.

Een meer up-market gamma vinden we bij Fragma, een dames- en herenboetiek die in januari de deuren opende, met merken als Narciso Rodriquez, Cacharel, Hussein Chalayan, Givenchy en Natan. Vanaf volgende winter komen daar collecties bij van Peter Ceursters, modeontwerper en mede-eigenaar van de zaak.

Voor schoenen springt Elsa in het oog, een nieuwe boetiek van de schoenenontwerpster van Dries Van Noten. Van Noten zelf is er niet te krijgen, maar wel trendy modellen van Angelo Figus, Costume Nationale en Barbara Bui.

Het Modepaleis van Van Noten zelf kreeg sinds februari trouwens ook een nieuwe look. De eerste verdieping, voor de mannen, werd uitgebreid en vernieuwd en er werd plaatsgemaakt voor stijlvolle producten naast de Van Noten-lijnen. Een greep uit het aanbod: strohoeden van Montecristi Fino, parfums van Frédéric Malle, handgemaakte hemden van Anna Matuozzo, zonnebrillen van Friedrich’s en handgemaakte kostuums van Rubolino.

Garde-Robe Nationale, Nationalestraat 72, tel. 03-485 86 87.

Fragma, Nationalestraat 35, tel. 03-233 22 24.

Elsa, Nationalestraat 147, tel. 03-226 84 54.

Het Modepaleis, Nationalestraat 16, tel. 03-222 92 10.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content