Stand-upcomedianAan mijn kapsel viel altijd al veel af te lezen. Mijn lagereschooltijd liep ik rond met een devoot misdienaarkapsel. Ik vóélde me toen ook het flinkste jongetje van Wachtebeke en verre omstreken. Het heeft me bloed, zweet en tranen gekost om mijn haarwortels daarna die zijspleet te doen vergeten. In mijn rebelse jaren liet ik mijn haar groeien. Lang. Heel lang. Tot zich een joekel van een dreadlock gevormd had. De kapper is me met een soort paardenkam te lijf moeten gaan. Mijn kale kop nu dank ik aan mijn personage in de nieuwe reeks van Neveneffecten.

Ik ben officieel ontdoopt. Dat is een princiepkwestie : ik wil geen officieel lid zijn van de katholieke kerk, gewoon omdat ik dat niet ben. Mijn vader, voorzitter van de parochie, was er niet goed van, maar het was iets wat ik moest doen. Voelde ik.

Morris, de tekenaar van Lucky Luke, was een neef van mijn grootmoeder. Misschien vandaar het creatieve gen ? Elders zat het in elk geval niet. Langs mijn vaders kant vind je vooral ernstige Wachtebeekse notabelen – een burgemeester, een directeur van de melkfabriek en zeven priesters.

Mijn fysicahonger was er altijd en overal. Ik herinner me een schaatsbeurt in het middelbaar. In de fysicales hadden we geleerd dat je glijdt omdat de druk van de schaats het ijs doet smelten. En dus vroeg ik me af of het schraapsel van het remmen, gesmolten water was dat daarna kristalliseerde. Zoals sneeuw. Of gewoon ijsschraapsel. De hele schaatsbeurt was ik aan het remmen om dan vliegensvlug te kijken : kristallen of schraapsel ?

Ik kwam midden in de boom van de stand-upcomedy terecht. Ik was negentien en had nog maar één keer opgetreden in een comedyclubcafé in Gent, waarna een boekingskantoor me al meteen dertig optredens aanbood. De tijd was er duidelijk rijp voor.

In mijn laatste jaar fysica heb ik mijn studie stopgezet. Een zware beslissing. Maar als Woenstijnvis je voorstelt om een programma te maken, zeg je niet “Fijn, maar kom later eens terug.” Mijn neef, Jonas Geirnaert, had toen net in Cannes gewonnen met zijn animatiefilmpje Flatlife. Het ijzer was heet. We moesten het smeden.

Als 26-jarige je eigen fictieprogramma hebben, ik besef wat een voorrecht het is. De roetsjbaan gaat hard, mijn oren suizen er soms van. Het is vaak ook letterlijk hard : weken van 100 uur. Onze vriendinnen hebben de zelfhulpgroep De Comedy Weduwen opgericht.

Hoe graag de vier Neveneffecten elkaar zien ? Ik denk dat we nu iets te zeer op elkaars lip zitten om echt elkaars steun en toeverlaat te zijn. Dat waren we misschien meer toen we nog alleen theatershows deden. Theater is beter voor het humeur. De feedback van het publiek is direct en louterend. En de adrenaline erna is gigantisch. Wouter Deprez heeft tenslotte De Slimste Mens gewonnen na een optreden.

Het tweede leven van Willy’s & Marjetten op Youtube, was vreselijk plezant. De djoef is intussen een gemeenplaats. En het trouwfeest met dj Nico zit tegen het miljoen hits.

Twaalf goede reacties en één giftige ? Je onthoudt die ene. We brengen absurde humor en daar kan niet iedereen zich in vinden. Alle respect daarvoor. Maar er is een wezenlijk verschil tussen ik vind het niet goed en het is niet goed. Sommige critici, zoals de ons immer vijandig gezinde Christophe Vekeman, lijken die nuance over te slaan.

Misschien maak ik ooit nog mijn studie af. Die fysicarubriek in De Laatste Show heeft de goesting weer aangewakkerd. Mijn boek Lieven Scheire in zijn element : Fysica ! is alvast een logisch vervolg. En wat mijn IQ is ? Grappig, die vraag krijg ik nu geregeld. Ik heb ooit in een interview verteld dat ik lid was van Mensa, de vereniging voor hoogbegaafden, en dat intrigeert blijkbaar. Nochtans zitten daar heel normale mensen.

Met onnozelheid kun je niemand kwaad doen. Dacht ik. Onnozelheid zag ik als een soort niemandsland. Naïef van me, blijkbaar. Toen we in een aflevering een ‘koe’ hadden laten ontploffen, kregen we mails als “Je geeft een verkeerd signaal aan de jeugd !”. Absurd. En jammer. Dat vooral.

Lieven Scheire (26) vormt samen met zijn neef Jonas Geirnaert, Jelle De Beule en Koen De Poorter het comedykwartet Neveneffecten. Een nieuwe reeks van Neveneffecten loopt vanaf januari op Canvas.

‘Lieven Scheire in zijn element : Fysica !’, Borgerhoff & Lamberigts, 18,50 euro, ISBN 9789077941621.

www.neveneffecten.be/tv

Tekst Guinevere Claeys / Foto Wouter Van Vaerenbergh

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content