Lene Kemps
Lene Kemps Lene Kemps is de hoofdredactrice van Knack Weekend.

Een kleine maand geleden overleed Pauline Phillips (94), in Amerika wereldberoemd en vereerd als Dear Abby, gever van advies over goede manieren en goede relaties. Een agony aunt, zoals ze dat ginder noemen, een ‘klaagtante’. In Amerika, het heiligdom van de zelfhulp en zelfverwezenlijking, was Abigail Van Buren, de schuilnaam die Pauline in 1956 koos, een heilige. Lang voor Oprah, dr. Phil en dr. Ruth was zij degene tot wie Amerikanen zich richtten met grote en kleine klachten. Haar antwoorden waren stuk voor stuk verrassend, scherp en grappig. ?Liefste Abby, wat is het verschil tussen een echtgenote en een minnares ?” Antwoord : ?Een verschil van dag en nacht.” Of : ?Mijn zoon is vijf maanden geleden getrouwd en er is nu al een baby. Hij zegt dat het een prematuurtje is. Kan dat ?” Abby : ?De baby was perfect op tijd, het huwelijk was te laat. Ik zou er niet van wakker liggen.”

Haar uitsmijters zijn geestig, maar nooit grof. Bijvoorbeeld : ?Mijn vrouw slaapt naakt en nog een hele tijd na het opstaan blijft ze bloot rondlopen. Zelfs als ze het ontbijt maakt. We zijn maar met z’n tweetjes, dus ik veronderstel dat er niets op tegen is, maar wat denkt u ?” Antwoord van Abby : ?Natuurlijk is het oké om naakt te zijn in je eigen huis. Zeg gewoon dat ze een schort draagt als ze spek bakt.”

Abby was ook erg tolerant. Een echtpaar klaagde dat de waarde van hun huis sterk was gedaald sinds twee samenwonende mannen er zich hadden gevestigd : ?Vroeger was dit een respectabele buurt, maar bij hen komen allerlei vreemde mensen op bezoek : mannen die op vrouwen lijken, vrouwen die op mannen lijken, zwarten en indianen. Wat kunnen we doen om onze buurt weer wat op te krikken ?” Abby’s antwoord was kort : ?U kunt verhuizen.”

In haar hoogdagen kreeg Abby zo’n 10.000 brieven per week, verscheen haar column in 1400 kranten wereldwijd en had ze meer dan 110 miljoen lezers. Abby nam ze allemaal even ernstig. Als de briefschrijvers gedeprimeerd klonken, belde ze hen even op. ?Een telefoontje en een belangstellend: ‘Hoe gaat het met u ?’ doen wonderen. En als ik hen dan lang genoeg aan de lijn heb, geef ik hen het nummer van een helplijn door.”

Abby’s opinie veranderde door de jaren heen. Over echtscheiding bijvoorbeeld. ?Vroeger vond ik dat het huwelijk heilig was. Maar mijn lezers leerden me hoe vernietigend het kan zijn om bij de foute man of vrouw te blijven. Soms is het beter om te vertrekken, ook voor de kinderen.” Ze stond aan de kant van werkende moeders, was voor Viagra (?Niks zo erg als een man zonder zelfvertrouwen”) en voor het homohuwelijk. ?Ze zullen wel weer bijbels en verdoemenis naar mijn hoofd gooien, maar als twee mensen van elkaar houden en een engagement willen aangaan, zeg ik : gefeliciteerd.”

Wij hebben Tante Kaat, en die is zeker heel erg praktisch ingesteld, maar zo praktisch als Abby ? ?Mijn man is 73 en holt nog steeds achter andere vrouwen aan. Denkt u dat er nog iets aan te doen is ?” Zegt Abby : ?Ik denk het niet. Maar ik ga ervan uit dat het is zoals met mijn hond : hij holt voortdurend achter bussen aan, maar als hij er ooit een vangt, weet hij toch niet wat ermee aanvangen.”

lene.kemps@knack.be

Lene Kemps

?IN HAAR HOOGDAGEN KREEG ‘DEAR ABBY’ ZO’N 10.000 BRIEVEN PER WEEK, VERSCHEEN HAAR COLUMN IN 1400 KRANTEN EN HAD ZE MEER DAN 110 MILJOEN LEZERS. ZE NAM ZE ALLEMAAL EVEN ERNSTIG”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content