Ligging : op het platteland I Sfeer : jaren dertig I Reistijd : VEERTIG minuten rijden van Brussel I Prijzen : niet goedkoop

Te midden van het moderne geweld worden sommige klassiekere adressen met persoonlijkheid, karakter en een vlekkeloze service een beetje weggedrumd. Neem de Hostellerie Shamrock in Maarkedal, een villa uit 1928 die op last van de Gentse baron De Kemmeter werd gebouwd in de stijl van de Engelse architect Sir Edwin Lutyens. Claude en Livine De Beyter ontdekten het kleinood 35 jaar geleden, en besloten meteen dat ze de plek van hun leven hadden gevonden. Drie jaar later werd de kwaliteit van hun keuken door de groep Relais & Châteaux opgemerkt en sindsdien zijn ze een vaste waarde gebleven. “Doordat we klein zijn, staan we dicht bij onze klanten”, merkt Claude op. “En wie eens langskomt, zien we vaak terug.”

Wie er op een winterse middag neerstrijkt, staat telkens weer verbaasd over het kader, dat twintig jaar geleden verder werd opgefleurd door Jacques Wirtz, die er een sublieme tuin creëerde. Het interieur werd door Jean-Claude Lerouge onder handen genomen, en dat resulteerde in een unieke plek waar ook buitenlandse bezoekers enthousiast op afkomen. We logeren in de grote kamer aan de voorzijde met uitzicht op de tuin, waar zich naast de ruime slaapkamer ook nog een gezellig salonnetje bevindt, ideaal om van een kop thee of koffie te genieten. Ook de badkamer in marmer en hout oogt indrukwekkend. Het is alsof de tijd op deze wonderlijke plek heeft stilgestaan, en dat is een nostalgische maar ook een overweldigende ervaring. ’s Zomers kan men volop genieten van het terras buiten en de indrukwekkende schoonheid van de omgeving over zich heen laten komen.

Wie er blijft overnachten, tekent meteen in op het diner, en heeft daarbij de keuze uit drie menu’s, waarvan het goedkoopste uit drie gangen bestaat en 60 euro kost. Zelf kiezen we voor Evasion, het wintermenu min één gerecht, en proeven van de carpaccio van kreeft en ossenhaas, de gebakken sint-jakobsvruchten met cantharellen en de gestoomde filet van griet, ravioli met duxelles van paddestoelen en een emulsie van nieroogkreeftjes en dille. Een succulente ervaring in een intiem en uniek kader, gevolgd door drie desserts met amandel en hazelnootjes.

’s Ochtends wacht een ontbijt met een kleine fruitsla, vers fruitsap, een gekookt eitje en een selectie broodjes en croissants, kaas en charcuterie. Een uitstekend begin van een winterse dag voor de verkenning van de Vlaamse Ardennen.

TIP

De verkenning van de Vlaamse Ardennen met paard en koets, een bezoek aan het kasteel van Beloeil.

Info

Hostellerie Shamrock telt vijf kamers die vanaf 200 euro worden verhuurd, inclusief de ontbijten.

Hostellerie Shamrock, Ommegangstraat 148, 9681 Maarkedal-Nukerke, 055 21 55 29, www.host-shamrock.be, shamrock@relaischateaux.com.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content