Heilzame handen

Het ontspanningseffect van massages heeft een positieve invloed op stress-, depressie- en angstgevoelens, het slaappatroon en de alertheid, en zou het zelfgenezende vermogen stimuleren. © TRUNKARCHIVE

De wereld van massages is wonderlijk. En vaak schimmig. En uitgebreid. Wij gidsen u door het aanbod : tien verschillende massages uit de vier windstreken. We stellen u de achterliggende filosofieën voor, en deden de test.

exotische therapieën en een flinke vleug esoterie zijn nooit veraf in de wereld van de massage. Maar ik zoek geen levensinzichten, ik wil gewoon een goede massage. Mijn zoektocht begint bij de Belgische Massage Federatie, wier erkenning enige opleiding garandeert. Maar zelfs op de ledenlijst kom ik mensen tegen die zich ook met schimmiger activiteiten bezighouden, zoals huizen zuiveren, tenen lezen of vermomd als de godin Shiva over je scherm dansen wanneer je hun website openklikt. Niet meteen de stijl waar ik naar op zoek ben : degelijke adressen in een aangenaam kader waar mijn nuchtere natuur niet te veel op de proef wordt gesteld.

Een website geeft vaak een goede indicatie van de stijl en misschien zelfs de professionaliteit van de therapeut, maar laat zelden duidelijk zien waar je terechtkomt. Massages geven is immers vaak een bijverdienste, die in een kamertje in de privéwoonst plaatsvindt. Dat doet geen afbreuk aan de degelijkheid – in een luxueuze spa ben je niet noodzakelijk beter bediend -, maar komt al snel minder professioneel over. En laat dat net een criterium zijn dat essentieel is om je op je gemak te voelen. Genoeg om je soms letterlijk bloot te geven aan de therapeut. Wat voor verschillende mensen toch nog vaak een drempel vormt. De manier waarop met je privacy wordt omgegaan, vertelt veel over de professionaliteit. Omkleden en omdraaien moet onbekeken kunnen gebeuren, en lichaamsdelen die niet behandeld worden, dienen afgedekt te zijn. Waarschijnlijk liggen de gevoeligheden en drempels voor iedereen anders, maar een masseur zal bepaalde handelingen aanpassen wanneer hij merkt dat die niet als comfortabel worden ervaren. Het uiteindelijke doel van de meeste massages is immers ontspanning, en daarvoor moet je op je gemak zijn.

Massage kan ontspannend of therapeutisch werken : er bestaan evenveel technieken als behoeften. Oosterse technieken zijn doorgaans spiritueler, holistisch en gebaseerd op theorieën van energiebeweging. De Zweedse massage vormt de blauwdruk van de westerse massages, die een meer geneeskundige benadering hebben en de nadruk leggen op het fysieke lichaam en zijn aandoeningen. Maar allemaal stimuleren ze (in meerdere of mindere mate) de bloed- en lymfecirculatie, wat de bloeddruk helpt verlagen, vocht en gifstoffen afvoert, en een positieve invloed heeft op huidaandoe- ningen. Door het bewerken van spieren en gewrichten worden deze soepeler, sterker en meer ontspannen. Massage kan ook pijn verzachten, doordat er endorfinen vrijkomen. Maar ook emotioneel heeft het ontspanningseffect een positieve invloed op stress-, depressie- en angstgevoelens, het slaappatroon en de alertheid. Deze toestand van innerlijke rust zou het zelfgenezende vermogen stimuleren.

1. De Chinese massage : Tui Na

GESCHIKT VOOR : het behandelen van chronische pijn en immobiliteitsproblemen, zoals golfers- en tenniselleboog, ischias enzovoorts. Verlicht migraine en het prikkelbaredarmsyndroom.

INTENSITEIT : medium.

PRINCIPE : Tui Na betekent letterlijk ‘duwen’ en ‘grijpen’. Deze massage concentreert zich op de Qi, de levensenergie van het lichaam, die wordt bevrijd door specifieke drukpunten te bewerken met kneed-, hak-, tril- en rolbewegingen. Het is een van de oudste massagevormen : de eerste verwijzingen in medische therapieën duiken al op in de 25ste eeuw voor Christus. Het is dan ook de basis van verschillende varianten.

GETEST : DE INNERLIJKE BRON

Op een boogscheut van Janssen Pharmaceutica in Beerse staat een strakke nieuwbouw in een residentiële wijk. Hier bieden Jan De Kock en Katelijne Eulaers workshops en lessen in tai chi, qi gong en relaxatie aan. Beiden hebben hun opleiding van Chinese meesters gekregen en werken nauw samen met het Zhen Dan Chinese Medicine Center in het Antwerpse Chinatown. Jan geeft ook Chinese massage, in een omgebouwde schuur van de hoeve die aan het nieuwe blok grenst, waar ook de groepslessen worden gegeven. Ik kleed me om achter een kamerscherm en ga in slip op de tafel liggen. Die is niet verwarmd, maar Jan zet een warmtestraler die mijn rug verwarmt. Hij begint mijn rug met ontspannende cirkelbewegingen te bewerken en gaat vervolgens de drukpunten af op de meridianen van het lichaam, van boven naar beneden. Op bepaalde punten wordt afwisselend diepe druk uitgeoefend, ‘gehakt’, gewreven of getrild. Enkele plekken blijken gevoelig. “Die staan in verbinding met de dikke darm en de longen”, merkt Jan op. Inderdaad mijn twee zwakke punten… Jan heeft aandacht voor de buik, die hij kneedt en met cirkelbewegingen bewerkt. “Daar gebeurt het allemaal, en bij de meeste mensen zit het daar geblokkeerd.” De aandacht wordt beloond met een dankbaar gepruttel en geborrel. Hij checkt of er olie op mijn hoofd mag, smeert handen in met bergamotolie, waarmee hij langs mijn gezicht strijkt, mijn oren afdekt, door mijn haren gaat, om via de nek weer bij de schouders uit te komen. Een uur blijkt te kort, hoewel ik van top tot teen ben behandeld en me rustiger, meer ontspannen en wat lichter voel. Volgende keer boek ik anderhalf uur, neem ik me voor. Ideaal, volgens Jan.

De innerlijke bron, Heibergstraat 24, 2340 Beerse, 014 61 71 32, 60 minuten : 45 euro.

2. Thaise massage

GESCHIKT VOOR : het versoepelen van het lichaam. De bloedsomloop verbetert, spanning in de spieren vermindert, ademhaling wordt rustiger en dieper, en spijsvertering wordt gestimuleerd.

INTENSITEIT : medium tot stevig.

PRINCIPE : boeddhistische monniken brachten deze technieken 2500 jaar geleden vanuit India naar Thailand. Ook deze massage volgt de stelling dat er energiebanen door het lichaam lopen, waardoor de levensstroom (Qi) ongehinderd moet kunnen stromen. Massage gaat die energie in evenwicht brengen door een combinatie van yoga en acupressuur, waarbij druk uitgeoefend wordt op bepaalde punten met handen, voeten, knieën, onderarmen en ellebogen. De vele strekbewegingen lijken op yoga, vandaar dat men de massage op een matras uitvoert, met kleren aan en zonder olie.

GETEST : TREES DEWEVER

Het feeërieke Begijnhof in Brugge is de perfecte plek : de stilte alleen al doet ontspannen. Dewever heeft zich al viermaal bijgeschoold in Chiang Mai, de regio in Thailand die bekendstaat voor de traditionele Thaise massage. “Ik doe het zachter en meditatiever”, kondigt Trees aan. “Ik probeer de limieten van het lichaam aan te voelen.” De massage zal inderdaad zachter maar daarom niet minder intensief verlopen dan de harde sessies die ik in Bangkok onderging. Trees leidt me naar een ruime kamer in het historische pand, waar een grote mat op de vloer ligt. Ze polst even naar mijn verwachtingen : geen klachten, behalve een stel hersens dat ik moeilijk het zwijgen krijg opgelegd. Ik wissel mijn jeans voor een soepele legging en ga op mijn rug op de mat liggen. Trees tast mijn benen af en schudt ze zachtjes heen en weer, alsof ze ze voorzichtig wakker wilt schudden. Ze legt ondertussen uit wat ze gaat doen : vanuit vier posities (ruglig, buiklig, zijlig en zittend) worden benen, armen en rug onder handen genomen, ook de buik krijgt aandacht, en als kers op de taart een hoofdmassage. Ze trekt en duwt en lijkt perfect aan te voelen hoe ver ze kan gaan. Na het eerste been bewerkt te hebben, voel ik een duidelijk verschil : lichter, meer één geheel met mijn lichaam. Een vreemde sensatie. Wanneer ik mijn benen in de lucht moet steken, begrijp ik meteen waarom ze dit ‘yoga voor luie mensen’ noemen. Trees duwt me zacht en moeiteloos in posities die een lenigheid vragen waarvan ik niet wist dat ik ze had. Ze straalt een soort zekerheid en kennis uit die vertrouwen geeft, en waaraan je je gemakkelijk overgeeft. “Thaise massage werkt ontspannend en maakt tegelijkertijd ook alert en wakker. Het is een fysieke, maar ook een mentale stretchbeurt.” Wanneer de sessie er na een uur op zit, ben ik inderdaad rustiger, beduidend soepeler, meer ontspannen en alert.

Trees Dewever, praktijk voor lichaams- en levenskunst, Begijnhof, 8000 Brugge, www.treesdewever.be, 1 uur : 65 euro.

3. Zweedse massage

GESCHIKT VOOR : ontspanning, wegwerken van pijn en blokkades.

INTENSITEIT : vrij krachtig.

PRINCIPE : de Zweedse massage ontstond in de negentiende eeuw, toen de Zweed Per Henrik Ling zijn filosofische inzichten combineerde met Chinese gymtechnieken in vijf basisbewegingen : lange, zachte strijkbewegingen (effleurage), kneden (petrissage), ritmisch kloppen met de zijkant van de hand (frictie) of holle handen (tapoteren) en trillende bewegingen (vibratie). Met olie of lotion wordt in de richting van het hart gekneed en gewreven om de bloedcirculatie te stimuleren. Vermoeide of pijnlijke spieren en gewrichten worden verlicht en afvalstoffen afgevoerd.

GETEST : SANTÉ MAGIC

Santé Magic is een bekend adres in het Leuvense. Het is een geoliede machine, met verschillende therapeuten – allemaal in het wit gekleed -, meerdere behandelruimtes en een ruim aanbod aan gelaats- en lichaamsbehandelingen, therapieën en workshops. Aan de receptie wordt mijn identititeitskaart gevraagd om me in het systeem te zetten, en dan kan ik naar een lichte kamer waar rustgevende muziek opstaat. Ik kleed me uit tot op mijn slip en klim op de tafel. De therapeute informeert naar eventuele klachten en de gewenste intensiteit van de massage. Een Zweedse massage is ontspannend, maar eerst moeten er wel een paar knopen los in mijn schouders. Van boven tot onder word ik door ervaren handen gegrepen, geknepen, betrommeld en gewreven. Stevig maar nooit pijnlijk en vooral ontspannend. Ik word langzaam weer uit mijn roes gehaald door de warmte van twee handen boven mijn gezicht en een intense lavendelgeur. Een zachte manier van wakker worden, maar dan duidelijk meer ontspannen dan een uur geleden.

Santé Magic, Vaartstraat 155, 3000 Leuven, www.santemagic.be, 60 minuten : 70 euro.

4. Shiatsu of Japanse drukpuntmassage

GESCHIKT VOOR : ontspanning en het stimuleren van het zelfgenezende vermogen van het lichaam.

INTENSITEIT : medium.

PRINCIPE : shiatsu betekent letterlijk vingerafdruk en is te vergelijken met accupunctuur, waarbij vingers, handen, ellebogen en zelfs knieën en voeten druk uitoefenen op strategische punten van het lichaam. Het constante contact en de warmte van de handen geven een geborgen gevoel. Ook shiatsu volgt het principe van de levensenergie, die beïnvloed wordt door het bewerken van de meridianen in het lichaam. Daarbij worden stretch- en drukbewegingen afgewisseld. Meestal wordt deze massage door de kleren heen gegeven.

GETEST : WESLEY VOLCKERICK

Het is even zoeken, want op het opgegeven adres huist een inte- rieurwinkel, maar buiten zien we zijn naam op de bel staan. Even wachten en dan verschijnt Wesley, die ons door de traphal van het enorme herenhuis naar een appartement loodst, waar een ontvangstsalon en een ruime behandelkamer zijn ingericht. Gedempt licht, zachte muziek en boeddhabeelden geven een zensfeer. Ik ga in mijn slip op de tafel liggen, Wesley dekt mijn benen af met een deken en checkt even of ik comfortabel lig. Daarna gaat hij met zachte drukbewegingen de wervels van mijn ruggengraat af en volgen ook andere drukpunten op rug en benen om de spanningen na te gaan. Die blijken op mijn bovenbeen te zitten, dat kriebelig reageert op de druk. Ook een punt ergens op mijn rug protesteert en blijf ik voelen, terwijl Wesley mijn benen onder handen neemt. “Dat is de galblaas”, weet hij. “Te veel zuivel gegeten de laatste tijd ?” Ik beken en verbaas me over het vernuftige verzet dat mijn lichaam biedt. Japanse of shiatsumassage is bijwijlen stevig en kan zelfs pijnlijk zijn als er op blokkades wordt gebotst. Wanneer er aan mijn been wordt getrokken en ik op een bepaald moment een stevige druk op mijn armen voel, terwijl mijn onderrug wordt bewerkt, vermoed ik dat hij ook zijn voeten heeft ingeschakeld. Ook de warme stenen en olie waar hij de massage mee afsluit, behoren volgens mij niet tot het Japanse massageritueel. “Ik heb inderdaad Thaise manipulaties geïntegreerd en afgesloten met de stenen ter ontspanning. Een lichaam dat ik niet ken, zal ik liever met verschillende technieken behandelen.”

Wesley Volckerick, Oudaan 28, 2000 Antwerpen, www.volckerick.be, 1 uur : 70 euro.

5. Tibetaanse massage

GESCHIKT VOOR : ontgiften, ontspanning.

INTENSITEIT : zacht.

PRINCIPE : net zoals de ayurvedische massage is de Tibetaanse variant gebaseerd op het boeddhisme en worden meridianen en drukpunten bewerkt om de levensenergie te beïnvloeden. In Tibet gebruikt men daarvoor verwarmde katoenen stempels met zuiverende zouten en essentiële oliën, om met druk- en draaibewe- gingen gifstoffen in het lichaam los te maken en af te voeren.

GETEST : LA RIPOSA

In de buurt van het station van Veltem-Beisem huist een groepspraktijk voor relaxatie en creativiteit, waar men ook voor massages terechtkan. Aangename, helderwitte ruimtes met houten vloeren, mooie hoge deuren en plafonds, een aangename geur van essentiële oliën en een vriendelijke ontvangst stellen me meteen op mijn gemak. Schoenen uit en de trap omhoog, naar een ruime kamer waar gezangen van Tibetaanse monniken klinken en wierookstokjes branden. Naakt ga ik op mijn buik op de tafel liggen, want we beginnen met een lichte oliemassage langs de meridianen. Met lange strijkbewegingen wordt vanaf de voeten naar boven gewerkt tot de bovenbenen, vandaar tot de schouders en in een laatste beweging de armen af tot de handen. Daarna worden verwarmde zoutstempels ingezet om de drukpunten te bewerken met afwisselend zachte druk, hard geroffel en draaibewegingen. Hoopjes zout op specifieke plekken moeten de laatste afvalstoffen uit het lichaam trekken. Ik hoor van verschillende kanten klankschalen, waarvan de trillingen de werking van het zout zouden versterken. Dat klinkt hocus pocus, maar het werkt zeer ontspannend : de rest van de behandeling ervaar ik in een roes. Nadat ik me omdraai, worden mijn ogen afgedekt met een vochtige doek en wordt hetzelfde ritueel herhaald. Wanneer de therapeute zegt dat ik nog een paar minuten mag blijven liggen, kan ik niet anders. Ik kom van ver terug. En blijf nog een hele tijd in een soort trance van rust waarbij mijn zintuigen op scherp staan.

La Riposa, Wardstraat 54, Veltem-Beisem. www.lariposa.be, 1 uur : 60 euro.

6. Afrikaanse of Vunkuwamassage

GESCHIKT VOOR : ontspanning, om meer energie te krijgen, pijn en kwaaltjes te verminderen, ontgiftend.

INTENSITEIT : stevig.

PRINCIPE : vunkuwa betekent letterlijk energiestroom. Die wordt geheractiveerd door de spanningen over het lichaam op te lossen met een stevige dieptemassage. Daarbij werkt men vooral met vuisten, knoken en ook onderarmen, maar weinig met vingers of duimen om geen overbelasting te veroorzaken. Deze massagevorm kent meer dan 400 bewegingen en houdingen. Eerst wordt het lichaam tot rust gebracht door middel van schommelende bewegingen, waarna spanningen worden opgespoord en aangepakt met stevige handgrepen en olies of crèmes op basis van Zuid-Afrikaanse kruiden en planten.

7. Indische ayurvedamassage

GESCHIKT VOOR : zowel ontspanning als behandeling van specifieke klachten.

INTENSITEIT : zacht.

PRINCIPE : ayur betekent leven en veda staat voor kennis. Massage wordt in India dagelijks gebruikt om gezond te blijven, en bij ziekte wordt het ingezet als geneeswijze. Met warme kruidenoliën, aangepast aan het gewenste effect, bewerkt men verschillende meridianen en drukpunten, om energie te activeren of af te voeren. Er wordt vooral aandacht aan voeten, handen en hoofd besteed om spanning weg te werken. De massage brengt lichaam en geest in evenwicht, verdrijft vermoeidheid, gaat veroudering tegen, stimuleert de spieren en versterkt het lichaam.

8. Arabaische of Kasaath Hawa Bedoeïenenmassage

GESCHIKT VOOR : ontgiften en behandelen van verschillende soorten pijn (spieren, hoofd, maag, darmen, longaandoe-ningen).

INTENSITEIT : medium.

PRINCIPE : deze massage is een soort drukpuntmassage, waarbij verhitte glaasjes (cuppings) op de rug worden geplaatst om de huid vacuüm te trekken. Dat werkt diep in op het bindweefsel en stimuleert de bloed-, lymfe- en energiecirculatie. Daarnaast worden de drukpunten en meridianen van benen en voeten gemasseerd om de energiebanen te openen. De bedoe- ïenen gebruiken het preventief om het lichaam gezond te houden, aangezien ze door hun nomadisch leven weinig toegang hebben tot gezondheidszorg.

9. Hawaïaanse tempelmassage of Lomi Lomi

GESCHIKT VOOR : ontspanning.

INTENSITEIT : zacht.

PRINCIPE : Lomi is Hawaïaans voor massage, maar betekent ook ‘aanraken met de fluwelen pootjes van een tevreden kat’. Een zeer zachte, rustige massage dus, die ritmisch wordt uitgevoerd met de handen en onderarmen. Ze stamt uit de traditionele natuurgeneeskunde van Hawaï, die door sjamanistische helers werd uitgeoefend om ziektes te behandelen, maar maakte ook deel uit van initiatieriten. Ze is gericht op het verwijderen van spanningen zodat de levensenergie (Mana) overal kan doorstromen. Ze verbetert de bloedsomloop, wat een positief effect heeft op de organen, meer bepaald de spijsvertering en stofwisseling. Ze ontgift, vermindert pijn en vochtophoping en maakt gewrichten soepeler. Warmte is belangrijk voor de ontspanning, dus wordt het lichaam steeds bedekt op het te masseren deel na.

10. De Californische Esalenmassage

GESCHIKT VOOR : ontspanning.

INTENSITEIT : zacht.

PRINCIPE : in de jaren zestig ontwikkelde men in het Californische Esalen Centre een holistische massage op basis van de Zweedse technieken, aangevuld met andere inzichten. Deze stroming beschouwt massage als een krachtig middel om persoonlijke groei te bevorderen en legt de nadruk op psychologisch welzijn. Het is een intuïtieve massage die met veel olie, herhaaldelijke lange strijkbewegingen, zacht schommelen en stretchbewegingen het lichaam helpt ontspannen.

DOOR SOFIE ALBRECHT

De manier waarop met je privacy wordt omgegaan, vertelt veel over de professionaliteit. Omkleden en omdraaien moet onbekeken kunnen gebeuren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content