Het perfecte cadeau bestaat : het is een geschenk waarvan de ontvanger zelf nog niet wist dat hij het wou. Aartsmoeilijk, maar het kan. Het recept voor een succesvol cadeau : ga zelf aan de slag.

Vintage bebloemde omaserviezen zijn in. Helaas worden ze weinig gebruikt wegens te delicaat voor de vaatwasmachine. Doe ze cadeau ! Maar steek er eerst nog wat van je kostbare tijd in. Hang een wiek in een theekopje, giet er kaarsvet bij, et voilà : Laura Ashley, eat your heart out. Je kunt de kopjes of andere serviesstukken ook beschilderen met een persoonlijke boodschap. Succes verzekerd !

Geniaal. Dit geeft de ouders enkele dagen de tijd om eindelijk alle Bongobonnen die ze van hun minder originele vrienden kregen op te gebruiken. Maar bezint eer ge begint. Zorg dat je het kroost op voorhand al eens ontmoet en gekeurd hebt en tel goed na met hoeveel ze zijn. Ben je iemand die van treinwagon verandert zodra je het gekwetter van een kleuter hoort, kun je het best een ander cadeau verzinnen.

Dankzij de iTunes Store kan je nummers cadeau doen via e-mail (ideaal als je een feestje mist, maar toch voor de soundtrack wilt zorgen) of via een gepersonaliseerd kaartje dat je van iTunes afprint.

Ken je niets van muziek, speel dan op veilig met klassiekers uit je jeugd die de ontvanger enkel op cassette heeft staan. Nostalgie !

Koken vraagt tijd en liefde : dé ingrediënten voor een succesvol cadeau. Het is gemakkelijk scoren. Maak zelf koekjes en verpak ze in een old-school blikken doos met het vorstenpaar erop (check je kringloopwinkel). De koekjesgeur transporteert mensen terug naar een zorgeloze kindertijd. Het effect : een brede, dankbare glimlach. Wil je iets verfijnder geven, kies dan voor chutney, pralines of pikante olijfolie.

Vergis je niet : een fles wijn afgeven, heeft ab-so-luut niet hetzelfde hartverwarmende effect. De fles – Châteauneuf-du-Pape of niet – wordt meestal en passant samen met je jas aangenomen en ergens op de kast gezet. Pluspunt : de kans dat je diezelfde goede fles wijn terugkrijgt op een feestje bij je thuis is groot.

Het is uiteraard niet de bedoeling dat je zelf gaat beslissen wie van je vrienden best zijn interieur eens vernieuwt of kookles kan gebruiken. Nee : je moet vertrekken van hun persoonlijke voornemens voor het nieuwe jaar. Ben je zelf een fervent jogger en heb je een vriend die een gezonde levensstijl wil, maar dat steevast uitstelt ? Stel dan voor om samen te lopen ! Heb je een vriendin die van haar saaie mamagarderobe af wil en ben jij de lokale Carrie Brad-shaw ? Geef haar een make-over ! Investeer tijd om goede voornemens te helpen verwezenlijken.

Het begrip ‘cadeau’ volledig afschaffen ? Het kan ! Al is dat iets wat je uiteraard niet eenzijdig beslist. Veel families en vriendengroepen gebruiken het Secret Santa-systeem. Iedereen trekt een naamkaartje en enkel voor die persoon koop je dan iets voor een afgesproken bedrag. Economisch ? Ja. Krijg je ooit iets memorabels ? Nee. De oplossing ? Leg al het geld dat jullie aan elkaar zouden spenderen bij elkaar en ga samen eens lekker eten of huur een chalet in de Ardennen. Iedereen blij en het neemt de ‘ik moet nog voor vijftien euro een cadeau vinden tegen morgen’-stress weg.

Je hebt echt geen tijd, geen greintje handigheid en geen enkel talent, maar je wilt wel het bevredigende gevoel van een zelfgemaakt en dus liefdevol geschenk te geven ? Geen probleem. Op websites als Etsy (etsy.com) of De Invasie (deinvasie.be) kun je andermans zelfgemaakte creaties kopen en desgewenst zelf met de eer gaan lopen. Dat is liegen, ja. Maar iedereen die al wat familiefeesten achter de rug heeft, weet dat niet eerlijkheid, maar wel het perfecte cadeau de basis is van een geslaagde kerst.

Prettige feestdagen !

DOOR LEEN VAN SEVEREN – ILLUSTRATIES SARAH VANBELLE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content