INSPIRERENDE TENTOONSTELLINGEN EN SPANNENDE EVENEMENTEN HOEFT U DIT JAAR NIET VER TE ZOEKEN. DE VOLGENDE TWINTIG AANRADERS IN EIGEN LAND PRIJKEN ALVAST OP ONS PRIKBORD.

01 OOSTENDE 8 TOT 30 JANUARI

Het voormalige Postgebouw van Gaston Eysselinck op de Hendrik Serruyslaan wordt omgebouwd tot een cultuurcentrum. Deze maand kunt u er in het weekend terecht voor een werfbezoek, en een tentoonstelling over de modernistische architect.

Inschrijven verplicht op 059 29 51 51. Info : www.oostende.be/cultuur

02 ANTWERPEN 9 FEBRUARI TOT 5 JUNI

Het FotoMuseum neemt de geschiedenis van fotografie in kookboeken onder de loep in Hungry Eyes, met speciale aandacht voor het omvangrijke oeuvre van Tony Le Duc en andere foodmakers.

www.fotomuseum.be

03 KORTRIJK 1 TOT 20 MAART

Na Brugge, Gent, Brussel en Leuven maakt jong mode-, design- en ander creatief talent ook Kortrijk onveilig tijdens De Invasie. Hun werk is eerst te zien op een stadsparcours langs ongewone locaties, en nadien tijdens een happening op 20 maart in kunstencentrum BUDA.

deinvasievankortrijk.be

04 BRUSSEL 25 FEBRUARI TOT 26 MAART

Vier jaar na zijn vertrek als creatief directeur van Dior Homme valt Hedi Slimane voor het eerst als fotograaf in een Belgische galerie te bewonderen. Voor zijn Fragments Americana haalt hij ook zielsverwant Gus Van Sant en kunstenaar Oscar Tuazon naar Brussel.

www.alminerech.com

05 BRUSSEL 22 MAART TOT 2 OKTOBER

Het Brusselse agentschap Publiart vormt in het Stripmuseum de spil van een tijdelijke tentoonstelling over de gezamenlijke geschiedenis van het Belgische striplandschap en… de reclamewereld.

www.stripmuseum.be

06 MARIEMONT 8 APRIL TOT 4 SEPTEMBER

Zijn met dieren, planten en geometrische motieven gedecoreerde vazen droegen tijdens het interbellum flink bij tot het succes van de Belgische aardewerkfabriek Boch in La Louvière. Geen wonder dus dat het Koninklijk Museum van Mariemont Charles Catteau in de verf zet, exact 45 jaar na het overlijden van de Franse ontwerper.

www.musee-mariemont.be

07 GRAND-HORNU 1 MEI TOT 11 SEPTEMBER

In 2005 was de Franse ontwerper Pierre Charpin al eens te gast in Grand-Hornu, dit jaar wordt hij een tweede keer uitgenodigd.

www.grand-hornu-images.be

08 ANTWERPEN 13 TOT 17 MEI

Op 17 mei zwaaien eindelijk de deuren open van het MAS (Museum Aan de Stroom) op de Hanzestedenplaats op het Eilandje. De festiviteiten starten al enkele dagen eerder en zullen merkbaar zijn in de hele stad. De eerste tijdelijke tentoonstelling, over de westerse beeldcultuur van de middeleeuwen tot nu en de rol van de havenstad in de ontwikkeling ervan, verzamelt topwerken uit verscheidene Antwerpse collecties.

www.mas.be

09 TIELRODE 22 MEI TOT 26 JUNI

Insiders kennen de creatieve kruisbestuiving tussen chef-kok Sergio Herman en ontwerpster Sofie Lachaert. Tijd voor een expo rond de poëtische gerechten en ontwerpen die daaruit voortvloeiden, met foto’s van Tony Le Duc.

Info : www.lachaert.be

10 GENT 9 JULI TOT 16 OKTOBER

Het Design museum Gent haalt een tentoonstelling in huis rond reduceren en vereenvoudigen van het Vitra Design Museum Weil am Rhein. Die Essenz der Dinge omkadert ontwerpen van Le Corbusier, Gerrit Rietveld en Eero Saarinen met mode, food design en kunst. In november slaat de Gentse instelling de handen ook in elkaar met het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam voor een overzichtstentoonstelling rond Nederlands topontwerpster Hella Jongerius.

Info : design.museum.gent. be

11 KNOKKE 6 AUGUSTUS TOT EIND SEPTEMBER

De Australische modefotograaf Russell James heeft tientallen magazinecovers op zijn naam staan en mocht zowat alle supermodellen schieten. Schoon volk gegarandeerd dus, in de Young Photo Gallery, die de man uitnodigt naar zijn galerie in Knokke.

www.younggalleryphoto.com

12 GAASBEEK 9 SEPTEMBER TOT 13 NOVEMBER

De slapende mens en de kunst die slaap en dromen inspireren, en dat in een museum dat zelf een schone slaapster lijkt : Sleeping Beauties in het Kasteel van Gaasbeek.

www.kasteelvangaasbeek.be

13 ANTWERPEN 10 SEPTEMBER TOT 11 DECEMBER

Het Rubenshuis richt de aandacht op een minder bekend talent van zijn voormalige bewoner. Als kenner van de Romeinse en eigentijdse Italiaanse architectuur drukte Peter Paul Rubens immers ook zijn stempel op enkele bouwprojecten in zijn stad.

www.rubenshuis.be

14 ANTWERPEN 14 SEPTEMBER TOT 19 FEBRUARI 2012

Walter Van Beirendonck zit bijna dertig jaar in het vak. Dit najaar: ’s mans eerste grote overzichtstentoonstelling in het Antwerpse ModeMuseum.

www.momu.be

15 BRUGGE 29 SEPTEMBER TOT 26 FEBRUARI 2012

Gevoelige zielen blijven op veilige afstand van de ziekenzalen van het middeleeuwse Sint-Janshospitaal : een tentoonstelling over ziek zijn in de door pest geteisterde zes- en zeventiende eeuw belooft allesbehalve gezellig te worden.

www.brugge.be

16 BRUSSEL OKTOBER TOT AUGUSTUS 2012

Een nieuwe interactieve expo over de zintuigen in het Museum voor Natuurwetenschappen zal bezoekers tot bescheidenheid nopen : in vergelijking met het dierenrijk is ons waarnemingsvermogen veeleer beperkt, om maar te zwijgen van zintuigen die de mens vreemd zijn.

www.natuurwetenschappen.be

17 HASSELT 2 OKTOBER TOT 31 DECEMBER

Volgens mensen die het kunnen weten, leven we in het angsttijdperk. Wordt die permanente onzekerheid ons niet aangepraat, en hoe vertaalt die zich in ons dagelijkse leven ? Z33 gaat te rade bij ontwerpers, architecten en kunstenaars.

www.z33.be

18 ZOWAT OVERAL 4 OKTOBER TOT 15 JANUARI 2012

In het najaar kunt u zich opwarmen met europalia.brasil, dat ook nu weer een brede culturele staalkaart van het gastland brengt. Van Afro-Braziliaanse juwelen in Grand Hornu Images, een expo rond het strand van Copacabana in de Venetiaanse Gaanderijen in Oostende tot de link tussen Brazilië en de Antwerpse diamantsector in het Diamantmuseum. Het volledige programma loopt rond eind mei, begin juni van de persen.

www.europalia.eu

19 BRUGGE 29 TOT 31 OKTOBER

Lokale topchefs maken hun opwachting op de Markt tijdens het nieuwe gastronomische festival Kook Eet Brugge.

www.brugge.be

20 HASSELT 20 NOVEMBER TOT 20 OKTOBER 2012

Eindelijk zullen we weten waar het schoeisel van de gelaarsde kat vandaan kwam : het Literair Museum stort zich op kleding in sprookjes.

www.literairmuseum.be

DOOR WIM DENOLF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content