Ambachtelijk gemaakte objecten winnen opnieuw aan populariteit. Bij de gewone man in de straat, maar ook bij bedrijven. Toch is het voor ontwerpers niet altijd gemakkelijk om met hun 'oude' technieken in te spelen op de hedendaagse maatschappij.

Met de trefdag 'Design met wortels' wil de Brugse vzw Tapis Plein - in samenwerking met Design Vlaanderen en erfgoedorganisatie FARO - ontwerpers, bedrijfsleiders, beleidsmakers en liefhebbers aanzetten tot debat en reflectie over de toekomst van ambachtelijk design. Van het veiligstellen van de ambachtelijke kennis over het industrialiseren van de productie tot het creëren van een opleidingskader.

Zo belicht Laura Braspenning via haar eigen keramiekproject de mogelijke wisselwerking tussen erfgoed en design en vertellen Evi Swinnen van het Gentse Timelab en Karen Wuytens van het Hasseltse DoDesign hoe hun respectievelijke kunstwerkplaatsen via nieuwe media samenwerken met ambachtslui.

Het tweede deel van de trefdag focust op de rol van het onderwijs voor de toekomst van het ambachtelijke design, de functie van design om maatschappelijke cohesie te creëren en de moeilijkheden waarmee een jonge ontwerper-ondernemer kampt.

Elien Haentjens

Design met wortels vindt op 8 december in Brussel bij FARO plaats. Deelname kost 20 euro (lunch inbegrepen) en inschrijven kan via project@tapisplein.be.

Ambachtelijk gemaakte objecten winnen opnieuw aan populariteit. Bij de gewone man in de straat, maar ook bij bedrijven. Toch is het voor ontwerpers niet altijd gemakkelijk om met hun 'oude' technieken in te spelen op de hedendaagse maatschappij. Met de trefdag 'Design met wortels' wil de Brugse vzw Tapis Plein - in samenwerking met Design Vlaanderen en erfgoedorganisatie FARO - ontwerpers, bedrijfsleiders, beleidsmakers en liefhebbers aanzetten tot debat en reflectie over de toekomst van ambachtelijk design. Van het veiligstellen van de ambachtelijke kennis over het industrialiseren van de productie tot het creëren van een opleidingskader. Zo belicht Laura Braspenning via haar eigen keramiekproject de mogelijke wisselwerking tussen erfgoed en design en vertellen Evi Swinnen van het Gentse Timelab en Karen Wuytens van het Hasseltse DoDesign hoe hun respectievelijke kunstwerkplaatsen via nieuwe media samenwerken met ambachtslui. Het tweede deel van de trefdag focust op de rol van het onderwijs voor de toekomst van het ambachtelijke design, de functie van design om maatschappelijke cohesie te creëren en de moeilijkheden waarmee een jonge ontwerper-ondernemer kampt. Elien HaentjensDesign met wortels vindt op 8 december in Brussel bij FARO plaats. Deelname kost 20 euro (lunch inbegrepen) en inschrijven kan via project@tapisplein.be.