Plaats waar Johannes de Doper woonde in Jordanië wordt Werelderfgoed

view of Promised Land from Mount Nebo in Jordan © iStockphoto

De plaats in Jordanië waar volgens de Bijbel Johannes de Doper woonde em doopte heeft een plaats gekregen op de Unesco lijst van werelderfgoederen.

De Unesco heeft een belangrijke christelijke site in Jordanië aan haar lijst van werelderfgoed toegevoegd: de historische nederzetting Bethanië in de buurt van de hoofdstad Amman waar volgens de Bijbelse overlevering 2.000 jaar geleden Johannes de Doper woonde en doopte.

Het plaatsje ligt aan de voet van een heuvel, die, steeds volgens de Bijbel (in dit geval het Oude Testament), ooit het lanceeroord richting hemel was van de profeet Elias, nadat die in ware Mozesstijl de wateren van de Jordaan had gespleten. De opgravingen in de regio gelden als de belangrijkste archeologische vondsten in het huidige Jordanië. Bethanië lag op de pelgrimsroute tussen Jeruzalem, de Jordaanrivier en de berg Nebo.

Behalve De Doper haalden eveneens de werelderfgoedlijst van de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur: het Arabisch-Normandische Palermo op Sicilië en de kathedralen van Cefalù en Monreale. Palermo was van 1130 tot 1194 de hoofdstad van het multiculturele Koninkrijk Sicilië, toen onder bestuur van Normandische heersers die in hun bouwstijl zowel elementen uit het Morgenland als het Avondland gebruikten.

Ook de Blauwe en de John Crow Bergen in Jamaica en rotskunst in Hail, Saoedi-Arabië, haalde de lijst. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content