Ontdek de prachtige natuur van Kroatië

© Ivo Biocina

De zoutmeren op het eiland Mljet, de Plitvice watervallen, het unieke Blauwe Meer….. Ontdek de mooiste natuurgebieden in Kroatië.

Watervallen en het Visovac eiland in Krka Nationaal Park

Krka Nationaal Park is vernoemd naar de rivier Krka die vlakbij Knin ontspringt onder de berg Dinara. Hiervandaan stroomt de Krka richting de Adriatische Zee over een lengte van 73 km en mondt via het Prokljansko meer uit bij Sibenik in de zee. Deze rivier creëerde een prachtige stroom van meren, beekjes en zeven watervallen: Biluica buk, Brljan, Manojlovac slap, Ronjak, Miljacka slap, Roki slap en Skradinski buk.

Tip: Wanneer je het Nationaal Park Krka bezoekt, maak dan zeker een boottocht naar het eiland Visovac en ontdek er de Franciscaanse kerk en het klooster. Zowel de kerk als het klooster werden in 1445 gebouwd en het klooster wordt al sinds die tijd bewoond door Franciscaner monniken.

Krka Nationaal Park is makkelijk bereikbaar met de auto vanaf Sibenik, Split en Zadar.

Eiland Mljet
Eiland Mljet© Damir Fabijanic

Zoutmeren Veliko en Malo op het eiland Mljet

Mljet ligt in het zuiden van Kroatië en staat bekend om haar prachtig landschap. Mljet Nationaal Park beslaat het grootste deel van het eiland, omgeven door twee zoutmeren – Veliko en Malo Jezero (in het Nederlands ‘klein’ en ‘groot’ meer). De wateren rondom het eiland zijn gekend om hun schitterend onderwaterleven.

Tip: Plan zeker een uitstap om de vele forten en tombes op Mjlet te bezoeken. Eén van de mooiste bezienswaardigheden op het eiland zijn de ruïnes van een Romeins paleis. Bovendien is het één van de groenste delen van Dalmatië met pijnboombossen in het park die behoren tot de mooiste van Kroatië.

Er vertrekken dagelijks ferries vanuit Dubrovnik en vanuit het schiereiland Peljeac naar Mljet. Tijdens de zomermaanden zijn er dagtripjes mogelijk vanaf Dubrovnik, Makarska en Korcula.

Plitvicemeren
Plitvicemeren© Ivo-Biocina

De Plitvicemeren

Plitvice is het grootste natuurpark van het land, gelegen in een bergachtig karstgebied. Het staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO dankzij zijn 16 kristalheldere meren die overgaan in 92 sierlijke watervallen, met kleuren van azuurblauw tot groen, grijs en blauw. De kleur van het water verandert constant door de verschillen in het aantal mineralen, organismen en de hoek van de zon.

Tip: Het natuurpark Plitvice is gelegen in het hart van Kroatië (de Lika regio) en perfect te combineren met een daguitstap naar de hoofdstad Zagreb.

De Plitvicemeren zijn makkelijk te bereiken vanuit Zagreb of Zadar, met mogelijkheden voor dagtrips.

Vransko meer
Vransko meer© Denis-Peros

Het Vransko meer, de ideale plaats om vogels te spotten

Het Vransko meer is het grootste meer in Kroatië en gelegen tussen Zadar en ibenik. De hele regio rondom het meer is een beschermd natuurpark, omdat het een uniek moerasland is. In het lichtzoute water huist een specifieke gemeenschap van zeeorganismen. Het meest bijzondere aan het park is het reservaat, een natuurlijke habitat van 234 vogelsoorten.

Tip: Plan je bezoek tijdens het najaar wanneer er elke dag tussen de 20.000 en 200.000 trekvogels het park bevolken.

Tijdens de zomer zijn er vele dagtripjes vanuit de naastgelegen steden: Sibenik, Zadar, Biograd en Pakostane.

Blauwe meer
Blauwe meer© iStockphoto

Zwemmen en hiken in het Blauwe (Modro) meer

Het Blauwe meer bij de stad Imotski in het zuiden van Kroatië ligt in een diep zinkgat dat waarschijnlijk is gevormd door het instorten van een enorme ondergrondse grot. Het meer heeft zijn naam te danken aan de unieke blauwe kleur van het water. De diepte van het meer varieert elk seizoen. In de lente, wanneer de sneeuw van omliggende bergen smelt, kan het meer zelf tot wel 90 meter diep zijn.

Tip: Het Blauwe meer is een geliefde plek om te zwemmen en te wandelen.

Rode meer
Rode meer© iStockphoto

Het Rode (Crveno) meer: veel grotten en hoge rotsen

Het Rode meer is een zinkgat dat ook vlakbij het stadje Imotski is gelegen. Het staat bekend om de vele grotten en hoge rotsen die tot wel 241 meter boven het water uitsteken. De totale diepte is ongeveer 530 meter en het meer heeft een volume van 25 tot 30 kubieke meter waardoor dit het derde grootste zinkgat ter wereld is. Het zinkgat is vernoemd naar de rode kleur van de omringende kliffen, gekleurd door ijzeroxides.

Tip: Het Rode meer is niet bereikbaar te voet en kan je enkel van bovenaf bezichtigen. Er is zelfs een legende die zegt dat het niet mogelijk is om een steen in het meer te gooien. Probeer het zeker zelfs eens.

Zowel het Blauwe en Rode meer zijn makkelijk te bereiken met de auto vanuit Makarska en Split.

Telacica Natuurpark
Telacica Natuurpark© Ivo Pervan

Het zoutwatermeer Mir in Telascica Natuurpark

In het midden van natuurpark Telascica op het eiland Dugi vind je het zoutwatermeer Mir met een temperatuur die twee à drie graden warmer is dan de omliggende zee. Iets verder gelegen dan Mir vind je de indrukwekkende rots Stene. Indien je geluk hebt, kan je hier dolfijnen spotten.

Tip: Vergeet ook niet het prachtige witte strand Sakarun te bezoeken op Dugi eiland.

Telascica natuurpark is makkelijk te bereiken per privéboot of met de normale bootroute van Zadar naar Sali. Je kunt ook de ferry pakken naar Brbinj en naar Telascica rijden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content