In beeld: verlangen naar Frankrijk

© Michiel Hendryckx

“Voor de ganse wereld is Frankrijk de hemel op aarde. Alleen de Fransen zelf zien het niet. Het malcontent zijn is nationale sport. Het is in Frankrijk altijd te koud, te heet, te nat of te droog. En vooral nooit genoeg. Als ik thuiskom in mijn Frans dorp, heb ik sinds jaren de balorige gewoonte om vanuit mijn slaapkamerraamluid ‘Vive la France!’ te roepen. Zo kennen mijn buren me ondertussen. Ze vinden mijn hartenkreet aardig. Alleen geloven ze niet dat het van harte is. Dit boek is voor alles een schaamteloze liefdesverklaring.” zegt Michiel Hendryckx over zijn boek ‘Het verlangen naar Frankrijk’.

Het boek verschijnt tegelijk met de gelijknamige fototentoonstelling in de Gentse Sint-Baafsabdij die tot 11 juni te zien zal zijn. De tentoonstelling is geconcipieerd op het ritme van de eeuwenoude abdij. Michiel Hendryckx koos heel bewust voor dit kader. Michiel Hendryckx: “Vooral het onaffe van de abdij trekt me aan. Er is niets kapot gerestaureerd. Men voelt er nog volop de tijd. En hoe paradoxaal ook daardoor wordt de plek precies tijdloos. De monumentale oude refter is één van de mooiste ruimtes van de stad. Daar mogen tentoonstellen is meer dan een grote eer. De spanning tussen de korrel van het oude klooster en het precieze van mijn foto’s. Het zal wonder zijn.”

Ode aan het mooiste land te wereld

Michiel Hendryckx werd in Adinkerke geboren, op amper een kilometer van de Franse grens. Rond zijn achtste levensjaar verhuisde het gezin naar De Panne. Het ouderlijk huis stond aan de rand van duinen. Op woensdag en in het weekend doolde Michiel vaak alleen of met vrienden door het natuurreservaat, de grens over naar het Franse Bray-Dunes. Als kind logeerde hij vaak bij zijn moeders oudste broer, die landbouwer was in het verre Normandië. Frankrijk was hem van jongs af bijzonder nabij. Vanaf zijn achttiende trok hij jaarlijks door het land. Eerst al liftend, later met de auto, de brommer, te voet en zelfs per boot.

De overkant is dan ook altijd nabij geweest. Het verlangen naar Frankrijk is de bezegeling van die jarenlange intieme band. Eigenzinnig en openhartig deelt Michiel zijn vertrouwde Frankrijk. Hij duikt in de geschiedenis en neemt ons mee naar zijn lievelingsplekken, naar wat voor hem de essentie is van het mooiste land ter wereld.

Michiel Hendryckx – Het verlangen naar Frankrijk

Formaat: 35,9 x 27 cm

Aantal bladzijden: 240

Afwerking: hardcover

Verkoopprijs: €39,50

ISBN 978 94 9208 196 4

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content