Himalayatoerisme vergroent: zonnepanelen en afbreekbare gebedsvlaggetjes maken entree

Gebedsvlaggetjes in Nepal © Getty
redactie redactie

De overschakeling op groene energie heeft nu ook het Himalayatoerisme bereikt. Zo zullen twee expeditiebedrijven voor het eerst gebruikmaken van zonnepanelen om de bergtoeristen in het basiskamp van stroom te voorzien. Dat meldt het Duitse persbureau DPA vrijdag.

Door regeneratief te reizen laat je de bestemming beter achter

Furtenbach Adventures en Everest Exped, respectievelijk een Oostenrijks en Nepalees bedrijf, hebben elk zestien zonnepanelen op de berg geïnstalleerd. Deze zullen stroom voorzien voor de keuken in het basiskamp, maar expeditieleden kunnen hiermee ook hun communicatiemiddelen en andere delen van hun trekuitrusting opladen, zo verklaart Lukas Furtenbach, CEO van Furtenbach Adventures. Everest Exped installeerde daarnaast ook een stroomgenerator voor wanneer het slecht weer is.

Tot nu gebruikten de meeste expeditiebedrijven dan ook generatoren als voornaamste energiebron, maar met zonnepanelen zal de CO2-uitstoot flink dalen. “Het is nu tijd om het beter te doen en de milieuzonden van eerdere generaties niet gedachteloos voort te zetten, maar ermee te stoppen en ze te compenseren”, zo stelt Furtenbach.

Tenslotte lanceerde het bedrijf Seven Summit Treks een ander idee om het Himalayatoerisme te verduurzamen: de kleurrijke boeddhistische gebedsvlaggetjes die het berglandschap sieren vervangen door een biologisch afbreekbaar alternatief.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content