Bouw Sagrada Familia in Barcelona loopt veel vertraging op door corona

. © Getty Images

De werken aan de Sagrada Familia in Barcelona hebben door de coronapandemie opnieuw vertraging opgelopen. Het is nog niet bekend wanneer de basiliek klaar zal zijn.

De werken aan de Sagrada Familia in Barcelona hebben door de coronapandemie opnieuw vertraging opgelopen. Doordat het toerisme instortte en de basiliek nauwelijks nog bezoekers over de vloer kreeg, zijn er te weinig inkomsten voor de bouw binnengekomen. De Sagrada Familia had volgens de planning in 2026 klaar moeten zijn, maar de bouw moest negen maanden worden stilgelegd. Wanneer de basiliek nu klaar is, kan de bouworganisatie niet zeggen.

Entreegeld is de belangrijkste bron van inkomsten voor het bouwproject. In 2019 bezochten ongeveer 4,5 miljoen bezoekers de basiliek. Daardoor was er 60 miljoen euro beschikbaar voor de constructie. Vorig jaar bezochten amper 600.000 mensen de Sagrada Familia en daalde het budget voor dit project tot ongeveer 6 miljoen euro.

Sinds oktober 2020 is de basiliek helemaal gesloten, maar vanaf 29 mei gaat het gebouw weer ’s ochtends in het weekend open. De organisatie hoopt te kunnen profiteren van de versoepelingen van de coronamaatregelen en het verwachte herstel van het toerisme in Spanje.

75 procent klaar

Er wordt gehoopt dat dit jaar de 138 meter hoge toren, gewijd aan de Heilige Maagd Maria, klaar zal zijn. Daarmee zal 75 procent van het hele project afgerond zijn.

De bouw begon in 1882 onder architect Francisco de Paula del Villar. In 1883 werd het overgenomen door Antoni Gaudi. Die gaf zijn eigen draai aan de plannen. In 2010 werd het gebouw door paus Benedictus XVI ingewijd als basiliek. Wanneer het bouwwerk af is, moet het drie façades hebben en een centrale toren van ruim 170 meter hoog, gewijd aan Jezus Christus. Mogelijk krijgt het gebouw nog een extern trappenhuis, maar hiervoor zou een woongebouw afgebroken moeten worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content