Slovenië

© iStockphoto

Met een landoppervlakte die voor de helft bedekt wordt door bossen, mag Slovenië gerust het groene hart van Europa genoemd worden. Gelegen tussen het bergachtig Oostenrijk en Italië, het vlakke Hongarije en de warme Adriatische zee ligt Slovenië dat van elk landschap wel iets bezit.

Met een landoppervlakte die voor de helft bedekt wordt door bossen, mag Slovenië gerust het groene hart van Europa genoemd worden. Tussen bergachtig Oostenrijk en Italië, het vlakke Hongarije en de warme Adriatische zee ligt een land dat van elk landschap wel iets bezit. Besneeuwde Alpen in de winter en lauwe turkooizen meren in de zomer. Groene dalen, ruwe rotsen, uitgestrekte wijngaarden en luchtige bossen het hele jaar door. Geen wonder dat zowat elke sporter hier zijn getrainde hart kan ophalen.

Wat moet je zien?
Sport in Slovenië
Algemene informatie
Geschiedenis
Ljubljana

Twee miljoen inwoners en een oppervlakte zo groot als Vlaanderen maken van Slovenië een klein maar gezellig landje. Slechts twee uur rijden van de bergen strekt zich al een vijftig kilometer lange Sloveense kuststrook uit. In de zomer is het hier over de roodverbrande hoofden lopen, waardoor veel mensen liever het binnenland intrekken. Daar ontdekken ze pareltjes van meren, mysterieuze karstgrotten, imposante kastelen en bovenal vriendelijke mensen die een aardig mondje Engels praten.

Zelfs de hoofdstad straalt gezelligheid uit. Ljubljana telt amper 300.000 inwoners en kan ook qua sfeer doorgaan voor een groot dorp. Kuieren in een autovrij centrum, op geplaveide steegjes en langs een kabbelende Ljubljanicarivier kan onder het alziende oog van het recent gerenoveerde Ljubljanski Grad. En de lijst met schilderachtige Sloveense kastelen is lang. Ondanks het feit dat Slovenië een jong Europees land is, kan het duidelijk uitpakken met een rijke culturele geschiedenis.

Kortom, Slovenië biedt voor elk wat wils; stranden voor de zonneklopper, bergen voor de wandelaar, meren voor de pootjesbader, historische gebouwen voor de cultuurtoerist, avondlijk entertainment voor de jonge snaak en vooral rust, voor iedereen die daar nood aan heeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content