Wat moet je zien ?

Toen Turku zijn titel van hoofdstad in 1812 verspeelde aan Helsinki werd de Duitse architect Carl Ludvig Engel aangesteld om de centrale markt te ontwerpen. Engel had eerder al in St. Petersburg gewerkt en daardoor zou je als bezoeker van Helsinki bijna gaan denken dat je in Rusland bent beland.

Op het Senaatsplein (Senaatintori) kan je ook een beeld van tsaar Alexander de Tweede bekijken. Dit is een symbool van de invloed die Rusland in de 19e eeuw had op Helsinki. Senaatintori is het officiële centrum van Helsinki en ligt juist ten noorden van de vismarkt.

De Vismarkt (Kauppatori) is het kloppende hart van Helsinki. Het plein is omringd door statige gebouwen uit de 19e eeuw. Vis, aardbeien en worstjes zijn het belangrijkste koopwaar op de markt.

Maar je vindt er ook lokaal handwerk, vreemde hoedjes en t-shirts. De markt wordt dagelijks gehouden van halfzeven ’s morgens tot twee uur in de namiddag. In de zomer zijn er ook speciale avondmarkten.

Net als in het Deense Kopenhagen fleurt een charmante zeemeermin (Havis Amanda) de stadskern van Helsinki op. Het beeld en het bijbehorende fonteintje bevinden zich ten westen van de vismarkt. De ontwerper van Manta is Ville Vallgren, één van Finlands meest geliefde kunstenaars. De Havis Amanda is één van de bekendste symbolen van Helsinki.

Eén van de bekendste gebouwen van Helsinki is de Uspenskikathedraal. De kathedraal ligt bovenaan een klein eiland, Katajanokka, dit is een hoger gelegen wijk met veel oude residentiële gebouwen. Het is de grootste orthodoxe kathedraal van West-Europa. En het bouwwerk is één van de belangrijkste getuigen van de invloed die Rusland heeft gehad op de Finse geschiedenis.

De Finnen zijn befaamd om hun design en dat ga bekijken in het museum van Kunst en Design. Het museum is gesticht in 1873 maar oogt absoluut niet duf of ouderwets. Je kan er niet alleen Fins maar ook internationaal design bekijken. Vooral het Finse glaswerk is adembenemend.

Het Kiasmamuseum voor Hedendaagse Kunst opende de deuren in 1998 en is gevestigd in een excentriek, modern gebouw. De Amerikaanse architect Steven Holl ontwierp het. Het museum stelt een uitgebreide collectie van Finse en internationale kunst uit de jaren ’60 tot ’70 tentoon.

Bezoek zeker het station en het aangrenzende plein (Rautatientori). Het plein is omzoomd met prachtige gebouwen uit de 19e en 20ste eeuw. Als je over het grote statige plein kuiert, waan je je in een Russische stad.

Ook het station zelf is zeker een bezoekje waard. Het is alsof je een stapje terugzet in de tijd. Op het plein vind je eveneens het Nationale Museum (Kansallismuseo).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content