Algemene informatie

LiggingVietnam is een langwerpig land in Zuidoost-Azië en grenst in het westen aan Cambodja en Laos. In het noorden treft het China, terwijl in het oosten de Zuid-Chinese Zee ligt.

KlimaatIn Vietnam heersen diverse klimaten, mede door zijn hoogteverschillen en zijn uitgestrektheid in de lengte. In de winter kan het in de meest noordelijke heuvels enorm koud zijn. Noordelijke winden koelen het klimaat tijdens het seizoen van de noordoostmoesson gevoelig af. Januari is er de koudste maand (gemiddeld 17°C in Hanoi).

Het zuiden kent een subequatoriaal klimaat: nat van april tot oktober (regelmatig korte tropische regenbuien) en droog van december tot april. De gemiddelde jaartemperatuur in Saigon bedraagt 25°C (regelmatig stijgt in april het kwik tot boven de 30°C-grens)

De kustvlakte in het midden van Vietnam is overwegend droog van april tot oktober (vooral het zuidoostelijke gedeelte) en heeft regelmatig te kampen met verwoestende wervelstormen, terwijl meer landinwaarts het droge seizoen van start gaat tijdens de maanden december tot maart.

Oppervlakte329.560 km². Dat 10,8 maal zo groot als België.

Hoofdstad Hanoi

Belangrijkste stedenHanoi, Ho Chi Minh City, Haiphong, Da Nang, Hué, Dalat, Sapa

StaatsvormSocialistische republiek

BevolkingsgroepenVietnamezen, Chinezen, Tay, Thai, Khmer

TalenVietnamees, Chinees, Thai, Khmer, Engels, Frans

GodsdienstBoeddhisme is de belangrijkste religie.

Feestdagen1 januari: Nieuwjaarsdag
Een week in januari of februari: Tet, viering van het Vietnamese en Chinese Nieuwjaar
3 februari: Oprichting van de Communistische partij
30 april: Dag van de Overwinning
1 mei: Dag van de arbeid
19 mei: Verjaardag van Ho Chi Minh
Mei: Geboorte van Boeddha
2 september: Nationale feestdag
3 september: Herdenkin van de dood van Ho Chi Minh
November: Geboortedag van Confucius

WeetjesEr leven twee volkeren in Vietnam: de Trinh in het noorden en Nguyen in het zuiden. Er bestaan al eeuwenlang spanningen tussen de twee groepen. In de 17e eeuw brak er zelfs een burgeroorlog uit die het land in tweeën verscheurde. Tussen 1964 en 1975 werd deze strijd nog eens overgedaan.

De Russen steunden de Vietnamezen in het noorden en de Amerikanen het zuiden. Het resultaat: een bloedige oorlog waarbij meer dan een miljoen mensen omkwamen. Het is overigens de eerste oorlog in de Amerikaanse geschiedenis die de Amerikanen verloren.

De Amerikanen introduceerden de brommer in Vietnam. Tegenwoordig beheerst dit vervoermiddel de straten in Ho Chi Minh. In Hanoi bepaalt de fiets het straatsbeeld.

Alhoewel Vietnam nu weer een eenheid vormt, zijn er nog altijd grote verschillen tussen het noorden en zuiden. In het zuiden gaat het financieel veel beter en groeit de economie hard. Ook Ho Chi Minh is hard op weg een metropool zoals Singapore te worden. In het noorden gaat het veel minder snel vooruit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content