Grace Jones op de catwalk bij Philipp Plein.

Twee dagen geleden verspreidde het nieuws zich als een lopend vuurtje; Grace Jones zou zich laten zien op de modeshow van Philipp Plein tijdens de Milan Fashion Week. Wie dacht dat de diva een aardig zitje front row aangeboden zou krijgen had het mis: Jones gaf de Philipp Plein genodigden een exclusief optreden bij aanvang én na afloop van zijn runwayshow. Alsof we nog niet verwend genoeg waren.

Voor een keertje laten we het synoniemenwoordenboek achterwege en proberen we geen alternatief te zoeken voor het woord ‘show’. Als er immers iets is wat de Zwitserse ontwerper Philipp Plein ons gisteren heeft laten zien dan is het wel dat. Wie binnenkwam moest zich eerst door een heus bos, compleet met bladeren op de vloer, vogels in de taken en mist tussen de struiken naar zijn plaats begeven, in een zaal die ook volledig in het woud-thema ingericht was.

Libertango, live gezongen door Dame Grace Jones -als ze geen adellijke titel heeft moet daar dringend werk gemaakt van worden- zette meteen de toon van de show waar Tyra Banks maar 1 woord voor zou hebben: Fierce.

Philipp Plein stuurde moderne krijgers over zijn catwalk, meisjes met hoge paardenstaarten, een verbeten trek om hun mond en bijzonder veel vastberadenheid in hun tred. Dat laatste alleen al is bewonderenswaardig. Want wie op hakken van 12 centimeter een spiegelglad bruggetje over kan wandelen en er nog altijd uitziet alsof ze nog pulserende kittenhartjes bij de thee neemt is goed gecast, lijkt ons. Wij verdenken de scenarist van de Philipp Plein show er nog steeds van Jay Alexander ingehuurd te hebben die de modellen bij elke voetstap via een earpiece toeschreeuwde. “Rock it out! Stomp it to the death!”

Deze stuurse houding paste echter perfect bij de kleding die gepresenteerd werd; een wintercollectie waar Philipp Plein fans en glamazones ongetwijfeld van zullen houden. Pleins warrior women waren uitgedost in bont, leder, embellishments en franjes binnen een typisch najaarkleurenpalet van zwart, wit, grijs, bordeaux, goud en bruin. De kleding zelf was af en toe minder winters en al helemaal niet “kerstborrel bij de schoonouders”; we zagen meerdere sideboobs en één jurk was zelfs ontworpen om de volledige borst bloot te laten – dat of er zal een stylist slecht geslapen hebben. De modellen showden allemaal een hoofjuweel dat redelijk hoog in de haarlijn werd gedragen; meer Paris Hilton dan Nicole Richie dus. Hoge laarzen, versierde loafers, opvallende pumps, bonten tasjes en oversized clutches maakten het plaatje compleet. Het publiek barste in applaus los en een kanon met gouden confetti maakte duidelijk dat het feest nu pas écht zou beginnen.

Grace Jones kwam al miauwend en grommend weer het podium op en het beestenbos ging loos op “My Jamaican Guy”. Wij weten één ding: als je je gasten de volgende ochtend nog steeds glitter in de richting van het doucheputje kan doen sturen heb je een behoorlijk straffe show neergezet.

Katrin Swartenbroux vanuit Milaan

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content