Wat is seks eigenlijk? En wanneer ben je klaar met seks? Woordenboeken bieden weinig hulp, stelt redactrice Nathalie Le Blanc. ‘Seks omschrijft de Dikke Van Dale ietwat omfloerst als ‘seksuele omgang’, maar van dat begrip volgt geen definitie.’
‘Mijn eerste keer seks was op mijn twaalfde – besefte ik jaren later.’ Dat schrijft Heleen Debruyne in het boeiende boek Vuile lakens. ‘Ik bleef slapen bij vrienden van mijn ouders. Bij gebrek aan een logeerbed moest ik me in het kleine bed van de oudste dochter wurmen. Of we gekust hebben weet ik niet meer, wel kan ik me herinneren dat we uitgebreid elkaars borsten betastten (…) En we raakten ook elkaars vagina aan.’
Seks beperken tot penetratie is jammer voor jouw en mijn orgasme.
Bill Clinton zou het niet eens zijn met Heleen. Hij zou stellig beweren dat these women did not have sexual relations. Ah nee, want ook al hadden Monica en hij elkaar op allerlei manieren bevredigd, seks hebben ze niet gehad. Vond hij. Omdat seks voor Bill, en met hem veel mensen, synoniem is voor penetratie.
De Dikke Van Dale biedt geen oplossing. Seks omschrijft die ietwat omfloerst als ‘seksuele omgang’, maar van dat begrip volgt geen definitie. Ik zoek dan maar geslachtsgemeenschap op, wat gedefinieerd wordt als ‘seksuele, vleselijke omgang’ en synoniem is voor coïtus en paring. Ik blader naar de ‘c’, en vind ‘geslachtelijke vereniging’. Penis in vagina dus. Wat zou betekenen dat pakweg lesbiennes nooit seks hebben. Tenzij een strap-on meetelt, natuurlijk.
Het is dus niet onlogisch dat Sensoa, dat met haar najaarscampagne opnieuw een aantal seksmythes wil ontkrachten, dit bovenaan op het lijstje zet. Seks is veel meer dan penetratie, vindt ook Anaïs Van Ertvelde, coauteur van Vuile Lakens. Als ze maagdelijkheid probeert te definiëren wordt ze net als ik door Van Dale van het kastje naar de muur gestuurd, en dus omschrijft ze ons seksuele debuut dan zelf maar als ‘de eerste keer dat je seksuele ervaringen met een ander persoon hebt, welke geslachtsdelen er ook met welke andere geslachtsdelen, vingers, monden, konten of dijbenen in aanraking komen’.
Seks beperken tot penetratie is bovendien jammer voor jouw en mijn orgasme, lees ik in Vuile lakens. Penis-in-vagina-seks is voor vrouwen namelijk minder bevredigend. Mannen komen daarbij in 90 procent van de gevallen klaar, bij vrouwen is dat maar 48 procent. Dat heet de orgasmekloof.
Op de vraag of hun partner ook was klaargekomen, waren de mannen minder duidelijk.
Wat ons bij een van die andere seksmythes brengt die Sensoa de wereld uit wil helpen. Het belangrijkste bij seks is dat de man klaarkomt. Dat vindt ondertussen toch niemand meer, hoor ik je denken. Dat dacht ik ook, tot ik een paar weken geleden een YouTube-filmpje zag van babe.net, een nogal brutale Amerikaanse lifestylesite. Zij stuurden een jongedame op pad om uit te zoeken waarom die orgasmekloof bestaat. Zij vroeg aan een hele reeks mannen wanneer ze voor het laatst seks hadden gehad, en of ze een orgasme hadden. De heren knikten allemaal enthousiast van ja. Op de vraag of hun partner ook was klaargekomen, was het antwoord minder duidelijk. Er kwam een zeldzame ja of nee, maar vooral veel: ik denk het wel of ik weet het niet. En dan kwam de hamvraag: hoe weet je dan dat de vrijpartij voorbij is? Bleek Sensoa dus overschot van gelijk te hebben, want daarop was het antwoord van de mannen – soms tot hun eigen verbazing – duidelijk: toen ik klaarkwam.
Er is dus nog werk aan de winkel. Een zin die je als vrouw ook in bed af en toe moet hanteren, me dunkt.
Vuile lakens. Een hedendaagse visie op seksualiteit, Heleen Debruyne en Anaïs Van Ertvelde, uitgeverij De Bezige Bij.
Nathalie Le Blanc staat stil bij de frappante feiten die ze al lezend opmerkte.
nathalie.le.blanc@knack.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier