Dit beeld bewijst hoe misleidend BMI kan zijn

© iStock

Hetzelfde BMI, dezelfde lichaamsbouw. Niet? The New York Times en Cosmopolitan gingen ten rade bij de kersverse startup BodyLabs om 3D-scans te laten ontwikkelen van mensen met eenzelfde hoogte en eenzelfde gewicht.

Vraagstuk. Wanneer we zes vrouwen naast elkaar zetten, allen 1m70 groot en 66kg lang, gaan die personen dan allemaal ongeveer dezelfde lichaamsbouw hebben? Wie naar bijgevoegde print van BodyLabs kijkt (of zijn gezond verstand gebruikt) beseft dat er nog steeds grote verschillen kunnen zijn. Dat is omdat de manier waarop lichaamsmassa over het lichaam verdeeld wordt bij iedere persoon anders is. Bovendien is het ook belangrijk om te weten waaruit die massa bestaat: vet of spieren.

Dit beeld bewijst hoe misleidend BMI kan zijn
© BodyLabs

Deze print (en een vergelijkbare print in de New York Times) is in ieder geval geen hooi op de wagen van de felomstreden meetmethode BMI, die aan de hand van lengte en gewicht bepaalt of je al dan niet een gezond gewicht hebt.

“Je kan een atleet zijn in topconditie en volgens je BMI nog steeds overgewicht hebben of zelfs als obees worden weggeschreven”, aldus Jonathan Schwartz van BodyLabs aan Cosmopolitan. “Het zou ook kunnen dat je BMI aangeeft dat je een gezond bent, omdat je gewicht “laag genoeg” is, terwijl je toch heel wat vet rond je middel hebt zitten, een grote indicator voor gezondheidsproblemen als cardiovasculaire aandoeningen of diabetes.”

We hoeven dit niet meer te schrijven, maar we doen het toch: BMI is geen relevant meetsysteem om te bepalen hoe fit of gezond je bent. Wie zich op nummers wil focussen houdt beter rekening met het (viscerale) vetgehalte, je conditieniveau en de uitslag van een bloedonderzoek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content