Houtskooltekening Jan Toorop

geachte heer swimberghe,hier nog eens de mijnwerker er staat toch een signatuur op aan de onderkant rechts ,10cm van de zijkant in dat licht stukje staat JTOOROP, ik heb met de loep gekeken maar die T kan ik niet zo goed zien kan ook een D zijn,hartelijke dank.

Johannes (Jan) Toorop.

Het loont de moeite om even goed te kijken, want deze signatuur is kostbaar! Het gaat vermoedelijk om een tekening, houtskool, van de beroemde Nederlandse kunstschilder Jan (Johannes) Toorop (Purworedjo, 1858 – Den Haag, 1928). Jan Toorop is de vader van kunstenaar Charley Toorop en van Edgar Fernhout. Jan Toorop is de belangrijkste Nederlandse symbolist. Jan Toorop studeerde onder meer aan de Amsterdamse academie. Rond 1883 studeerde hij aan de Brusselse academie. Toen waren de academies van Brussel en Antwerpen internationaal belangrijk. Jan Toorop geraakte in ons land bevriend met tal van kunstenaars, zoals Emile Verhaeren en Maurice Maeterlinck. Te Machelen deelde hij ook een tijdlang een atelier met onze belangrijke symbolist, William Degouve de Nuncques. Hij was eveneens bevriend met Ensor en trok via hem naar Parijs waar hij weer andere kunstenaars leerde kennen. Jan Toorop trok zich begin 20ste eeuw ook wat terug in Domburg, een plaatsje op Walcheren dat veel kunstenaars aantrok. Daar geraakte hij ook bevriend met Piet Mondriaan.

Symbolisme.

Jan Toorop evolueerde van het impressionisme naar het symbolisme (met een duidelijke art nouveau lijn) en ging na de Eerste Wereldoorlog religieus werk schilderen. Deze tekening is vermoedelijk van rond 1905, toen er in zijn werk wat expressief realisme sloop. We schatten de waarde van deze mijnwerker, indien natuurlijk authentiek (zoiets moet je toch echt bekijken, want stel nu even dat het toch om een drukwerk gaat, onzichtbaar op deze foto), dan kan de waarde oplopen tot 3000 à 4000 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content